Ako sa naučiť plávať – ako začať? Užitočné pomôcky na výučbu plávania pre deti a dospelých

Sylwia Stwora-Petela 24.04.2024

Či už s plávaním začínate, alebo chcete prekonať svoj strach z vody, učenie sa plávať môže byť obohacujúci proces. Plávanie má mnoho zdravotných výhod – rozvíja svalovú silu, koordináciu a vytrvalosť a umožňuje rozvíjať správne držanie tela alebo atletickú postavu. V tejto príručke sa dozviete, ako sa začať učiť plávať od začiatku, ako aj tipy a techniky, ktoré vám pomôžu rozvíjať sebadôveru a zručnosti vo vode, a rôzne plavecké pomôcky užitočné pre deti aj dospelých.

V akom veku a kde sa mám začať učiť plávať? 

Túto otázku si často kladú rodičia, ktorí chcú svoje dieťa uviesť do vodného sveta, ako aj dospelí, ktorí sa rozhodli naučiť plávať. Deti sa môžu začať učiť plávať už v dojčenskom veku (3-6 mesiacov). Získavanie takýchto zručností v bezpečnom a priateľskom prostredí môže rozvíjať ich prirodzenú schopnosť pohybovať sa vo vode.  

Dospelí môžu začať s výučbou plávania v akomkoľvek veku. Či už ste s plávaním nikdy predtým nemali skúsenosti, alebo máte nejaké základy, v ponuke sú kurzy a lekcie pre ľudí všetkých úrovní. Výučba plávania môže mať mnoho výhod bez ohľadu na vek, napríklad zlepšenie kondície, rozvoj motorických schopností a zvýšenie sebadôvery vo vode. Ak chcete zmierniť záťaž na chrbticu a kĺby, zlepšiť svoj kardiovaskulárny systém, pomôcť pri chudnutí alebo odbúrať stres, oplatí sa začať plávať. Najdôležitejšie je uvedomiť si, že naučiť sa plávať je proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť, pravidelnosť a správny prístup.

Sami alebo s inštruktorom – ako sa naučíte plávať? 

Ak sa naučíte plávať sami, môžete si flexibilne plánovať tréningy a objavovať vodu vlastným tempom. Na získanie teoretických vedomostí o plaveckých technikách môžete využiť rôzne vzdelávacie materiály, ako sú knihy, inštruktážne videá alebo online výukové programy. V praxi môžete cvičiť v bazéne alebo na otvorených vodných plochách a používať pomôcky na podporu procesu získavania plaveckých zručností, ako sú penové dosky, plavecké rukávy (známe ako motýľové dosky), plávacie pásy, rezance alebo vesty. 

Učenie sa plávať pod vedením profesionála však môže byť efektívnejšie, najmä pre začiatočníkov. Inštruktor plávania má vedomosti a skúsenosti, ktoré mu umožnia efektívne naučiť sa techniku plávania a opraviť chyby. S inštruktorom sa môžete učiť v bezpečnom a kontrolovanom prostredí a získať individuálne vedenie a spätnú väzbu o vašej technike. Okrem toho vás inštruktor plávania naučí, ako správne dýchať vo vode a pod vodou, a pomôže vám vybudovať si sebadôveru vo vode a prekonať prípadné obavy. V závislosti od vašich potrieb a rozpočtu sa môžete rozhodnúť pre individuálne alebo skupinové lekcie plávania.

Aké sú lekcie plávania pre deti a pre dospelých? 

Lekcie plávania pre deti je často zážitok založený na zábave a interakcii. Inštruktori používajú rôzne metódy a hry vo vode, aby upútali pozornosť malých plavcov a pomohli im osvojiť si základné pohybové zručnosti vo vode. Lekcie plávania pre deti najčastejšie zahŕňajú výučbu dýchania, plávania na chrbte, potápania a rozvoj pohybových zručností. Inštruktori tiež oboznamujú deti so zásadami bezpečného správania sa vo vode.  

