Trailový beh – čo to je? Ako začať s trailovým behom?

Sylwia Stwora-Petela 24.04.2024

Trailový beh je forma fyzickej aktivity, ktorá spája vášeň pre beh s turistikou po chodníkoch a pobytom v blízkosti prírody, takže bude ideálny pre každého, kto chce uniknúť monotónnosti asfaltových ciest alebo alejí v parku. Ak sa chcete pustiť do dobrodružstva trailového behu, ale nie ste si istí, ako sa na túto výzvu pripraviť, v tomto článku vám objasníme vaše pochybnosti. Bez ohľadu na vaše bežecké skúsenosti vám poskytneme potrebné tipy a inšpiráciu, aby ste sa mohli vydať na trail a objaviť radosť a uspokojenie z trailového behu.

Trailový beh – čo to je? 

Trailový beh alebo beh na bežkách či krosový beh je forma behu, ktorá sa uskutočňuje v prírodnom, často ťažkom a náročnom teréne, ako sú cesty, chodníky, horské chodníky a iné terénne oblasti. To znamená, že trailoví bežci sa musia vysporiadať s nerovným terénom, rôznymi typmi kopcov, prudkými klesaniami a mnohými prekážkami, s ktorými sa stretávajú počas tréningu, vrátane: koreňov, kameňov, blata alebo vody. Trailový beh vám dáva príležitosť objavovať nové trasy obklopené krásnou prírodou, užívať si dynamický terén a posúvať limity svojho tela. 

Beh v teréne v porovnaní s behom po asfalte 

Rozdiely medzi beh v teréne a behu po asfalte sú významné. Asfaltové trate sú stabilnejšie a pokojnejšie, zatiaľ čo beh po chodníku prebieha na premenlivom a rôznorodom povrchu. Terén na trailoch je technickejší, vyžaduje si väčšiu koncentráciu a schopnosť vyrovnať sa s prekážkami. Asfaltový beh sa po čase môže stať monotónnym, zatiaľ čo trailový beh ponúka rôznorodosť krajiny a výzvy. 

Okrem toho má trailový beh aj iný vplyv na telo. Vďaka premenlivému a nerovnému terénu sa viac zapájajú svaly a kĺby, čo má za následok posilnenie celého tela. Trailový beh je tiež šetrnejší ku kĺbom, pretože terén absorbuje nárazy a znižuje záťaž. Na druhej strane asfaltový beh je rovnomernejší, poskytuje prístup k zvyčajne známym orientačným bodom, takže sa nemusíte obávať, že sa stratíte, a môže viac zaťažovať kĺby.  

Výhody behu v teréne 

Po prvé, pri behu na bežkách sa zapájajú rôzne časti tela vrátane brušných, chrbtových, nožných a ramenných svalov. Nerovný terén si vyžaduje väčšiu stabilizáciu tela, čo aktivuje stabilizačné svaly a zlepšuje zmysel pre rovnováhu. Okrem toho trailový beh zvyšuje flexibilitu a pohyblivosť kĺbov, čím sa zlepšuje rozsah pohybu. 

Trailový beh je tiež výborným kondičným tréningom, ktorý posilňuje kardiovaskulárny systém a zlepšuje kondíciu. Počas trailového behu zažívate vyššiu intenzitu tréningu ako pri behu po asfalte, čo vedie k zvýšenému spaľovaniu kalórií a zlepšeniu celkovej fyzickej výkonnosti. 

Behanie uprostred prírody má tiež pozitívny vplyv na vašu náladu a duševné zdravie. Spomalíte, odpojíte sa od každodenného stresu a naplno sa ponoríte do okolitej prírody. Je to skvelý spôsob, ako sa uvoľniť a upokojiť. Vďaka mnohým výzvam, ktoré na vás môžu pri behu v prírode čakať a ktorým musíte čeliť, si tiež budujete väčšiu sebadôveru, učíte sa zvládať rôzne situácie a riešiť problémy.  

Pre koho je trailový beh vhodný? 

Trailový beh je skvelý pre ľudí, ktorí majú radi výzvy, dobrodružstvo a kontakt s prírodou. Táto forma behu láka začiatočníkov, ktorí chcú vyskúšať niečo nové, aj skúsených bežcov, ktorí hľadajú výzvy a inšpiráciu. Ak máte radi kontakt s prírodou, chcete zdolávať technické trasy a hľadáte alternatívu k behu po asfalte, trail running by mohol byť pre vás ideálnym športom. 

Kontraindikácie pre beh na bežkách? 

Hoci beh na bežkách má mnoho výhod, existujú aj faktory, ktoré ho môžu kontraindikovať. V prvom rade, ak máte vážne zdravotné problémy, ako sú ochorenia srdca, kĺbov alebo iné ochorenia, mali by ste sa pred začatím tejto formy behu poradiť so svojím lekárom. Je dôležité uvedomiť si svoj zdravotný stav a nevystavovať sa zbytočnému riziku. Je veľmi dôležité, aby ste trailový beh zavádzali do tréningu postupne, začali ľahšími trasami a postupne zvyšovali intenzitu a náročnosť tohto druhu fyzickej aktivity.  

