Futbalové oblečenie: ako doplniť futbalový outfit?

Sylwia Stwora-Petela 24.04.2024

Futbal je dynamická hra plná stratégie a tvrdej konkurencie, preto je výber správneho futbalového oblečenia veľmi dôležitý, pretože má skutočný vplyv na váš výkon na ihrisku. Správna futbalová súprava tiež pomáha identifikovať hráčov alebo vzbudiť pocit hrdosti a tímového ducha medzi hráčmi a fanúšikmi. Ponúkame vám tipy, ako si prispôsobiť futbalové oblečenie pre dospelých a deti, ktoré je nielen pohodlné a funkčné, ale zároveň vám umožní cítiť sa na ihrisku sebaisto.

Z čoho sa skladá kompletný futbalový výstroj?

Či už ste začiatočník alebo skúsený hráč, pri výbere futbalového oblečenia je dôležité venovať pozornosť materiálu, výkonu, priedušnosti, veľkosti, poveternostným podmienkam, použitiu (tréning, rozcvička pred zápasom, zápas atď.), klubovej príslušnosti alebo individuálnym potrebám atď. Správne zvolená futbalová súprava vám umožní dosiahnuť najvyšší možný výkon a efektivitu, či už počas tréningu, sparingu alebo zápasu, a získať z hry veľa radosti a uspokojenia. Okrem toho by mala byť farebne a vzorovo zladená s výstrojom tímu, ktorý reprezentujete, aby sa uľahčila identifikácia a príslušnosť k tímu počas hry. Profesionálny futbalový odev pozostáva z dresu, šortiek, gamaší, chráničov a kopačiek. Okrem toho je futbalová tepláková súprava užitočná na rozcvičenie počas tréningu a pred zápasom a v zimných mesiacoch a počas prechodného obdobia je dobré mať termoprádlo, čiapku a rukavice.

Futbalové tričko

Futbalové dresy sú navrhnuté tak, aby boli ľahké, priedušné a poskytovali úplnú voľnosť pohybu. Najčastejšie sa vyrábajú z technických materiálov vrátane syntetických vlákien (napr. polyesteru alebo polyamidu) s vlastnosťami, ktoré podporujú váš výkon a pohodlie počas tréningu alebo zápasu. Tkanina je navrhnutá tak, aby zaručila vysokú cirkuláciu vzduchu, účinne odvádzala vlhkosť od pokožky a udržala vás v pohodlí počas intenzívneho cvičenia. Niektoré dresy majú vložky zo sieťoviny na lepšiu ventiláciu, systémy zabraňujúce prilepeniu látky k telu alebo špeciálne lemy na zvýšenie odolnosti.

Futbalové tričko by malo byť priliehavé, ale nie príliš tesné, aby obmedzovalo pohyb, ani príliš voľné – prebytočný materiál by mohol prekážať napríklad pri strete so súperom. Vyberajte si modely s prímesou elastanu/sandexu/lykry, ktoré zabezpečia prispôsobenie, ale aj úplnú voľnosť pohybu. Okrem toho by mali byť materiály odolné voči mechanickému poškodeniu, ale aj voči častému praniu a intenzívnemu používaniu. Keďže pri tréningoch aj zápasoch dochádza k častému kontaktu s trávnikom, futbalové dresy musia byť vyrobené z materiálov, ktoré umožňujú rýchle a dôkladné odstránenie nečistôt.

Futbalové tričká môžu byť v rôznych dĺžkach rukávov alebo dokonca vo forme tričiek bez rukávov. Výber závisí od vašich osobných preferencií a poveternostných podmienok, v ktorých budete trénovať/hrať. V chladnejších dňoch si môžete pod dres obliecť ďalšiu vrstvu v podobe termobielizne s dlhými rukávmi.

