Akú podložku na jogu si vybrať? Zásady výberu podložky pre typy jogy a úroveň pokročilosti

Sylwia Stwora-Petela 18.04.2024

Vyrobené z PVC, PU, gumy z mikrovlákna, TPE alebo možno korku? Zistite, akoą vyberte si podložku na jogu podľa typu a úrovne cvičenia jogy, aby bolo cvičenie asán uspokojivé, bezpečné a pohodlné.

Jogínska podložka: základ praxe každého jogína a jogínky

Výber správnej podložky je jedným z najdôležitejších bodov na začiatku cvičenia jogy. Aj keď možno chodíte na hodiny do školy jogy alebo do fitnes klubu a môžete používať vybavenie, ktoré máte k dispozícii, nemusí sa vám na ňom cvičiť pohodlne (najmä ak ste alergickí). Prečo by ste inak mali používať špecializovanú a prispôsobenú podložku namiesto toho, aby ste cvičili napríklad na koberci, podložke na cvičenie alebo karimatke?

Predovšetkým správne zvolená podložka na jogu umožňuje vám plne sa sústrediť na vykonávané pozície bez toho, aby vás rozptyľovali napríklad ruky alebo nohy, ktoré vám počas vykonávania konkrétnych ásan skĺzavajú alebo sa krútia či posúvajú. Zabezpečuje tiež primerané odpruženie a stabilizáciu, najmä v ťažkých polohách, a tým znižuje riziko pádu a jeho bolestivých následkov.. Podložka tiež poskytuje vrstvu, ktorá izoluje telo od zeme, zvyšuje pohodlie pri cvičení a chráni pred bolesťami kĺbov a kolien, ktoré môžu byť dôsledkom príliš tvrdého/mäkkého povrchu.

Akú podložku na jogu si vybrať? Kľúčové vlastnosti a parametre

Pri kúpe podložky na jogu je niekoľko kľúčových parametrov, ktorým by mal každý, bez ohľadu na pokročilosť, venovať pozornosť.

Hrúbka

Výber hrúbky podložky sa okrem iného riadi problémami s kolenami, zápästiami a kĺbmi, hmotnosťou používateľa, stupňom odpruženia alebo úrovňou prepracovanosti. Kritériami výberu sú vysoká citlivosť kĺbov na dlhé státie v jednej polohe, nedostatočná flexibilita a obmedzená pohyblivosť alebo nízka hmotnosť rohože s hrúbkou 6 mm alebo viac. Je potrebné si uvedomiť, že čím je podložka hrubšia, tým je ťažšia a zaberá viac miesta a v niektorých polohách znižuje cit pre zem a stabilitu.

A naopak. tenká podložka od 1 (tzv. cestovná podložka) do 5 mm zaručuje mobilitu a jednoduché skladovanie (je ľahký a kompaktnejší, keď je zrolovaný), umožňuje lepší cit pre zem a zlepšuje stabilitu a bude dobre fungovať pri dynamických pohyboch a polohách v stoji. Neposkytuje však tak dobré odpruženie, napr. pri páde alebo opretí sa o predlaktia či kľačanie.

Dĺžka a šírka

Predpokladá sa, že optimálna dĺžka podložky umožňuje telu pohodlne sedieť a zároveň savasana, tzv. relaxačná poloha. Ďalším kritériom je výber rohož o 5-10 cm dlhšia, ako je výška používateľa. To isté platí pre šírku podložky na jogu – musíte ju prispôsobiť svojim individuálnym parametrom. Na trhu nájdete modely 61 až 80 cm.

Materiál

Podložky na jogu sa vyrábajú z materiálov, ako sú:

  • PVC – alebo polyvinylchlorid. Vyznačuje sa vysokou trvanlivosťou, hustotou, kompaktnou konštrukciou, ktorá je odolná voči poškodeniu aj pri intenzívnom používaní, a dobrou protišmykovosťou (zvyšuje sa s frekvenciou používania). Medzi ďalšie výhody patrí jednoduché čistenie (viac informácií nájdete nižšie) a nízka cena;
  • PU – alebo polyuretánu. Zvyčajne pokrýva vrchnú časť rohože, je mäkká, hladká a príjemná na dotyk a zaručuje dobrú priľnavosť. Zároveň je tento materiál náchylný na poškriabanie, poškodenie a znečistenie. Ak chcete predĺžiť životnosť vašej PU rohože, skladujte a prenášajte ju vo vyhradenom obale a pred jej použitím sa vyhnite telovému mlieku alebo krému na ruky;
  • TPE – alebo termoplastickej peny. Vyznačuje sa nízkou hmotnosťou (aj pri hrubšej podložke), dobrou priľnavosťou a vysokým odpružením;
  • guma – tento prírodný materiál poskytuje najvyššiu úroveň protišmykovej odolnosti, ale je pomerne náročný na starostlivosť (napr. je potrebný špeciálny prípravok) a údržbu (ľahko sa poškodí, napr. ponechaním pri vysokých teplotách a vystavením slnku);
  • korok – Biologicky odbúrateľný materiál korkového stromu je antistatický a antibakteriálny, takže je ideálny pre alergikov. Jeho protišmykovosť sa zvyšuje s vlhkosťou. Ľahko sa čistí;
  •  mikrovlákno – pokrýva hornú časť podložky, čím zaručuje vysokú absorpciu vlhkosti a potu, a tým aj protišmykovosť (zvyšuje sa s množstvom vlhkosti), takže je vhodná na dynamickejšiu jogu alebo jogu cvičenú pri vysokých teplotách. Materiál sa ľahko udržiava a je odolný. Podložky z mikrovlákna a gumy sa dodávajú aj v širokej škále farieb a vzorov.

