Ako začať behať? Tipy pre začínajúcich bežcov, ľudí bez kondície a s nadváhou

Sylwia Stwora-Petela 23.04.2024

Je rozhodnuté – začnete bežať. Veď je to jednoduché, stačí si obliecť športové oblečenie a vyjsť z domu. Po pár minútach vás však dostihne zadýchanie, koliky a celkovo sa namiesto sľubovaných endorfínov cítite len unavení a znechutení. S naším sprievodcom: Ako začať behať? sa v priebehu niekoľkých týždňov stane váš bežecký tréning jednoduchším a dokonca príjemným.

Čo ponúka beh?

Jednou z najväčších výhod behu je, že sa dá robiť bez ohľadu na kondíciu alebo vek. Na to, aby ste mohli začať, nepotrebujete žiadne permanentky do posilňovne, špecializované vybavenie ani oblečenie. Všetko, čo potrebujete, je pohodlné oblečenie a obuv a ochota a postupný plán na dosiahnutie svojich cieľov. Ale o tom až o chvíľu. Systematický beh má mnoho výhod pre fyzické a duševné zdravie. Jedným z vedľajších účinkov behu môže byť to, že si začnete dávať väčší pozor na to, čo máte na tanieri, čo vám pomôže schudnúť a získať vysnívanú postavu. Okrem toho je to skvelý spôsob, ako nájsť pokoj v každodennom zhonu a nájsť si čas pre seba a svoje myšlienky. Beh môže zmeniť aj váš prístup k riešeniu každodenných problémov. Ak dokážete prežiť ťažký začiatok a vyrovnať sa s nedostatkom motivácie alebo s chvíľami, keď chcete prestať, pretože vás k tomu nabáda vnútorný hlas: „už to nezvládneš“, naučíte sa prekonávať svoje pochybnosti a pravdepodobne sa zmení aj váš postoj k veciam, o ktorých si myslíte, že ich nezvládnete, ktorým nerozumiete atď. Beh môže byť aj dôvodom, prečo prestanete fajčiť.

Beh – výhody:

  • lepší výkon a výdrž;

  • zlepšenie fungovania kardiovaskulárneho systému (napr. zníženie hladiny zlého cholesterolu (LDL) a krvného tlaku, zníženie rizika srdcových ochorení);

  • posilnenie kostí a zníženie rizika osteoporózy;

  • zlepšenie fungovania imunitného systému (väčšia odolnosť voči rôznym infekciám alebo prechladnutiu);

  • spaľovať veľa kalórií (až 1 000 kcal za hodinu – závisí od veku, úrovne tréningu, intenzity cvičenia atď.);

  • redukcia tuku;

  • štíhlejšia silueta;

  • pevnejšia pokožka a redukcia celulitídy;

  • zlepšenie pamäte a koncentrácie;

  • zlepšenie pohody;

  • viac energie;

  • zníženie stresu;

  • možnosť oddýchnuť si od každodenných záležitostí;

  • väčšie sebavedomie;

  • pomoc pri depresii alebo poruchách nálady;

  • možnosť trénovať prakticky kdekoľvek a kedykoľvek.

Účinky behu po mesiaci

Lepšia kondícia a pohoda, nižšia hmotnosť a menší obvod tela, zmeny v postoji k životu sú len niektoré z účinkov, ktoré zaznamenáte po mesiaci behania. Systematický tréning na čerstvom vzduchu spôsobí, že vaše telo bude lepšie okysličené, a to bude mať pozitívny vplyv na vaše celkové zdravie, pohodu a vzhľad. Každodenné činnosti, ako je chodenie po schodoch, behanie na električku/autobus, hranie sa na dvore s dieťaťom atď. sa stanú menej únavnými. Zlepší sa úroveň vašej koncentrácie a ľahšie si zapamätáte aj drobnosti. Okrem toho vám pravidelný bežecký tréning pomôže znížiť nervové napätie a pristupovať ku každodenným úlohám s väčším optimizmom a sebadôverou. Udržiavaním dobrej tréningovej rutiny začnete behať aj rýchlejšie a budete môcť predĺžiť vzdialenosť, ktorú potrebujete prebehnúť.

Viac informácií nájdete v článku: Účinky behu.