Ak ste súčasťou organizovaného tímu, zvyčajne máte na drese svoje číslo, ktoré by malo byť čitateľné a viditeľné. Pri rozhodovaní o potlačiach by mali byť pružné, odolné voči poškodeniu, odlupovaniu alebo praskaniu pri dynamických pohyboch. Tímy majú často definované vlastné farby, ktoré im pomáhajú identifikovať sa na ihrisku, takže ak váš tím neposkytuje kompletné oblečenie, vyberte si futbalový dres vo farbe, ktorá zodpovedá farbám tímu, ktorý reprezentujete. V profesionálnych súťažiach a na zápasoch národných tímov je na futbalovom drese uvedené vaše meno, klubový erb alebo štátny znak/vlajka, logá sponzorov atď. a celý úbor je farebne zladený s klubovými/národnými farbami.

Futbalové šortky

Futbalové šortky sú zvyčajne krátke a tesne nad kolená alebo o niečo vyššie – ak uprednostňujete väčšiu voľnosť pohybu pri behu alebo vykonávaní rôznych futbalových trikov, vyberte si druhú možnosť. Vyberte si šortky z ľahkých technických materiálov, ktoré umožňujú pokožke dýchať, odvádzajú vlhkosť od tela a sú rýchloschnúce (najlepšie zo syntetických vlákien, ako je polyester, polyamid s prímesou lycry/spandexu). Šortky by mali byť pružné, aby umožňovali voľný pohyb a dynamické pohyby na ihrisku. Uistite sa, že majú šnúrku alebo sťahovaciu šnúrku, ktorá ich udrží na mieste bez toho, aby ich stláčala, a zároveň pomôže zabezpečiť presné prispôsobenie. Hľadajte šortky so sieťovanými vložkami alebo vetracími otvormi, ktoré zlepšujú cirkuláciu vzduchu a pomáhajú udržiavať telesnú teplotu. Medzi funkčné možnosti patria vnútorné šortky z ľahkej sieťoviny na zvýšenie komfortu pohybu a zabudované chrániče okolo citlivých oblastí náchylných na nárazy počas agresívnych stretov so súperom. Zabezpečte si dobré padnutie. Futbalové šortky nesmú byť príliš tesné, aby neobmedzovali pohyb a nespôsobovali odreniny pokožky. Vyhnite sa aj príliš voľným strihom, ktoré môžu počas hry prekážať. Počas skúšania urobte niekoľko základných pohybov, ako je beh, šprint, skok alebo otočenie, aby ste sa uistili, že šortky zostanú na svojom mieste a vy budete mať úplnú voľnosť pohybu. Na chladnejšie dni si môžete vybrať šortky s dlhšími nohavicami alebo si pod krátke šortky obliecť ďalšie termálne legíny.

Futbalové gamaše

Futbalové legíny sú výraznou a zároveň nevyhnutnou súčasťou kompletného futbalového oblečenia. Vyberajte si technické, ľahké materiály, ktoré sú priedušné a účinne odvádzajú vlhkosť od pokožky (napr. polyester s elastanom). Z hľadiska dĺžky existujú krátke futbalové legíny, modely s dĺžkou do lýtok alebo dlhé, ktoré končia pod kolenami. Výber závisí od vašich preferencií a pohodlia. Dbajte na správny strih vzhľadom na dĺžku aj šírku nohy a lýtka – príliš tesné môžu obmedzovať krvný obeh, zatiaľ čo príliš voľné sa budú neustále zošmykovať a rozptyľovať. Dobrou voľbou je široký, netlačiaci lem, ktorý zabraňuje pohybu alebo zrolovaniu materiálu, ako aj bavlnené vložky v oblasti päty a prstov pre väčšie pohodlie. Ak chcete dodatočnú podporu pre svaly, kĺby a šľachy, vyberte si modely s výstužami v kritických oblastiach. Niektoré gamaše majú ďalšie možnosti, napríklad sieťové vložky na lepšie vetranie, lemy na ochranu Achillovej šľachy alebo špeciálne výstuhy na zvýšenie odolnosti v oblastiach náchylných na odieranie. Pokiaľ ide o farby a vzory, vyberte si legíny v tímových farbách alebo v kontrastnej farbe, ktorá ladí so zvyškom vášho oblečenia, a s originálnym dizajnom, ktorý podčiarkne váš štýl. V závislosti od poveternostných podmienok si môžete vybrať teplejšie futbalové gamaše na chladnejšie dni alebo tenšie, priedušné na horúce dni.