Lekcie plávania pre dospelých vyzerá trochu inak. Niektorí ľudia môžu mať z vody strach alebo obavy, preto sa inštruktori plávania snažia vytvoriť bezpečné a pohodlné prostredie. Lekcie plávania pre dospelých často zahŕňajú prácu na technike plávania, dýchaní, koordinácii a zlepšovaní kondície. Inštruktori môžu tiež prispôsobiť učebný plán individuálnym zručnostiam a cieľom žiaka, priebežne opravovať chyby, upravovať tempo učenia sa ďalších prvkov plávania a hodnotiť pokrok.

Ako dlho trvá, kým sa naučíte plávať? 

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože každý človek môže mať individuálne tempo učenia a čas potrebný na osvojenie si novej zručnosti sa môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov, ako je vek, schopnosti, motivácia alebo frekvencia hodín. Lekcie plávania pre deti majú zvyčajne formu kurzov, ktoré trvajú od niekoľkých týždňov do niekoľkých mesiacov. Kurzy pre deti sú zvyčajne pravidelné a konajú sa raz alebo dvakrát týždenne. V prípade dospelých sa môže trvanie plaveckých lekcií líšiť v závislosti od ich predchádzajúcich skúseností a úrovne odhodlania. Niektorí dospelí sa môžu naučiť základné plavecké zručnosti za niekoľko týždňov, zatiaľ čo iní môžu potrebovať mesiace, aby prekonali strach z vody a zvládli základy.

Je dôležité si uvedomiť, že učenie sa plávať je nepretržitý proces, ktorý môže pokračovať počas celého života. Bez ohľadu na vašu úroveň pokračujte v zdokonaľovaní techniky, rôznych plaveckých štýlov a pracujte na svojej kondícii alebo výkonnosti (napr. ak máte v úmysle súťažiť alebo sa pravidelne zúčastňovať triatlonových podujatí). Dôležité je užívať si proces učenia a samotné plávanie bez ohľadu na to, ako dlho trvá dosiahnutie konkrétneho cieľa. 

Spätný beh, žabka alebo kraul – ktorý plavecký štýl by ste si mali vybrať na začiatok? 

Pre začiatky výučby plávania dospelých aj detí sú najvhodnejšie plavecké štýly chrbtom a žabky. Plávanie chrbtom je bezpečné, pretože hlava je na hladine vody, čo uľahčuje kontrolu dýchania, zatiaľ čo žabka umožňuje udržať stabilitu a kontrolu vo vode. Zvládnutím týchto dvoch štýlov si môžete získať sebadôveru a pripraviť sa na učenie sa plávať kraul. 

Späť 

Plávanie na chrbte sa vykonáva na chrbte tvárou nahor. Ramená vykonávajú pádlovacie pohyby a nohy sa pohybujú podobne ako pri behu. Štýl plávania chrbtom sa dá pomerne ľahko naučiť a umožňuje plavcovi ľahšie kontrolovať dýchanie. 

Kraul 

Kraul je najobľúbenejší plavecký štýl. Zahŕňa plynulý pohyb paží a nôh, pričom sa využíva rotácia tela. Pohyby paží pri kraule sú striedavé a nohy vykonávajú pohyby známe ako nožnice. Dýchanie sa získava čiastočným odhalením hlavy, zvyčajne každý druhý alebo tretí švih ramenami. Viac informácií si môžete prečítať v našom sprievodcovi: Od A do Z o plávaní kraulom

Žaba 

Známy aj ako klasický štýl. Pri žabom plávaní vykonávajú ruky symetrické pohyby smerom nadol a von, pričom tlačia vodu dozadu. Nohy pracujú torzne, pričom sa zdvíhajú do strán a koordinovaným pohybom kolien a chodidiel tlačia vodu dozadu. Pohyby rúk a nôh sú synchronizované, aby bol pohyb vo vode plynulý a efektívny. Podrobné tipy, ako sa naučiť plávať klasickým štýlom, nájdete v našom článku: Plávanie žiab

Delfín 

Inak známy ako motýlí štýl je charakteristický vlnivými pohybmi celého tela. Plavec vykonáva symetrické pohyby rukami a nohami vykonáva silné kopy podobné pohybom delfínieho chvosta. Plávanie delfínovým štýlom si vyžaduje viac sily a koordinácie, ale môže byť veľmi obohacujúce.