Kontraindikácie behu

Napriek celému zoznamu výhod behu sa tejto forme fyzickej aktivity nemôže venovať každý. Aké sú kontraindikácie behu:

  • obezita (BMI vyšší ako 30 kg/m2) – beh s veľkou nadváhou zaťažuje srdce, chrbticu a kolenné, bedrové a členkové kĺby. Obézny človek by sa mal v prvom rade zamerať na zníženie svojej telesnej hmotnosti nielen prostredníctvom stravy, ale aj fyzickej aktivity (napr. bicyklovanie, beh atď.). stacionárny bicykel, Nordic walking);

  • ochorenia alebo poruchy kardiovaskulárneho systému (napr. hypertenzia, srdcový infarkt v anamnéze, ischemická choroba srdca);

  • problémy s kĺbmi a kostrou (napr. plantárna fascitída);

  • zranenia;

  • infekcia, prechladnutie, horúčka.

Astma a cukrovka sa často uvádzajú ako kontraindikácie behu, ale nie je to úplne pravda. V oboch prípadoch môže pravidelná fyzická aktivita podporiť proces hojenia. Pre bežcov s astmou alebo cukrovkou bude dôležité, aby si vhodne dávkovali lieky a aby spolu so svojím lekárom prispôsobili mieru pohybovej záťaže svojmu stavu. V prípade tehotných žien všetko závisí od toho, či tehotenstvo prebieha dobre a či sa žena pred tehotenstvom systematicky venovala športu. Je potrebné zdôrazniť, že ak máte zdravotné problémy, poraďte sa so svojím lekárom, či bežať alebo nie.

Ako začať behať?

Predtým, ako sa vydáte na beh, urobte si niekoľko základných testov (morfológia, moč, cukor, cholesterol, EKG) a poraďte sa so svojím lekárom.. Ak sú vaše výsledky v poriadku a neexistujú žiadne kontraindikácie behu, vypracujte si tréningový plán a stanovte si realistický cieľ (bude to dodatočná motivácia v horších dňoch, keď sa vám nebude chcieť byť fyzicky aktívny). Určite, ako často, kde a kedy budete behať. Pokiaľ ide o vzdialenosť a tempo, spočiatku sa nimi príliš nezaoberajte. Začnite tým, že budete mať pokoj, rekreačné tréningy v trvaní 15-20 minút, aby si vaše telo zvyklo na námahu a nenechalo sa odradiť tým, že 1 km prejdete za 10 minút. Buďte trpezliví, na prekonanie životných rekordov a účasť na pouličnom behu bude ešte čas, najprv si vytvorte dobré návyky. Ďalší dôležitý bod – pri behu sa vyhýbajte porovnávaniu s inými bežcami – trénujte vlastným tempom a užívajte si to, neberte to ako povinnosť. Takisto sa snažte ísť si zacvičiť, aj keď máte zlý deň – cvičenie uvoľní endorfíny, takzvané „hormóny šťastia“, ktoré vám pomôžu zlepšiť náladu. Na prvých tréningoch sa vyhnite pokušeniu bežať čo najdlhšie a najďalej. Predovšetkým riskujete bolesť a zranenie, ktoré vám môžu zabrániť behať v nasledujúcich dňoch alebo dokonca týždňoch, a odrádzanie.

Vstúpte na stránku bežecký denník a zaznamenávajte si do nej výsledky jednotlivých tréningov, aby ste mali prehľad o svojich pokrokoch. Neradi beháte sami? Nájdite si stránku . bežecký partner – Spoločne sa budete ľahšie motivovať a nepustíte sa, keď má niekto takzvaný „lenivý deň“. Vyhľadávať môžete aj vo svojom meste bežecká skupina a prihláste sa do sekcie pre začiatočníkov. Tam sa pod vedením trénera alebo skúsených bežcov dozviete o špecifikách behu, získate cenné rady a spoznáte nových ľudí s podobnými cieľmi alebo záujmami, čo vám dodá ďalšiu motiváciu vytrvať vo svojich bežeckých predsavzatiach.

Máte psa? Skvelé. Pri prechádzke so svojím domácim miláčikom skúste pochodovať rýchlejšie ako zvyčajne alebo dokonca mierne bežať. Časom si možno budete chcieť kúpiť špeciálny bedrový pás a postroj – takáto súprava vám umožní pohodlne beh so psom. Nudíte sa pri behu? Dobrým časomeračom môže byť vaša obľúbená hudba alebo dobrá kniha v podobe audioknihy. Oplatí sa tiež nájsť nové trasy – skúste behať na bežeckom páse, v inej oblasti.