Futbalové chrániče

Správny výber futbalových chráničov je dôležitý na zabezpečenie ochrany pred zranením počas hry. Rozlišujú sa futbalové chrániče holennej kosti, kolenného kĺbu alebo lýtka. Pri výbere konkrétneho modelu zvážte, ktoré oblasti považujete vy alebo vaše dieťa za najviac náchylné na zranenie. Futbalové chrániče sú najčastejšie vyrobené z ochranných materiálov, ako je pena alebo pružná syntetika, ktoré sú pevné a odolné voči mechanickému poškodeniu, a navyše pomáhajú odvádzať vlhkosť od tela. Niektoré modely sú navrhnuté tak, aby sa dokonale prispôsobili tvaru nohy, čím sa zvyšuje pohodlie a účinnosť ochrany.

Pri skúšaní futbalových chráničov dbajte na ich prispôsobenie – príliš voľné chrániče sa môžu posúvať, a preto sú neúčinné, zatiaľ čo príliš tesné chrániče spôsobujú nepohodlie alebo tlak. Skontrolujte, či sa dajú ľahko nasadiť a vyzliecť, najmä ak máte obmedzený čas na prípravu pred zápasom.

Futbalová tepláková súprava

Futbalové teplákové súpravy sú spoľahlivým odevom v chladnejších mesiacoch, počas tréningu v zlých poveternostných podmienkach, pri rozcvičke pred zápasom alebo pri čakaní na vstup na ihrisko z lavičky náhradníkov. Najčastejšie sú vyrobené z ľahkých a priedušných tkanín, ktoré pomáhajú odvádzať vlhkosť a udržiavať pohodlie. Futbalové mikiny môžu byť celoprepínacie alebo s krátkym zipsom a môžu sa pretiahnuť cez hlavu. Zvyčajne majú vysoký stojačik na zvýšenú ochranu pred chladom a vetrom a elastické manžety a spodný lem na lepšie prispôsobenie. Spodný diel futbalových teplákov by mal byť strihaný tak, aby sa hodil na základné futbalové oblečenie. Hľadajte pohodlný pás so šnúrkou alebo sťahovaním pre presné prispôsobenie a elastické pásy na nohaviciach (aby lepšie sedeli a nebránili v hre). Niektoré futbalové tepláky majú sieťované vložky na lepšie vetranie alebo špeciálne lemy na zvýšenie odolnosti.

Termoaktívna futbalová spodná bielizeň

Termoaktívna bielizeň sa osvedčí najmä na jeseň, v zime alebo v prechodných obdobiach. Pomáha regulovať telesnú teplotu, odvádzať vlhkosť a zabezpečuje pohodlie počas intenzívneho cvičenia. Najlepšou voľbou je futbalová termoaktívna bielizeň vyrobená z high-tech materiálov, ako sú polyester, elastan alebo polyamidové zmesi, ktoré okrem svojej priedušnosti udržujú sucho a pohodlie. Súprava termoprádla by mala poskytovať strih, ktorý je priliehavý k telu, ale nie príliš tesný, aby umožňoval voľný pohyb a účinné dýchanie pokožky. Hľadajte termoprádlo s vložkami zo sieťoviny alebo s vetracími plochami na lepšiu cirkuláciu vzduchu a s antibakteriálnymi vlastnosťami na zníženie zápachu. Švy by mali byť ploché a dobre chránené, aby sa minimalizovalo riziko odierania a podráždenia pokožky.

Príslušenstvo k futbalovému oblečeniu

Je dobré doplniť svoj futbalový šatník o ponožky, čiapkaa futbalové rukavice, ktoré zabezpečia primeraný tepelný komfort, cirkuláciu vzduchu a pohodlie pri hre v nepriaznivých poveternostných podmienkach. Znižujú tiež riziko prechladnutia alebo infekcií, ktoré by mohli spôsobiť prerušenie tréningu.

