Hádzanárske topánky – aké si vybrať, na čo sa zamerať pri kúpe?

Sylwia Stwora-Petela 24.04.2024

Hádzaná je dynamický a náročný šport, ktorý predstavuje pre hráčov mnoho fyzických výziev, preto je jedným z kľúčových prvkov výstroja každého hádzanára špecializovaná obuv. Hádzanárska obuv je navrhnutá tak, aby poskytovala primerané odpruženie, stabilitu a priľnavosť bez ohľadu na to, či ste rozohrávač, pivot alebo krídelník. Zistite, na čo si treba dávať pozor pri kúpe hádzanárskej obuvi, ako ju prispôsobiť svojmu štýlu hry a aké vlastnosti a technológie sú dôležité pre úspech na ihrisku.

Dobrá hádzanárska obuv – aká obuv?  

Hádzaná je plná rýchlych pohybov, skokov, náhlych zmien smeru a priamych stretov medzi hráčmi v boji o loptu, ktoré môžu výrazne zaťažovať kĺby, najmä členkové, kolenné a bedrové. Správna obuv na hádzanú ovplyvňuje nielen pohodlie počas tréningu alebo zápasu, ale aj výkon a znižuje riziko zranenia.. Tlmenie, stabilita a priľnavosť prispôsobené štýlu hry a potrebám hráča sú 3 najdôležitejšie parametre a bhádzanárske zariadenia, aby ste mohli naplno ukázať svoj potenciál a ešte viac si užiť tento fascinujúci šport.

Odpisy 

Hádzanári sú vo všeobecnosti pomerne ťažkí, takže nárazové sily pri pristátí sú značné. Pri vysokom počte skokov, ktoré sa pravidelne opakujú počas tréningu alebo zápasu, sa tlmenie stáva základným prvkom každej hádzanárskej obuvi.. Tlmenie v hádzanárskej obuvi pomáha absorbovať nárazové sily vznikajúce pri charakteristických pohyboch tímového športu. Vďaka tomu je hra pohodlnejšia, menej poškodzuje svaly, kĺby a väzy, a tým umožňuje hráčovi udržať si dlhšie vyššiu úroveň energie a výkonu, čím sa znižuje riziko zranenia. Správna úroveň odpruženia sa prejavuje aj v efektívnejšom a plynulejšom pohybe na ihrisku, čo umožňuje sústrediť sa na hru a taktiku namiesto toho, aby ste pociťovali nepohodlie alebo bolesť chodidiel a nôh. 

ASICS je už roky známa tým, že TECHNOLÓGIA GEL™, čo je tlmenie založené na gélových vankúšikoch umiestnených v medzipodrážke športovej obuvi. V hádzanárskej obuvi sa stretnete aj s FlyteFOAM, tlmiaca pena, ktorá rovnomerne absorbuje nárazy. Mizuno používa špeciálne vyvinutú dosku WAVE. Toto riešenie absorbuje nárazy, potom ich premieňa na energiu a vracia ich späť do chodidiel, čím zvyšuje účinnosť pohybov. Kempa a Hummel vsádzajú na dvojvrstvové odpruženie na báze Peny EVA, ktorý sa vyznačuje vysokou odolnosťou a vynikajúcou absorpciou nárazov. Na druhej strane, v hádzanárskej obuvi PUMA nájdete penu IGNITE, ktorý poskytuje pohodlné nosenie a dobré odpruženie, čo znižuje zaťaženie kolenných a členkových kĺbov.

Stabilizácia 

Hádzaná je šport, pri ktorom sa veľa behá, skáče a rýchlo sa mení tempo. Stabilizácia, najmä v oblasti členku, pomáha udržať stabilitu chodidla bez ohľadu na druh vykonávaného pohybu. Znižuje sa tak riziko podvrtnutia členka a iných zranení. Hádzanárska obuv, ktorá poskytuje dobrú stabilitu, umožňuje lepšiu kontrolu pohybov na ihrisku, takže môžu byť presnejšie a efektívnejšie, čo je mimoriadne dôležité najmä počas dlhých zápasov alebo vyčerpávajúcich tréningov. Primeraná úroveň stability sa prejavuje aj na celkovej sebadôvere a úrovni pohodlia počas hry, ako aj na znížení zaťaženia svalov nôh, takže hádzanári menej často trpia pretrénovanosťou a svalovou únavou..