Pri výbere konkrétneho materiálu sa oplatí uistiť, že má Certifikát Oeko-Tex, ktorý potvrdzuje, že výrobok je bezpečný pre ľudí a životné prostredie (napr. neobsahuje škodlivé látky).

Hmotnosť

Záleží na tom, či sa často pohybujete vo fitnes klube, v škole jogy alebo na hodinách v prírode. Potom je pohodlný model taký, ktorý váži 1-3 kg a vyrobené z ľahkých materiálov, t. j. TPE alebo PVC (tenké a stredne hrubé). Ťažšie rohože s hmotnosťou nad 3 kg sú vhodnou voľbou pre cvičenie jogy doma.

Výber podložky pre váš typ jogy a úroveň pokročilosti

Dôležitým faktorom pri výbere podložky je typ jogy, ktorý praktizujete, a to, či sa chystáte na svoje prvé cvičenia alebo ste skúsený jogín či jogínka.

Typ jogy

Pre intenzívne sedenia Power joga alebo aštanga s dynamickými prechodmi a skokmi budú vhodné silná PVC rohož, odolné voči oderu a vlhkosti. Ak máte v úmysle cvičiť Bikram alebo horúca joga, vybrať rohož z mikrovlákna, ktoré si dokonale poradia s nadmernou vlhkosťou a potom. Je to vďaka protišmykovým vlastnostiam tohto materiálu, ktoré sa s väčším množstvom vody zvyšujú. Pri statickej joge stavte na Pena TPE alebo guma.

Stupeň progresie

Podložka na jogu pre začiatočníkov by mali zaručiť vysoká protišmykovosť a tlmenie nárazov, a zároveň byť cenovo dostupný, takže dobrou voľbou by bol model s PVC alebo TPE. O niečo drahšou možnosťou je rohož z prírodného kaučuku.

Pokročilé rohože môžu mať hrúbku 1,5 až 3 mm a zvyčajne je vyrobená z prírodného kaučuku alebo korku (jogíni oceňujú biologickú odbúrateľnosť týchto materiálov, čo je v súlade s morálnym princípom ahinsa týkajúcim sa úcty k životu). Môže sa vyznačovať menšou protišmykovosťou (cvičenie jogy zvyšuje kontrolu tela), ale musí mať vysokú odolnosť.

Čistenie podložky na jogu: tipy na starostlivosť

Správna starostlivosť o podložku na jogu pomáha predĺžiť životnosť príslušenstva, zachovať jeho vysoké vlastnosti (napr. priľnavosť), ako aj eliminovať riziko vzniku baktérií a mikróbov, ktoré môžu ovplyvniť stav pokožky alebo spôsobiť infekcie. Spôsob čistenia závisí najmä od materiálu podložky a spôsobu jej povrchovej úpravy.. Dôležité: Čistite podložku na jogu ručne. 

Je dobré prečítať si poznámky výrobcu, v ktorých sú uvedené konkrétne pokyny na starostlivosť o výrobok a napríklad použitie špeciálneho prípravku. Namiesto hotového výrobku môžete použiť domáci čistiaci sprej na rohože. Stačí zmiešať vodu s jablčným alebo vínnym octom v pomere 50:50 a naliať tento roztok do fľaše s rozprašovačom. Zmes môžete obohatiť niekoľkými kvapkami čajovníkového oleja a esenciálnych olejov, napr. levanduľového, eukalyptového, rozmarínového alebo mätového, aby ste získali jemnú vôňu. Takýto modlite sa napríklad za rohože z prírodného kaučuku, TPE alebo mikrovlákna. Na ľahké znečistenie môžete použiť navlhčenú špongiu a sivé mydlo alebo iný jemný čistiaci prostriedok. Vyhnite sa čistiacim prostriedkom s obsahom alkoholu alebo rozpúšťadla.

Pranie v práčke s jemným pracím prostriedkom (a s programom pre jemné tkaniny (30°) je možné len pri modeloch s PVC (sa môže umývať aj ručne po sprche alebo kúpeli) alebo mikrovlákna (skontrolujte odporúčania výrobcu).

Podložku na jogu nemožno sušiť fénom, sušičkou, žehličkou ani odstreďovať v práčke (Môže dôjsť k jeho deformácii) a vystaveniu na slnku (môže spôsobiť zmenu farby). Vyhnite sa tiež vysávaniu. Po vyčistení rohož rozložte na podlahu a nechajte ju úplne vyschnúť pri izbovej teplote. Ak ju zrolujete príliš skoro, zostávajúca vlhkosť spôsobí nepríjemný zápach a stane sa prostredím pre baktérie.

Nezabudnite po každom použití utrieť podložku na jogu vlhkú handričku z mikrovlákna alebo špongiu (vyhýbajte sa prípadným vzorom alebo potlačiam), ktoré vás zbavia prachu, vlasov alebo drobných nečistôt..

Na stránke Sportano.sk nájdete široký výber kvalitných podložky na jogu, ktoré sú vhodné pre všetky úrovne odborných znalostí: Gaiam, Moon Yoga, Yoga Design Lab, TREXO alebo Nike.

Odporúčané produkty