Ktoré kopačky si vybrať?

Kopačky musia byť prispôsobené typu povrchu, na ktorom hráte, či už ide o prírodnú trávu, umelý povrch alebo halu. V závislosti od povrchu ihriska majú futbalové topánky správnu podrážku, ktorá zabezpečuje priľnavosť, stabilitu a odpruženie. Na prírodnú trávu si vyberte futbalové topánky označené FG (pevný podklad) alebo FG/AG (pevná pôda/umelá pôda), ktoré sú vhodné aj na použitie na umelom trávniku, rovnako ako turf futbalové topánky označený ako TF/TT (Turf/Trainer). Pri hraní na mäkkých a piesočnatých ihriskách sú užitočné tieto informácie zátky so skrutkami alebo zmesami (SG, t. j. Soft Ground alebo SG-PRO), zatiaľ čo pre halu potrebujete tzv. návleky futbal. Viac informácií o výbere korkovej, turfovej a halovej obuvi nájdete v sprievodcovi: Ako si vybrať kopačky?

Futbalové oblečenie pre deti – na čo sa zamerať pri nákupe?

Detské futbalové oblečenie vyzerá rovnako ako oblečenie pre dospelých a malo by byť zostavené podľa podobných zásad, t. j. výber oblečenia z technických, funkčných materiálov s výbornou cirkuláciou vzduchu a vysokou účinnosťou z hľadiska odvodu a regulácie telesnej teploty. Dbajte na to, aby zodpovedalo parametrom dieťaťa, aby ste mu zabezpečili plnohodnotný pôžitok z hry a vyhli sa situácii, keď príliš voľné alebo príliš tesné oblečenie negatívne ovplyvní pohodlie a výkon na ihrisku, a tým odradí mladého futbalistu od zlepšovania jeho zručností a ďalšieho rozvoja.

Detské futbalové súpravy by sa mali vyberať podľa farby a dizajnu, aby zodpovedali pohlaviu vášho dieťaťa. Je dobré zvážiť futbalistu, ktorý je pre vaše dieťa vzorom. Môžete si vybrať futbalovú výstroj Ronalda, Mbappého alebo Lewandowského. Skvelou motiváciou na tréning a zdokonaľovanie zručností pre začiatočníka môže byť súprava vo farbách jeho obľúbeného tímu, napríklad: futbalová súprava Realu Madrid, Barcelony alebo Manchestru United. Dodatočnú motiváciu poskytne futbalová súprava pre dievčatá alebo chlapcov s vlastným menom alebo potlačou (napr. prezývkou atď.).

Spoľahlivé pánske, dámske a detské futbalové oblečenie na Sportano.co.uk

Vyberte si futbalové oblečenie pre dospelých a deti, Siahnite po oblečení od uznávaných výrobcov, ktorí sa špecializujú na poskytovanie vysokokvalitného, funkčného futbalového oblečenia a doplnkov, ktoré zaručujú odolnosť a pohodlie počas hry. Na Sportano.co.uk nájdete širokú ponuku tovaru pre futbalistov a futbalistky všetkých vekových kategórií a úrovní zručností od popredných značiek, ktorým dôverujú mnohí hráči svetovej úrovne, ako napr: Puma, Nike, Joma, SELECT, New Balance, Mizuno, Reusch, uhlsport alebo 4F. Popredné značky používajú vo futbalovom oblečení najmodernejšie technológie na zvýšenie pohodlia a výkonu pri cvičení, ako napr.. dryCELL je značková technológia PUMA na účinné odvádzanie vlhkosti a rýchle schnutie, Dri-FIT od spoločnosti Nike poskytuje vynikajúcu ventiláciu a znižuje absorpciu vlhkosti, zatiaľ čo hDc™ od spoločnosti McDavid zaisťuje vysokú priedušnosť a reguláciu vlhkosti.

Odporúčané produkty