Spočiatku budú najlepšie fungovať tieto postupy pochodovanie, t. j. striedanie chôdze s behom. Napríklad pri prvých behoch striedajte 3 minúty chôdze a 1 minútu behu. Urobte 5 takýchto cyklov pri udržaní úrovne približne 70 % vašej maximálnej srdcovej frekvencie (vzorec pre HR max = 220 – vek, potom výsledok vynásobte 0,7) – mali by ste byť schopní voľne hovoriť. V priebehu nasledujúcich týždňov a so zlepšujúcou sa kondíciou postupne predlžujte čas behu a skracujte čas chôdze.

Ak sa dostanete do bodu. 30 minút nepretržitého behu nebude problém, začnite predlžovať tréningy, zaraďte do tréningovej rutiny kilometre alebo zvýšte frekvenciu behu (namiesto 2 dní v týždni trénujte 3 alebo 4-krát). Pri predlžovaní tréningov je dôležité dodržiavať pravidlo 10 %, napr. ak ste tento týždeň bežali 50 minút, netrénujte každý ďalší týždeň viac ako 55 minút. Nastavenie dňa s tzv. výbehom vám pomôže pracovať na vytrvalosti. Postupne môžete začať behať aj do malých kopcov a robiť tzv.. intervaly, To znamená úseky, pri ktorých striedate mierne intenzívny beh s chvíľami rovnomerného behu. Keď budete schopní behať 30-40 minút, prihláste sa na Beh na 5 km a stanovte si jeho dokončenie ako hlavný cieľ. Bude to dobrý test vašej formy.

Nezabudnite pred každým spustením zahrievanie, aj keď používate chodítka. Môže ísť o 5 minút ľahkých cvikov (napr. krúženie ramenami a bokmi, prednožovanie, výpady, drepy atď.), ktoré dostatočne pripravia vaše svaly, väzy a kĺby na cvičenie.

Ak chcete začať svoje bežecké dobrodružstvo, môžete si kúpiť športové hodinky, smartband alebo smartwatch, na sledovanie najdôležitejších parametrov tréningu v reálnom čase: srdcová frekvencia, vzdialenosť, tempo behu, spálené kalórie atď. Vďaka špecializovaným aplikáciám si budete môcť viesť tréningový denník a sledovať svoje pokroky, ako aj vykonávať prípadné zmeny v tréningovom pláne alebo kontrolovať odporúčania, koľko času na regeneráciu potrebujete.

Na dosiahnutie lepších bežeckých výsledkov je dobré doplniť tréningový plán aj o iné formy fyzickej aktivity – silový tréning, posilňovacie cvičenia, plávanie, bicyklovanie alebo pilates.

Ako začať behať, keď máte nadváhu?

Pomocou behu sa môžete účinne a pomerne rýchlo (ak zároveň dodržiavate vyváženú stravu) zbaviť niekoľkých nadbytočných kilogramov. Pamätajte, že čím viac nadbytočných kilogramov máte, tým viac pre vás beh nebude tou správnou aktivitou. Rovnako ako pri obezite sa najprv pokúste zbaviť nadváhy formami cvičenia, ktoré menej zaťažujú vaše kĺby.

Ako začať behať s nadváhou a nulovou kondíciou? Zvoľte si rýchlu chôdzu 30-60 minút každý deň, aby ste po mesiaci mohli prejsť na pochodovanie 2-3 krát týždenne Striedajte beh v tempe, ktoré vám umožní voľne hovoriť, a pochodovanie, napr. 1 minútu behu a 2 minúty chôdze alebo 2 minúty behu a 4 minúty chôdze atď.

Ako začať behať po štyridsiatke?