Ktoré príslušenstvo na plávanie si vybrať? 

Pri učení sa plávať môžete využiť podporu mnohých rôznych druhov plaveckých doplnkov, ktoré vám pomôžu rozvíjať plavecké zručnosti a zvyšovať sebadôveru v bazéne alebo na čerstvom vzduchu. Pri výbere plaveckých doplnkov je dobré prispôsobiť ich vlastným potrebám a schopnostiam. Je potrebné mať na pamäti, že tieto doplnky nenahrádzajú výučbu správnej techniky plávania.

Príslušenstvo na plávanie pre vaše dieťa 

Pre deti sa oplatí vybrať plavecké doplnky, ktoré im pomôžu cítiť sa vo vode istejšie a bezpečnejšie. Plavecké rukavice sú štandardnou voľbou – pomáhajú udržať vaše batoľa na hladine a zvyšujú jeho vztlak. Plavecká vesta je ďalšou možnosťou, ktorá poskytuje dodatočnú oporu a zvyšuje bezpečnosť. Pokiaľ ide o učenie správnych pohybov rúk, plavecké pádla sú skvelé, pretože dieťa ich môže držať a cvičiť pohyby rúk. Plavecký pás zasa pomáha udržať správnu polohu tela dieťaťa pri plávaní. 

Príslušenstvo na plávanie pre dospelých 

Pokiaľ ide o dospelých, užitočným doplnkom pri získavaní plaveckých zručností je plavecká doska, o ktorú sa môžete oprieť a zamerať sa na zlepšenie techniky a polohy tela. Plavecká osmička, ktorá sa drží medzi stehnami, je skvelá na tréning sily nôh a udržiavanie správnej polohy. Na druhej strane dobre poslúžia plutvy, ktoré vás podporia pri udržiavaní vodorovnej polohy vo vode a zlepšia výkonnosť vašich nôh. Môžete sa rozhodnúť aj pre špeciálne dýchacie trubice, ktoré sa vám budú hodiť, keď sa naučíte správnu techniku dýchania pri plávaní, čím sa eliminuje potreba dvíhať hlavu k vodnej hladine. Najlepšie je vyskúšať počas výučby niekoľko možností a vybrať si plavecké pomôcky, ktoré najlepšie vyhovujú vašim potrebám a tréningovým cieľom. Je dobré poradiť sa s inštruktorom plávania, ktorý dokáže prispôsobiť vhodné príslušenstvo vašim individuálnym potrebám. 

Čo si priniesť na hodiny plávania? 

Keď idete na hodiny plávania, nesmiete zabudnúť na niekoľko základných vecí, ktoré si musíte vziať so sebou: 

  • plavky jednodielne alebo dvojdielne/plavky;  
  • rýchloschnúci uterák z mikrovlákna; 
  • plavecké okuliare; 
  • plavecká čiapka; 
  • žabky; 
  • športovú tašku/batoh na balenie nevyhnutného príslušenstva a drobných predmetov; 
  • mokré vrece; 
  • kozmetickú tašku a sadu kúpacích potrieb, ktoré okrem iného pomôžu: odstrániť chlór z pokožky. 

Tieto základné veci vám zabezpečia pohodlie, hygienu a ochranu pri učení sa plávať. Široký výber základných vybavenie a príslušenstvo na výučbu plávania od renomovaných značiek, ako sú: aréna, Funky, AQUA-SPEED, Speedo, Funkita, TYR alebo AQUASTIC, nájdete na adrese Sportano.sk

Odporúčané produkty