Adhézia 

Hádzanárska obuv musí mať dobrú priľnavosť k zemi, aby hráči dokázali udržať kontrolu nad svojimi pohybmi, čo je rozhodujúce pre presnosť a účinnosť ich činností na ihrisku. Obuv, ktorá dobre priľne k povrchu, umožňuje istejšie prihrávanie, bránenie alebo streľbu, čo ovplyvňuje efektivitu hry. Nedostatočná priľnavosť môže viesť k pošmyknutiam a pádom, čo zvyšuje riziko zranenia. Okrem toho musia hráči vynaložiť viac sily a úsilia na udržanie rovnováhy a kontrolu pohybov, čo môže viesť k rýchlejšej únave a zníženiu výkonnosti. Dobrá hádzanárska obuv pomáhajú vyhnúť sa takýmto situáciám tým, že zaručujú vysokú úroveň stability na ihrisku, zvyšujú sebadôveru a poskytujú vám schopnosť robiť rýchle rozhodnutia. Hádzanú možno hrať na rôznych povrchoch, napríklad na parketách, v športovej hale a dokonca aj vonku. Obuv so správnou priľnavosťou by mala byť prispôsobená konkrétnemu povrchu, čo zlepší kvalitu hry. 

Hádzanárske topánky – na čo sa ešte zamerať pri výbere? 

Aby hádzanárska obuv poskytovala primeranú oporu a pohodlie počas tréningu alebo zápasu, je tiež dôležité, aby bola vyrobená z priedušných materiálov a mala odolnú podrážku s dobrou priľnavosťou.  

Materiál 

Vyberte si hádzanársku obuv so zvrškom z pružných, odolných a priedušných materiálov, ktoré dostatočne podopierajú nohu bez toho, aby obmedzovali pohyb alebo spôsobovali nepohodlie pri nadmernom potení počas intenzívneho cvičenia. Dobrou voľbou bude napríklad zvršok vyrobený z ľahkej a priedušnej sieťoviny, ktorá zabráni prehriatiu nohy. Potrebujete robustný zvršok so správnym strihom a vysokou podporou? Rozhodnite sa pre modely z kože. Hľadáte kompromis medzi nízkou hmotnosťou, odolnosťou, pevnou podporou a flexibilitou? Obuv zo syntetických materiálov alebo syntetickej kože je pre vás tou správnou voľbou. Stojí za zmienku, že hoci je plast odolný voči roztrhnutiu a často je vyrobený z jedného kusu (bez švov) a pripevnený priamo k podrážke, čo zaručuje vysokú stabilitu, môže znižovať flexibilitu.

Podrážka 

Odolná podrážka odolná voči oderu, ktorá však nezanecháva stopy (neoznačujúce) vyrobené z gumy (zvyčajne z kaučuku) sú najlepšou voľbou pre hádzanú. Stojí za to venovať pozornosť tvarovaniu, protišmykovým vlastnostiam a dezénu, ktorý zaručuje dobrú priľnavosť.

Hmotnosť  

Aj keď sú tlmenie, podpora a stabilita veľmi dôležitými faktormi hádzanárskej obuvi, je potrebné si uvedomiť, že zvyšujú hmotnosť obuvi. Čím je obuv ťažšia, tým ťažšie sa vám budú vykonávať šprinty, vysoké skoky alebo rýchle zmeny smeru, a preto môžete brzdiť svoju hru. Hľadajte čo najľahšiu obuv, ktorá vám pomôže podať čo najlepší výkon, ale zároveň ponúka dobré odpruženie a stabilitu. 