Niektorí ľudia tvrdia, že nie sú stvorené na behanie, čo nie je celkom pravda. Koniec koncov, tento druh fyzickej aktivity ste praktizovali už ako dieťa, pretože beh je prirodzenou formou ľudského pohybu. A nezáleží na tom, že ste práve dovŕšili 40 rokov alebo ste starší. Bežecký tréning môžete začať v akomkoľvek veku. Je dôležité nezačínať s vysokým „C“, najmä ak ste mali dlhé roky prestávku od športu. Čím pasívnejší životný štýl ste viedli, tým ťažšie sa vám nasadzuje zdravý rozum. Dohodnite si stretnutie s lekárom, urobte si niekoľko základných testov. Ak je všetko v poriadku, naplánujte si 1 – 3 prechádzky týždenne a postupom času, ako sa bude vaša kondícia zlepšovať, začnite tréningy modifikovať predlžovaním vzdialenosti, zmenou pomeru behu a chôdze, pridávaním intervalov atď. Snažte sa zachovať pravidelnosť a nevynechávajte tréningy z banálnych dôvodov. Ak je pre vás ťažké motivovať sa, skúste si nájsť spoločníka na behanie.

Technika behu

Zameranie sa na správnu techniku behu je kľúčom k tomu, aby bol váš tréning efektívny, účinný a nehrozilo vám riziko zranenia alebo úrazu. Takto ušetríte energiu, budete sa pohybovať rýchlejšie a prekonáte dlhšie vzdialenosti s menšou námahou. Ako vyzerá správna technika behu:

  • postavte sa mierne rozkročmo, mierne pokrčte ruky v lakťoch, narovnajte sa a pozrite sa pred seba;

  • ramená by mali byť voľné, mierne stiahnuté dozadu a počas pohybu by sa mali hojdať do strán;

  • nezatínajte ruky v päsť;

  • zabezpečiť, aby chodidlo dopadlo tesne pod bok (pod ťažisko tela) a aby bola hmotnosť rovnomerne rozložená;

  • telo sa má pohybovať dopredu, nie hore a dole.

Beh pre začiatočníkov – čo potrebujete vedieť

Tu je niekoľko ďalších cenných tipov, ktoré vám pomôžu správne sa pripraviť na beh, naplánovať si konkrétny tréning a riešiť situácie, ako je kolika alebo dýchavičnosť.

Kam bežať?

Ako začínajúci bežec si vyberajte miesta s mäkkým povrchom, ktorý lepšie tlmí nárazy nohy na chodník, a tým menej zaťažuje kĺby. Najlepšie budú chodníky v parku alebo v lese. V mnohých mestách môžete nájsť bežecké trate s vyznačeným smerom behu a každým kilometrom. Môžete si vybrať aj zmiešaný terén s mäkkým a tvrdým povrchom (napr. ulica, chodník, tartan), ale spočiatku dbajte na to, aby prevládal prvý typ.

Koľko behu za týždeň?

Začnite behať 2-3 dni v týždni, napr. každý druhý/tretí deň. Namiesto zamerania sa na vzdialenosť, čas a rýchlosť sa najprv snažte získať návyk na pravidelný tréning. Robte pochody – striedajte úseky behu s úsekmi chôdze (napr. 1 minúta behu a 3 minúty chôdze) a trénujte toľko, koľko cítite, že je pre vás v daný deň vhodné. Vyhnite sa každodennému behu – nielenže pretrénujete svoje telo a vystavíte sa riziku zranenia, ale môžete sa rýchlo odradiť.

Ako bežíte rýchlo?

Na otázku: ako bežať rýchlo, Odpovedám: záleží na tom. Na začiatku vášho bežeckého dobrodružstva je dôležitejšie pohybovať sa pravidelne, než sa hneď pohybovať rýchlo a na čo najdlhšie vzdialenosti. Nestresujte sa tým, že bežíte pomalšie ako ostatní. Aj oni zvyknú robiť svoje prvé bežecké kroky a určite nedosiahli hneď skvelý čas na 1 km. Svoj tréning vždy začnite pomalým tempom. Ak máte pocit, že je všetko v poriadku, môžete skúsiť trochu zrýchliť, ale keď to bude príliš ťažké, spomalte. Nezabúdajte, že veľmi záleží na dispozíciách dňa a vašej kondícii, takže nebudete bežať vždy rovnakým tempom.

Ako dýchate pri behu?

