Typy bicyklov – ktorý si vybrať? Najobľúbenejšie typy bicyklov a ich účel

Sylwia Stwora-Petela 12.03.2024

Na jazdu v meste, horskú cyklistiku, rýchlu jazdu po ceste alebo preteky cross-country? Zistite, aké sú rôzne typy bicyklov a na čo sú určené, aby ste našli ten správny bicykel pre vás a vaše potreby.

Ako si vybrať typ bicykla pre seba? Tipy pre výber

Pri rozhodovaní o kúpe bicykla hľadáme odpoveď na základnú otázku: Aký bicykel bude pre mňa najlepší? Stačí, aby bol pohodlný, mal originálny dizajn a navyše sa zmestil do pripraveného rozpočtu? Tieto faktory sú dôležité, ale bicykel musí byť predovšetkým funkčný, t. j. kompatibilný s účelom, na ktorý sa bude používať. Musíme si určiť, či na ňom budeme jazdiť rekreačne, súťažne alebo ho potrebujeme ako dopravný prostriedok do práce či školy. Dôležité je tiež určiť, ako často ho budeme používať – len príležitostne, na víkendové výlety, sezónne alebo celoročne. Ďalším dôležitým aspektom, ktorý je potrebné určiť pri výbere správneho typu bicykla, je typ povrchu, po ktorom budeme prevažne jazdiť – mestské ulice, horské cestičky, cesty, štrk atď. Tieto faktory sa premietajú do otázok, ako sú: materiál konštrukcie (napr. karbón alebo hliník), trieda príslušenstva (pohon, tlmič, brzdy atď.) alebo použité technológie a konštrukčné riešenia. Ak poznáte odpovede na uvedené otázky, môžete presne nastaviť typ bicykla a užiť si pohodlnú jazdu alebo postupné rekordy a státie na najvyššom stupni pódia.

Horská cyklistika a jej druhy

Horský bicykel sa hodí na náročné stúpania plné prekážok v horách, na šotolinu, lesné cesty aj do mestských ulíc. Môže sa používať na rekreačnú jazdu, príležitostné výlety mimo mesta, preteky XC, každodenné dochádzanie do kancelárie/školy/univerzity, ako aj náročné výlety s ďalšou batožinou v brašnách. Horský bicykel sa vyznačuje:

  • rám z odolného hliníka (drahšie a pokročilejšie modely používajú karbón) s geometriou, ktorá umožňuje jazdiť vzpriamene alebo v naklonenejšej, športovej polohe,

  • široké pneumatiky (50-70 mm) s agresívnym dezénom s dobrou priľnavosťou na rôznych povrchoch,

  • kolesá vo veľkosti 27,5 alebo 29″, pre mladých a nižších ľudí 26″

  • jeden alebo dva tlmiče s dlhým zdvihom (80 – 100 cm pri voľnočasových modeloch alebo až 140 cm pri trailových zariadeniach pre náročnejší terén),

  • hydraulické alebo lanové kotúčové brzdy,

  • 3x, 2x alebo 1x pohon (pri závodných modeloch) s ľahkým prevodom,

  • hmotnosť od 9 do 15 kg,

  • možnosť montáže kufra, blatníkov, osvetlenia a stojanu.

Medzi horskými bicyklami máme klasické MTB bicykle, pretekárske XC bicykle, downhillové bicykle na zjazd, enduro bicykle na strmé stúpania a zjazdy, trailové bicykle pripravené na dlhé horské jazdy a freeridové modely na vážnejšiu jazdu.

ATB/MTB

Klasické, viacúčelové MTB Na každodennú jazdu po asfalte a rekreačné jazdy mimo mesta. Geometria rámu umožňuje vzpriamenú jazdnú pozíciu a znížená horná rámová trubka zvyšuje crossover (vzdialenosť medzi zemou a stredom hornej rámovej trubky). Bicykel ATB má okrem iného zvyčajne: 26 alebo 28″ kolesá, rovné riadidlá a jeden tlmič (alebo žiadny tlmič).

