Tenisové loptičky: typy, ktoré si vybrať na začiatok?

Sylwia Stwora-Petela 24.04.2024

Začiatočníci alebo rekreační hráči tenisu zvyčajne nevenujú veľkú pozornosť tenisovej loptičke. Typ, hmotnosť a trvanlivosť tenisovej loptičky však rozhodujú o priebehu a komforte hry alebo dokonca o získaní výhody nad súperom. Na trhu existujú tlakové a netlakové tenisové loptičky, ako aj verzie prispôsobené úrovniam hry – rekreačné, profesionálne a majstrovské. V čom sa líšia a kedy by sa mali používať? Na čo by ste mali dbať pri výbere tenisových loptičiek pre dospelých a aké parametre budú dôležité pri modeloch pre deti? Odpovede nájdete v nasledujúcom článku.  

Typy tenisových loptičiek podľa úrovne hry 

Tenisové loptičky používajú gumu/kaučuku (z nej je vyrobené jadro) a plsť (poťah) vyrobenú z vlny alebo syntetických vlákien. Väčšina loptičiek je plnená stlačeným vzduchom a predáva sa v tlakových nádobách. Hoci je základná konštrukcia rovnaká, tenisové loptičky sa však líšia. Výber správneho typu pre povrch, štýl hry a preferencie môže mať zásadný vplyv na optimalizáciu vašej hry. Charakteristické žlté loptičky sa delia na rekreačné, majstrovské a profesionálne. Každý typ má presne definované parametre a výber konkrétneho modelu závisí od viacerých faktorov vrátane úrovne zručností alebo štýlu hry. 

Rekreačné/tréningové tenisové loptičky 

Cvičebné lopty sú modely nižšej triedy, ktoré sú určené na cvičenie napríklad s loptovým strojom, a to vďaka ich vysokej odolnosti a nízkej cene. Vyrábajú sa najmä zo syntetických vlákien.  

Majstrovské tenisové loptičky 

Loptičky pre majstrovstvá sú o triedu nižšie ako loptičky pre profesionálov, a to z hľadiska tlaku, kvality plsti a ceny. Dobre poslúžia stredne pokročilým tenistom, na tréningovú hru alebo prípadne na juniorské turnaje. Vyznačujú sa vysokou odolnosťou a dobrou kvalitou – máme tu viac syntetických vlákien a menej prírodnej vlny. Tenisové loptičky Champion nájdete napríklad podľa slova Champion v názve: HEAD Championship, Wilson Championship, Babolat Gold Championship. 

Profesionálne tenisové loptičky 

Profesionálne tenisové loptičky sú najvyššou triedou loptičiek určených pre profesionálnych hráčov. Sú potiahnuté vysokokvalitnou tkanou plsťou s vysokou pevnosťou a odolnosťou proti rozstrapkaniu a prírodnou vlnou, čo sa prejavuje aj v pružnosti a trvanlivosti. Profesionálne loptičky zahŕňajú: HEAD Tour XT, Dunlop Fort All Court a Wilson US Open.  

Beztlakové alebo tlakové gule – čo je lepšie? 

Tenisové loptičky Tlakové loptičky boli vyvinuté s cieľom poskytnúť lepší pocit a zážitok z hry, a preto sa používajú na najvyššej úrovni hry. Vyrábajú sa s oveľa vyšším tlakom zabaleným do guľovej plochy, vďaka čomu sú tuhšie a majú vyšší odskok ako netlakové tenisové loptičky. Vždy sa dodávajú v pretlakovom obale, ktorý pri otvorení vydáva charakteristický zvuk. Ich nevýhodou je pomerne krátka životnosť. Väčšina týchto typov loptičiek je plnená vzduchom s tlakom 12 PSI (0,83 bar) a 14 PSI (0,97 bar).

Na druhej strane loptičky bez tlaku často uprednostňujú začiatočníci a rekreační hráči tenisu a ako tréningový nástroj (najmä na použitie v loptičkových strojoch). Majú hrubšie steny jadra z gumy, čo im dodáva jedinečný zvuk pri údere a zabezpečuje aj dlhšiu životnosť. Netlakové tenisové loptičky sú tiež ťažšie a tvrdšie ako tlakové, čo znamená, že pri údere do tenisová raketa s väčšou silou. 

Typ tenisovej loptičky a typ povrchu kurtu 

Ďalším aspektom, ktorý ovplyvňuje typ loptičky, je povrch ihriska, na ktorom hráte. V tomto ohľade existujú štyri kategórie tenisových loptičiek:  

  • Bežná služba alebo celé ihrisko – Venujú sa hre na kurtoch s mäkkým povrchom a na krytých kurtoch. Plsť použitá pri ich výrobe je veľmi mäkká a navrhnutá tak, aby zrýchľovala loptičku, vyrovnávala pomalší povrch kurtu a zároveň počas používania nezberala antuku. Loptičky na bežné používanie môžu byť označené ako „RD“; 
  • Extra Duty alebo Hard-court – Používa sa na vonkajších tvrdých kurtoch. Majú plsť s väčším množstvom vlny, čo zvyšuje odolnosť a predlžuje životnosť lopty pri intenzívnom používaní na tvrdom povrchu. Pri nákupe loptičiek Extra Duty sa môžete stretnúť s označením „XD“; 
  • Trávnaté ihrisko – Určené na hranie na tráve. Sú potiahnuté plsťou odolnou voči škvrnám, takže nemenia farbu; 
  • Hi-Altitude – Určené na hru v nadmorskej výške 1200 metrov a viac. Boli vyvinuté s cieľom minimalizovať problémy spojené so zriedeným vzduchom a tlakovým rozdielom, ktorý existuje medzi vnútrom loptičky a okolím (klasické loptičky v takýchto nadmorských výškach odskakujú rýchlejšie a vyššie). Majú väčší priemer a znížený alebo žiadny tlak, aby poskytovali normálnejší odskok lopty a zážitok z hry.  

Tenisové loptičky pre deti – vlastnosti 

Tenisové loptičky pre najmladších adeptov tohto raketového športu sú navrhnuté tak, aby maximálne uľahčili výučbu hry a rozvoj zručností 5- aj 10-ročných detí. Tieto loptičky sú určené na pomalšiu hru, čo začiatočníkom umožňuje ľahšie zvládnuť základné techniky. Deti vo veku od 3 do 5 rokov sa učia hrať tenis pomocou špeciálnych loptičiek vyrobených z mäkkej huby/peny.

Detské tenisové loptičky sa dodávajú v troch farbách: 

  • červená (Fáza 3) – sú určené pre deti vo veku 6-8 rokov. Vynikajú výškou odrazu 85 až 105 cm. Odrážajú sa o 75 % pomalšie ako bežné modely; 
  • oranžová (Fáza 2) – používajú 9- alebo 10-ročné deti. Tieto lopty sa odrážajú vo výške 105-120 cm a majú polovičnú rýchlosť oproti verziám pre dospelých.; 
  • zelená (fáza 1) – používané medzi deťmi vo veku 11-13 rokov. Ich výška odskoku je 120 až 135 cm a rýchlosť letu je o 25 % nižšia ako u profesionálnych loptičiek. 

Pred nákupom tenisových loptičiek je vždy dobré požiadať o radu trénera, členov miestneho tenisového klubu alebo sa poradiť s inými hráčmi a vybrať si správny typ pre svoje potreby. Môžete tiež využiť pomoc odborníkov zo Sportano, ktorí vám poskytnú odborné rady online alebo v stacionárnom obchode v Homepark Targówek vo Varšave. 

Odporúčané produkty