Poloha na ihrisku a vlastnosti hádzanárskej obuvi  

Pri výbere hádzanárskej obuvi je dôležité dôkladne zvážiť svoje požiadavky na hranie na konkrétnej pozícii. Ideálna obuv pre rozohrávača bude poskytovať stabilitu a manévrovateľnosť. Mali by mať plochú podrážku s dostatočným odpružením, pružný a mierne zvýšený zvršok pre väčšie pohodlie, stabilitu a oporu. Pivot potrebuje stabilitu, aby mohol sebavedomo stavať bloky, udržiavať rovnováhu pri klikoch, bezpečne dopadnúť po častých skokoch na jednu nohu, ako aj dobré odpruženie a podporu chodidla a členku. Aká obuv pre pivotov? Ľahká a pohyblivá, aby poskytovala veľkú flexibilitu a umožňovala šprinty a početné skoky. Oplatí sa vyberať obuv s pätou, plochou podrážkou a pružným zvrškom. Na druhej strane brankár musí vedieť rýchlo reagovať na situáciu na ihrisku, preto je dôležité, aby čo najlepšie cítil zem a dokázal rýchlo meniť smer. Dobrá brankárska obuv na hádzanú sa vyznačuje pružným zvrškom, vystuženou prednou časťou, nízkym odpružením a tenkou gumovou podrážkou.  

Ako si vybrať správnu veľkosť hádzanárskej obuvi? 

Aby hádzanárska obuv dobre fungovala z hľadiska pohodlia, účinnosti a bezpečnosti, je nevyhnutné správne nastaviť veľkosť. Postavte sa bosí na kus papiera a obkreslite si najprv pravú a potom ľavú nohu. Pomocou krajčírskeho metra alebo pravítka zmerajte dĺžku chodidla od päty po najdlhší prst. Výsledok potom porovnajte s veľkostnou tabuľkou konkrétneho modelu hádzanárskej obuvi. Nezabudnite, že každá značka môže používať mierne odlišný systém určovania veľkosti. 

Ak je to možné, vyskúšajte si obuv na tanečnom parkete alebo na podobnom povrchu, na ktorom hráte. Počas skúšania (najlepšie je merať topánky večer na unavených nohách a v ponožkách, v ktorých plánujete trénovať/hrať) otestujte správanie a polohovanie topánok rýchlou chôdzou v nich, skákaním, behom, náhlou zmenou smeru. Uistite sa, že správne ležia bez toho, aby spôsobovali akýkoľvek tlak, nepohodlie alebo nadmerný pohyb chodidla. Mali by dobre sedieť na tvare a šírke vášho chodidla, pretože to bude mať priamy vplyv na podporu, ovládanie, pohodlie a výkon na ihrisku. Nezabudnite, že veľkosť topánok sa môže medzi jednotlivými značkami a modelmi mierne líšiť, preto sa vždy oplatí vyskúšať niekoľko rôznych párov, ak máte tú možnosť.  

Výber hádzanárskej obuvi závisí od osobných preferencií a štýlu hry. Pri nákupe venujte osobitnú pozornosť aspektom, ako je priľnavosť, odpruženie, stabilizácia členka a správne prispôsobenie pre vašu konkrétnu úlohu na ihrisku a typ povrchu. Dôležité je tiež zachovať správnu priedušnosť a prispôsobiť veľkosť vášmu chodidlu. Konečným cieľom je vybrať si obuv, ktorá výrazne zlepší váš výkon na ihrisku, poskytne pohodlie počas hry a zároveň minimalizuje riziko zranenia. Pri výbere hádzanárskej obuvi sa odporúča vybrať si renomovaného výrobcu, ktorý dbá na vysokú kvalitu spracovania a zohľadňuje špecifické potreby tohto dynamického športu, napr. ASICS, Mizuno, Kempa, Hummel alebo SELECT. Dobrý hádzanárske topánky, ktoré môžu byť na ihrisku neoceniteľné, nájdete na adrese Sportano.sk

Odporúčané produkty