Cross-country (XC)

Vyvinuté na agresívnu a rýchlu jazdu na technicky náročných a ťažkých tratiach, ktoré sa zvyčajne používajú na preteky XC. Medzi vlastnosti patrí: predný tlmič so zdvihom 100-120 mm, tuhý zadný rám a 27 alebo 29″ kolesá.

Enduro

Enduro bicykel prechádza testom na technicky náročných zjazdoch plných prekážok a pri skokoch. Na palube tohto modelu nájdete znížený rám, tlmič so zdvihom 130-180 mm a nastaviteľnú sedlovku.

Zjazd (DH)

Náročné, rýchle zjazdy a poriadny adrenalín sú hlavným cieľom zjazdového bicykla. Zjazdové bicykle sa vyznačujú: robustným rámom, celoodpružením so zdvihom až 200 mm, plášťami širšími ako 3″, zníženým sedlom a rámom a vzduchovou pružinou v prednej vidlici.

Všetky hory/Trail

Tento typ horského bicykla, známy aj ako „trailový bicykel“, je veľmi univerzálny – používa sa na jazdu z kopca a do kopca alebo na horskú turistiku. Má zdvih 120 – 150 mm, stĺpik, 29″ kolesá (alebo 27″+ so širšími plášťami) a znížené sedlo.

Freeride

Freeridový horský bicykel na náročnú jazdu z kopca trochu pripomína model DH. Zvyčajne je ťažký (váži do 20 kg), vybavený 26″ kolesami, zadnou prehadzovačkou a jedným predným kotúčom a tlmičom so zdvihom 180-230 mm).

Crossový/fitness bicykel

Určené na každodennú mestskú cyklistiku a ľahkú cykloturistiku (krátke a stredné vzdialenosti bez batožiny) na rôznych typoch povrchov. Crossový bicykel sa podobá trekingovému modelu, ale bez rozsiahleho príslušenstva. Má 28″ kolesá s pneumatikami širokými 38-44 mm, tlmič so zdvihom 50-65 mm a geometriu rámu prispôsobenú na pohodlnú, prakticky vzpriamenú jazdu. Fitness bicykel sa naopak vyznačuje rovnými riadidlami, pevnou vidlicou a sedlovkou, geometriou rámu prispôsobenou na športovú, ale pohodlnú polohu, 28″ kolesami so šírkou plášťov 35-40 mm a kotúčovými brzdami.

Typy cestných bicyklov

Je to model určený na jazdu po ceste (asfalte) rýchlosťou do 50 km/h. Charakteristické vlastnosti cestný bicykel inak známy ako jazdec alebo pretekár je :

  • úzke kolesá (23-28 mm) s hladkým 28″ dezénom,

  • zakrivené riadidlá, známe ako „lambskins“, ktoré umožňujú zaujať aerodynamickú polohu a prekonávať dlhé vzdialenosti,

  • dve prehadzovačky s dvojitými kľukami,

  • Ručné držadlá integrované v brzdách, ktoré umožňujú radenie a brzdenie bez toho, aby ste museli dať ruky preč z volantu,

  • Tvrdé prevodové pomery pre rýchlu jazdu,

  • jednostranné brzdy,

  • ľahký hliníkový alebo uhlíkový rám.

Cestné bicykle sa delia na vytrvalostné a športové modely, známe aj ako pretekárske (napr. triatlonové bicykle). Prvé z nich umožňujú zaujať efektívnejšiu a pohodlnejšiu polohu, ktorá sa osvedčí pri dlhších jazdách. Športové modely majú tuhý rám, supertenké pneumatiky, tvrdé prevody a geometriu rámu, ktorá umožňuje veľmi aerodynamickú polohu. Existujú aj dráhové bicykle na jazdu na špeciálne upravených krytých dráhach, ktoré nemajú prehadzovačky ani brzdy.