Dýchanie počas behu by malo byť vedomé, hlboké a malo by sa pri ňom používať bránica, aby sa do tela dostalo dostatočné množstvo kyslíka.. Aby ste sa vyhli rýchlej únave, kolike alebo lapaniu po vzduchu už po niekoľkých minútach behu, oplatí sa osvojiť si správnu techniku dýchania. Najlepší spôsob dýchania je vdychovať a vydychovať ústami – to vám umožní dodať do pľúc viac kyslíka v porovnaní s vdychovaním nosom, čím sa zvýši váš bežecký výkon. Na začiatku môžete používať metóda rytmického dýchania, pri ktorom sa tri kroky vdychuje a ďalšie tri kroky vydychuje. Keď sa vaše tempo behu zvýši, môžete prejsť na rytmus 2:2 (nádych na dva kroky a výdych na ďalšie dva kroky). Pozornosť venujte aj svojej bežeckej polohe – snažte sa udržať vzpriamený postoj. Čím viac sa hrbíte, tým menej kyslíka prijímate, a preto budete ešte výraznejšie pociťovať únavu. Keď máte pocit, že sa vám ťažko dýcha, spomalte tempo behu (nezastavujte sa) a vyrovnajte dýchanie.

Kolika počas behu

Námahová kolika je náhla a bodavá bolesť, ktorá sa objavuje na pravej alebo ľavej strane pod rebrami. Jej príčiny nie sú úplne známe. Jednou z príčin je údajne podráždenie pobrušnice (blana vystielajúca brušnú dutinu a panvu), ktoré spôsobuje, že do sleziny prúdi veľké množstvo krvi a zväčšuje ju, čo má za následok prenikavú, ostrú bolesť na ľavej strane, ktorá sa zhoršuje pri nádychu. Predpokladá sa tiež, že príčinou koliky môže byť jedlo zjedené v krátkom čase pred tréningom alebo príliš veľa cvičenia. Čo robiť, ak dostanete koliku počas behu? Keď sa objaví kolika, nesadajte si na zem ani si nekľučkujte. Snažte sa čo najviac spomaliť (bez zastavenia) a začnite stláčať bolestivé miesto a rytmicky vťahovať a vyťahovať brucho (vtedy silnejšie aktivujete bránicu). Môžete tiež zdvihnúť ruky hore, zhlboka sa nadýchnuť, ak je to možné, a urobiť predklon a potom aj bočný predklon. Opakujte, kým sa príznaky nezmiernia alebo úplne nevymiznú.

Bolesť tibie počas behu

Ak počas behu začnete pociťovať bolesť v prednej časti dolnej končatiny, ktorá sa počas cvičenia zväčšuje a krátko po ňom pominie, môžete trpieť syndrómom napätia fasciálneho kompartmentu. Mechanizmus vzniku bolesti holennej kosti nebol úplne odhalený, ale existuje niekoľko faktorov, ktoré prispievajú k jej vzniku. Patria medzi ne okrem iného: zle padnúca obuv, nesprávne prispôsobenie intenzity tréningu kondícii, nedostatočné rozcvičenie, príliš krátka regenerácia, nedostatočne liečené zranenie, problémy s kĺbmi alebo beh na tvrdom povrchu. Ak sa počas behu objavujú pretrvávajúce bolesti, prestaňte svoje telo nútiť. Ukončite tréning, choďte domov a prikladajte si na holeň studené obklady. Potom boľavé miesto namažte analgetickou alebo protizápalovou masťou a odpočívajte. Ak sa stav nezlepší, ak sa bolesť zhorší alebo ak sa po niekoľkodňovej prestávke zopakuje, navštívte odborníka (fyzioterapeuta, ortopéda atď.).

Strečing po behu – potrebný alebo nie?

Strečing po behu je rovnako dôležitou fázou tréningu ako rozcvička. Strečing umožňuje svalom zapojeným do behu relaxovať a upokojuje procesy spojené s cvičením.. Strečingové cvičenia zabezpečujú rýchlejšiu regeneráciu po tréningu a pomáhajú predchádzať bolestivosti. Vynechaním strečingu zvyšujete pravdepodobnosť vzniku napätia v tele, čo bude mať za následok bolesť svalov a kontraktúry alebo zníženú pohyblivosť.

Podrobné pokyny nájdete v našej príručke: Strečing po tréningu.

Ako začať behať na bežiacom páse?

