Ako si mám vybrať kopačky? Typy, prispôsobenie veľkosti nohy a typu povrchu

Sebastian Dzuła 24.04.2024

Výber správnych kopačiek môže mať obrovský vplyv na kvalitu hry a bezpečnosť na ihrisku. Je to kľúčový faktor, ktorý ovplyvňuje priľnavosť a kontrolu lopty. Výber správnych kopačiek však môže byť vzhľadom na množstvo dostupných možností ohromujúci. Tu je sprievodca, ktorý vám pomôže nájsť ideálne kopačky vhodné na konkrétny povrch. 

Ako si vybrať kopačky pre daný typ trávnika? 

Výber správnych kopačiek v závislosti od povrchu, na ktorom hráte, vám umožní dosiahnuť lepší výkon, kontrolu lopty a bezpečnosť počas tréningu alebo zápasu. Medzi najobľúbenejšie typy kopačiek patria modely určené na hru na prírodnej tráve, mokrej tráve, umelej tráve a halových povrchoch.

Kopačky na prírodnú trávu 

Ak hráte na dobre udržiavanej a nie príliš klzkej tráve, odporúčame vám vybrať si zátky určené špeciálne pre tento povrch. Topánky FG (Firm Ground) poskytujú optimálnu priľnavosť na tvrdých ihriskách s prírodnou trávou. Naopak, modely FG/AG (pevná pôda/umelá pôda) sú univerzálne a možno ich používať na prírodnej tráve aj na niektorých umelých trávnatých povrchoch.

Kopačky na mokrú prírodnú trávu  

Hráte prevažne na mäkkej a piesočnatej tráve? Vyberte si zátky so skrutkami alebo zmesami. Zástrčky SG (Soft Ground) alebo SG-PRO majú dlhšie a zúžené hroty, ktoré zaručujú vynikajúcu priľnavosť na mokrom povrchu. Umožnia vám sebavedomo urobiť každý krok aj na klzkom trávniku.  

Kopačky na umelý trávnik 

Ak budete hrať na umelom trávniku, odporúčame obuv špeciálne prispôsobenú pre tento povrch. Modely TF/TT (Turf/Trainer) majú krátke gumové zátky, ktoré zabezpečujú optimálnu priľnavosť k zemi a sú ideálne pre ihriská s umelým trávnikom. Tieto modely sú tiež dobrou voľbou pre malé sídliskové ihriská a orloviská. Obuv AG (Artificial Ground) sú podobné tradičným modelom, ale majú kratšie špunty, ktoré zaručujú lepšiu priľnavosť na umelom trávniku. Modely FxG (Flexibilná zem) sú univerzálnejšie a môžu sa používať na umelom trávniku aj počas zimnej hry, keď môže byť povrch zamrznutý.

Halová futbalová obuv  

Ak budete hrať v interiéri na parketách, gume alebo kaučuku, vyberte si tradičné vnútorná obuv). Modely IC (krytý kurt), IN (krytý kurt) alebo IT (krytý trávnik) majú plochú podrážku, ktorá poskytuje vynikajúcu priľnavosť na tomto type povrchu. Halové kopačky je vyrobená z nešpinivého materiálu, ktorý chráni parkety pred poškodením. 

Zarážky na ihrisko Eagles – ktoré si vybrať? 

Ihriská pre orly vyrobené z umelej trávy si vyžadujú špeciálny typ futbalového základu, ktorý zaručuje správnu priľnavosť, odolnosť a pohodlie. Existuje niekoľko rôznych typov zátok pre ihriská Eagles: 

  • Zástrčky AG (umelá zem) – Sú špeciálne navrhnuté na hranie na umelých trávnatých povrchoch, ako sú orly. Majú správnu kombináciu viacsmerových kolíkov a krátkych, zúžených hrotov, ktoré zabezpečujú dobrú priľnavosť a minimalizujú riziko zaborenia do povrchu; 
  • zátky s podrážkou TF/TT – korky s podrážkou označenou TF (Turf) alebo TT (Turf Trainer) majú krátke gumové zátky, ktoré zabezpečujú dobrú priľnavosť na umelom trávniku. Zástrčky TF/TT sú tiež šetrnejšie ku kĺbom, čím znižujú riziko zranenia.

Nezabudnite, že každý hráč má svoje vlastné preferencie, preto sa oplatí vyskúšať rôzne modely zástrčiek a nájsť tie, ktoré najlepšie vyhovujú vašim individuálnym potrebám. Dobre zvolené špunty eagle zaručia lepší výkon, priľnavosť a pohodlie počas hry a tréningu. 