Široký výber kvalitných cestných bicyklov od lídrov na trhu s cyklistickým vybavením, ako sú: Cipollini, Orbea alebo Ridley, nájdete v ponuke športového obchodu Sportano.sk.

Štrkový bicykel

Podobá sa cestnému bicyklu, ale líši sa od neho šírkou plášťov, pričom má vlastnosti horského a terénneho bicykla. Dobre sa bude pohybovať na poľných, asfaltových, lesných cestách a chodníkoch s prekážkami. Štrkový bicykel sa často používa počas zimnej prípravy profesionálnych cestných cyklistov. Čím sa tento typ bicykla odlišuje:

  • široké pneumatiky s dezénom 35-45 mm a možnosťou 50 mm širokej verzie pre náročný terén alebo 23-28 mm širokých cestných modelov pre dlhé jazdy po asfalte,

  • predný tlmič alebo úplné odpruženie,

  • Volant typu Lamb,

  • Pevná vidlica z hliníka, karbónu alebo japonskej ocele Cro-Mo,

  • kotúčové brzdy,

  • dva koše na fľaše,

  • Možnosť inštalácie krídla, nosiča a batožinového priestoru.

Mestský/mestský bicykel

Ide o typické mestské bicykle, ktoré sú ideálne aj na dochádzanie do práce v elegantnom oblečení. Geometria rámu takzvaného holanďana umožňuje zaujať pohodlný, vzpriamený postoj a košík/vrecko na riadidlách umožňuje nosiť batoh, tašku alebo nákup. Mestský bicykel má 26″ alebo 28″ kolesá, prehadzovačku ukrytú v náboji zadného kolesa, plný kryt reťaze, blatníky, široké a pohodlné sedlo, predné a zadné svetlo, zvonček a nášľapné kolíky.

Trekingový bicykel

Určené na jazdu na dlhé vzdialenosti po asfalte, štrku, lesných a poľných cestách alebo spevnených povrchoch. Skvelé na každodenné dochádzanie do práce a výlety mimo mesta. Aké vlastnosti má trekingový bicykel:

  • geometria rámu umožňujúca jazdu v miernom sklone,

  • predný tlmič s možnosťou redukcie nárazov,

  • odpružená sedlovka,

  • kotúčové brzdy,

  • 28″ kolesá,

  • klesajúca horná rúrka pre pohodlnejšie nastupovanie a vystupovanie,

  • plná výbava: blatníky, predné a zadné svetlá, nosič batožiny, podpery a možnosť montáže batožinových priestorov.

Elektrické bicykle

Elektrobicykel je typ bicykla vybavený motorom namontovaným v náboji predného alebo zadného kolesa alebo na kľuke, ktorý pomáha pri šliapaní, a batériou s výkonom do 250 W (požiadavka EÚ), ktorá je namontovaná na ráme alebo na nosiči batožiny. Elektrický bicykel Funguje len pri šliapaní do pedálov a pri maximálnej rýchlosti do 25 km/h. Najčastejšie sa stretávame s e-bikmi s lítium-iónovou batériou a dojazdom 30 až dokonca 195 km (napr. model Tern GSD S10 Cargo Lina), v závislosti od štýlu jazdy, terénu, parametrov používateľa, poveternostných podmienok. Čas plného nabitia je 2-6 h.

Orbea, Ridley, Ecobike, HIMO, Tern alebo Lovelec sú poprední výrobcovia e-bikov, ktorí používajú inovatívne riešenia na zvýšenie komfortu jazdy, ako je ovládací panel s automatickým zapínaním osvetlenia (napr. Ecobike LX 14Ah) alebo port zbernice CAN na nabíjanie, diagnostiku systému alebo pripojenie predlžovača dojazdu (napr. Orbea Vibe H30 EQ).

Odporúčané produkty