Beží na bežecký pása je skvelou alternatívou k tréningu vonku a v nepriaznivom počasí. Okrem toho sa oplatí zvoliť si túto formu behu, ak chcete menej zaťažovať svoje kĺby (kvôli veku, nadváhe alebo predchádzajúcim zraneniam). Ako začať behať na bežeckom páse:

  • jednoducho navštívte blízku posilňovňu alebo si zakúpte kardio zariadenie do domácnosti.;

  • zahriatie;

  • položte nohy na bočné strany bežeckého pásu a nastavte príslušné parametre (napr. vek, výšku, hmotnosť, tempo atď.), ak máte pochybnosti, požiadajte o pomoc inštruktora v telocvični alebo si prečítajte návod na použitie);

  • Cvičenie začnite tak, že sa budete držať uprostred bežeckého pásu. Nezabudnite na správne držanie tela: pozerajte sa priamo pred seba, chrbát majte rovný a ruky držte voľne pri tele a mierne pokrčené v lakťoch. Dopadnite nohou na stred zadnej časti.

Rovnako ako v prípade beh v teréne, Na začiatok si vyberte chôdzu alebo použite zabudovaný program prispôsobený vašej úrovni trénovanosti. Vyhnite sa namáhavým tréningom – vypočítajte si 55-65 % svojej maximálnej srdcovej frekvencie (HR max = 220 – vek, potom výsledok vynásobte 0,55 a 0,65) a držte sa týchto intervalov. Ak sa rozhodnete nakloniť bežecký pás, aby ste trochu zvýšili náročnosť tréningu, začnite so sklonom maximálne 5 stupňov. Postupom času, keď sa vaša kondícia a technika behu zlepší, môžete začať používať pokročilejšie tréningové programy, napr. intervaly, tréning na spaľovanie tukov alebo formovanie zadku atď.

Bežecké oblečenie a obuv pre začiatočníkov

Ak uvažujete o začatí pravidelného bežeckého tréningu, investujte do dobrých bežeckých topánok.. Vyberte si jednoduché modely prispôsobené bežeckému správaniu chodidla (pronačná – nadmerné postavenie chodidla dovnútra, supinovaná – rolovanie silne smerom von alebo neutrálna). Dôležité je tiež mať správne odpisy (napr. vysoká na beh po asfalte a s vyššou hmotnosťou vzhľadom na vašu výšku, stredná na chodníky v parku alebo v lese), univerzálna podrážka s dobrou priľnavosťou k terénu (najmä ak sa chystáte behať v teréne) a nízkou hmotnosťou. Je tiež dobré vybrať si bežeckú obuv o 0,5 cm väčšiu, ako je dĺžka vášho chodidla, aby ste sa vyhli nepríjemným pocitom, keď vám noha pri námahe opuchne alebo sa poškodí necht. Môžete prísť na Stacionárny obchod Sportano.pl v Homeparku Targówek vo Varšave, kde vám naši odborníci pomôžu vybrať tú správnu bežeckú obuv. Okrem toho si ich budete môcť vyskúšať na umelej vonkajšej dráhe priamo na mieste.

Pokiaľ ide o bežecké oblečenie, vyberte si technické tkaniny, ktoré účinne odvádzajú vlhkosť, rýchlo schnú, sú odolné a nedráždia pokožku. Vyberajte si oblečenie, ktoré je ľahké a navrhnuté tak, aby zaručovalo úplnú voľnosť pohybu a bolo prispôsobené ročnému obdobiu a poveternostným podmienkam. Pre ženy je dôležité vybrať si správne športová podprsenka (Viac informácií nájdete v príručke: Ako si vybrať športovú podprsenku).

Vyberte si funkčné oblečenie a bežecká obuv od osvedčených výrobcov, ktorým dôverujú milióny bežcov všetkých úrovní. Nohavice, šortky, legíny, tričká, mikiny, vesty, bundy a bežecké príslušenstvo z: Nike, ASICS, New Balance, Mizuno, Puma, Saucony, Under Armour alebo Brooks nájdete na adrese Sportano.sk

Nezabúdajte, že beh je veľmi individuálny šport, ktorý u každého človeka vyzerá inak a má iné pravidlá. To, ako často budete behať, ako ďaleko a ako rýchlo, bude závisieť od vašej kondície, fyzickej zdatnosti, motivácie a cieľov. Ako začínajúci bežec si vypracujte tréningový plán, stanovte si konkrétne, realistické ciele a sústreďte sa na svoj výkon a pokrok bez porovnávania sa s inými, skúsenejšími bežcami. Začnite malými krokmi, odstupňujte intenzitu svojho úsilia a vyvarujte sa základných chýb, aby ste v priebehu niekoľkých týždňov nevyhoreli alebo sa nezranili.

Odporúčané produkty