Materiály používané vo futbalovej obuvi 

Materiál futbalovej kopačky je dôležitý pre pohodlie, výkon a trvanlivosť obuvi. Tu sú základné informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní, aký materiál si vybrať pre svoje futbalové kopačky: 

  • prírodná koža – Korčule vyrobené z prírodnej kože sú cenené pre svoje vynikajúce pohodlie a prispôsobenie sa nohe. Prírodná koža tiež poskytuje lepšiu priedušnosť, čo pomáha udržať nohy v suchu. Tieto typy korbáčov však bývajú drahšie a vyžadujú si viac starostlivosti, napríklad pravidelné čistenie a údržbu; 
  • syntetická koža – zátky vyrobené z vysokokvalitnej syntetickej kože sa vyznačujú trvanlivosťou a odolnosťou voči vode. Syntetická koža často lepšie odoláva poveternostným vplyvom a ľahšie sa udržiava ako prírodná koža;  
  • syntetické materiály – Mnohé kopačky sú vyrobené z rôznych syntetických materiálov, ako sú plasty, syntetické vlákna alebo sieťovina. Tieto materiály často poskytujú ľahkú, pružnú a priedušnú obuv. Sú tiež odolnejšie voči opotrebovaniu a ľahšie sa čistia.  

Moderné futbalové topánky 

V posledných rokoch sa na trhu objavili futbalové topánky kombinácia rôznych materiálov, napríklad kože so syntetickými prvkami alebo sieťoviny. Hybridné riešenia môžu ponúknuť najlepšie vlastnosti rôznych materiálov, ako napríklad: odolnosť prírodnej kože a ľahkosť syntetických materiálov. Vynikajú tiež moderným dizajnom a inovatívnymi technológiami. Za zmienku stoja najmä inovatívne riešenia použité v stielkach obuvi tejto značky Mizuno. Technológia Barefoot poskytuje bezkonkurenčné pohodlie a podporu pre vaše chodidlo, čím eliminuje pocit únavy aj počas intenzívneho tréningu a zápasov. Pre futbalistov, ktorí hľadajú všestranné topánky, budú skvelou voľbou zátky PUMA, v ktorom Dynamický pohybový systém, vďaka čomu majú sviečky vynikajúcu priľnavosť na suchej aj mokrej tráve. 

Špičkoví futbalisti nosia topánky s ponožkou a bez šnúrok, ktoré majú špeciálnu konštrukciu s inovatívnym golierom, ktorý stabilizuje chodidlo a zabezpečuje dokonalé prispôsobenie. Takéto riešenie sa používa vo vývrtkách New Balance s technológiou HypoKnit pre lepšie uchopenie chodidla. Je to vďaka vhodným syntetickým vláknam, ktoré sa prispôsobia individuálnemu tvaru chodidla. Výsledkom je, že futbalista sa môže cítiť sebaisto za akýchkoľvek podmienok, bez ohľadu na počasie alebo stav trávnika.

Ako si môžem nastaviť veľkosť kopačiek? 

Výber správnej veľkosti kopačiek je rozhodujúci pre pohodlie a výkon počas hry. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vybrať správnu veľkosť kopačiek: 

  • meranie chodidla – Položte nohu bez ponožky na papier a označte si špičky prstov a pätu. Potom zmerajte vzdialenosť medzi týmito bodmi; 
  • Veľkosť EÚ/UK/USA – Pozrite si tabuľku veľkostí, ktorá porovnáva dĺžku vášho chodidla s príslušnými veľkosťami EÚ, Veľkej Británie a USA. Nezabudnite, že rôzne značky môžu mať mierne odlišné veľkosti, preto sa oplatí skontrolovať tabuľku veľkostí konkrétneho výrobcu; 
  • montáž – Správne nasadené korčule by mali na nohe ľahko sedieť, ale nemali by byť príliš tesné. Uistite sa, že máte dostatok priestoru na voľný pohyb prstov vo vnútri topánky. Vyhnite sa kúpe príliš veľkých korčúľ, pretože môžu sťažovať ovládanie lopty a manipuláciu s ňou.  

Výber vhodných futbalové topánky je rozhodujúca pre váš výkon a pohodlie na ihrisku, preto stavte na kvalitnú futbalovú obuv od uznávaných značiek: PUMA, MUNICH, Nike, Mizuno, New Balance, Diadora alebo Joma. Na stránke Sportano.sk nájdete širokú ponuku futbalových kopačiek vhodných na rôzne povrchy. Či už hráte na prírodnej tráve, umelom trávniku alebo v športovej hale, máme pre vás tú správnu obuv, ktorá vám poskytne vynikajúcu priľnavosť, stabilitu a kontrolu pri každom pohybe. Náš sortiment zahŕňa aj široký výber ďalších futbalové príslušenstvo a vybavenie. Od lôpt, chráničov a brankárskych rukavíc až po športové oblečenie a tréningové doplnky – všetko, čo potrebujete na rozvoj svojich zručností a radosť z hry na najvyššej úrovni. Ak si chcete pred kúpou pozrieť, ako sa budete cítiť v konkrétnej obuvi, navštívte stacionárny obchod Sportano v Homeparku Targówek vo Varšave. Naši skúsení odborníci vám pomôžu s výberom správnych futbalových štupľov. 

Odporúčané produkty