Vybavenie na behanie po chodníku. Základné vybavenie  

Trailová bežecká obuv Sú jednou z najdôležitejších súčastí vybavenia bežca. Mali by mať dobrú priľnavosť a odpruženie, aby poskytovali stabilitu a ochranu kĺbov v náročnom teréne. Pri výbere trailovej obuvi sa zamerajte na podrážku s dezénom, ktorá zabezpečí priľnavosť na kamenistých alebo blatistých cestách. Okrem toho by obuv na trailový beh mala byť ľahká, ale zároveň odolná, aby vydržala nároky náročného terénu. V našom sprievodcovi sa dozviete, ako si vybrať ideálnu obuv na trailový beh: Terénna bežecká obuv. Čo ešte budete potrebovať na trailový beh? 

Oblek na beh v teréne 

Na trailový beh je najlepšie oblečenie, ktoré poskytuje pohodlie a ochranu pred všetkými druhmi počasia. Vyberte si ľahké a priedušné tkaniny, ktoré účinne odvádzajú vlhkosť od tela, rýchlo schnú a zároveň poskytujú vysoký tepelný komfort. Okrem toho sa pri ceste do terénu, najmä na dlhé trasy, spoľahnite na systém vrstveného obliekania vrátane ľahkej bundy do dažďa alebo softshellu, aby ste svoje oblečenie prispôsobili meniacim sa poveternostným podmienkam. Oplatí sa tiež pozrieť sa na ochranné prvky, ako sú chrániče kolien alebo lakťov, ktoré môžu byť užitočné pri behu na náročnejších trasách. Dôležitou súčasťou outdoorovej bežeckej výbavy sú reflexné prvky, ktoré zvyšujú vašu viditeľnosť po zotmení alebo v nepriaznivých poveternostných podmienkach.

Príslušenstvo pre beh na bežkách 

Okrem topánok a oblečenia existuje mnoho doplnkov, ktoré môžu beh na bežkách urobiť pohodlnejším. Je dobré vybrať si batoh vybavený viacerými vreckami na uloženie nevyhnutných vecí, ako je telefón, občerstvenie alebo mapy. Dobrou voľbou budú batohy s rezervoármi, ktoré umožnia jednoduchý prísun tekutín počas behu, čím sa zabezpečí dostatočná hydratácia počas námahy.. 

Čelovka bude tiež užitočná, najmä ak plánujete behať dlhšie trasy a očakávate, že budete vonku po zotmení. Okrem toho je dobré doplniť svoju výbavu na beh v prírode o trekingové palice, ktoré okrem iného uľahčia zdolávanie ostrých prístupov.

Ako začať s trailovým behom? Najlepšie tipy 

  1. Ak ste začínajúci bežec, postupne zvyšujte vzdialenosť a intenzitu tréningov, aby ste dali telu čas na adaptáciu. Vyberajte si trasy, ktoré vyhovujú vašej kondičnej úrovni a tréningovým cieľom. Môžete začať s rovinatým terénom alebo miernymi kopcami a potom si postupne vyberať náročnejšie trasy, ktoré preveria vaše schopnosti.
  1. Nezabúdajte, že pri behu po chodníku sa zapájajú trochu iné svalové skupiny ako pri behu po rovnom asfalte. Do svojho programu zaraďte silový tréning, ktorý vám pomôže posilniť svaly nôh, brucha a chrbta, čím sa zlepší vaša stabilita a kondícia pri behu na chodníku. Pozornosť venujte aj technike behu. Na nerovnom teréne je nevyhnutné udržiavať rovnováhu a pružnosť pohybu. Zamerajte sa na ohýbanie kolien, správne umiestnenie chodidla a udržiavanie stability tela.
  1. Predtým, ako sa vydáte na cestu, sa uistite, že máte vybavenie, aby ste sa nestratili, napríklad hodinky s GPS alebo smartfón s aplikáciou na sledovanie trasy. Do batohu je tiež dobré pribaliť si mapu a kompas, ktoré sa môžu hodiť, ak elektronické príslušenstvo zlyhá.
  1. Nezabudnite, že je vždy dobré informovať svojich blízkych o trase, ktorú plánujete absolvovať, a o predpokladanom trvaní tréningu. Zvýšite tým svoju bezpečnosť a v prípade, že budete potrebovať pomoc, vaše okolie bude vedieť, kde vás má hľadať. 
  1. Na tréning sa pripravte tak, že si so sebou vezmete vodu alebo izotonické nápoje, ktoré vám pomôžu udržať hydratáciu tela. Dôležité je tiež dodať telu dostatok živín. Pri dlhších behoch je dobré mať pri sebe občerstvenie, ako sú energetické gély, tyčinky alebo sušené ovocie, ktoré vám počas tréningu dodajú dodatočnú energiu.
  1. Nezabudnite na správne ukončenie tréningu a regeneráciu. Po trailovom behu sa oplatí postarať sa o obnovu svalov a doplnenie tekutín. Zjedzte jedlo bohaté na bielkoviny a sacharidy, aby ste podporili proces regenerácie. A nezabudnite na strečingové a relaxačné cvičenia, ktoré pomôžu uvoľniť svalové napätie a predísť zraneniam. 

Nezabudnite, že každý bežec je iný, preto prispôsobte tréning a ciele svojim schopnostiam. Súťažili ste v pouličnom behu? Trailový beh ponúka aj celý rad súťaží rôznej náročnosti. V Poľsku je jedným z kultových trailových behov Bieg Rzeźnika, ktorý sa organizuje v Bieszczadoch.  

Odporúčané produkty