Plavecká vesta pre deti – akú si vybrať?

Sylwia Stwora-Petela 24.04.2024

Zatiaľ čo malé deti radi trávia čas v bazéne, pri jazere alebo na pláži, dospelí si často kladú otázku: „Ako môžem zabezpečiť bezpečnosť svojho dieťaťa vo vode?“ Odpoveď je jednoduchá: detská plávacia vesta. Je to nepostrádateľný výrobok, ktorý vám môže poskytnúť pokoj a istotu, že vaše dieťatko bude mať pri hre vo vode dodatočnú ochrannú vrstvu. Aby sme vám pomohli vybrať najlepšiu plaveckú vestu pre vaše dieťa, v tomto článku vám poradíme, na čo sa pri výbere zamerať. 

Typy plaveckých viest 

Vesty sú nepostrádateľným bezpečnostným prvkom pri vodných aktivitách. Existuje niekoľko typov viest, ktoré sú prispôsobené tak na učenie alebo zdokonaľovanie plaveckých zručností, ako aj na konkrétne situácie: 

  • plavecká vesta – je dokonalým plávacím zariadením, ktoré pomáha deťom získať sebadôveru vo vode a rozvíjať ich plavecké zručnosti. Zvyčajne je vybavená pohodlnými popruhmi a špeciálnym panelom na chrbte pre väčšiu stabilitu. Tieto vesty sú zvyčajne nastaviteľné, čo umožňuje prispôsobiť ich veľkosť parametrom vášho dieťaťa; 
  • záchranná vesta – je bezpečnostné zariadenie určené na ochranu vo vode, ktoré by malo spĺňať prísnu normu EN ISO 12402-4:2007. Vyznačuje sa pevnou konštrukciou a špeciálnymi vložkami okolo krku a hrudníka, ktoré udržujú hlavu dieťaťa nad vodnou hladinou aj v prípade straty vedomia; 
  • bezpečnostná vesta – kombinuje vlastnosti plávacích viest a záchranných viest. Plávacie vesty uľahčujú udržanie sa na hladine, ale vyžadujú si plavecké pohyby. Ich vztlak je menší ako vztlak záchranných viest, a preto sú vhodné pre deti s už rozvinutými plaveckými schopnosťami. 

Detská plávacia vesta vs záchranná vesta – rozdiely 

Plavecká vesta a záchranná vesta sa líšia najmä svojím účelom a funkciou. Plávacie vesty sú navrhnuté tak, aby pomáhali pri učení plávania a zvyšovali sebadôveru dieťaťa vo vode. Majú nižší vztlak, čo umožňuje dieťaťu udržať sa na hladine a voľne pohybovať rukami a nohami. Na druhej strane záchranné vesty slúžia najmä na bezpečnosť a ochranu v núdzových situáciách. Majú vyšší vztlak, aby udržali dieťa na hladine aj v prípade straty vedomia alebo únavy. Výber správneho typu vesty závisí od situácie a plaveckých zručností dieťaťa a je potrebné si uvedomiť, že vesta na učenie sa plávať aj záchranná vesta by sa mali používať s pozornosťou a dohľadom dospelej osoby, aby sa zabezpečila maximálna bezpečnosť pri hre v bazéne alebo vo voľnej vodnej ploche.

Prečo používať plávacie vesty pri učení sa plávať? 

Plávacie vesty sú skvelým nástrojom na učenie sa plávať z niekoľkých dôvodov. Predovšetkým poskytujú dodatočnú stabilitu a oporu deťom, ktoré sa práve učia plávať. To im dodáva väčšiu istotu vo vode a umožňuje im sústrediť sa na rozvoj plaveckých zručností. Plávacie vesty tiež umožňujú začínajúcim plavcom oboznámiť sa so správnymi plaveckými pohybmi a technikami, pretože ich udržiavajú v správnej horizontálnej polohe. Okrem toho si s plávacou vestou môžu byť rodičia a opatrovatelia istí, že ich deti majú v prípade potreby ďalšiu vrstvu ochrany. Plávacie vesty sú praktické, bezpečné a poskytujú deťom väčšiu nezávislosť a slobodu pri učení sa plávať.

Vlastnosti ideálnej detskej vesty na učenie sa plávať 

Zaujíma vás, ktorá plávacia vesta na učenie plávania bude pre vaše dieťatko najlepšia? Preberieme si rôzne vlastnosti, na ktoré si treba dať pozor pri výbere tohto typu plaveckého doplnku, aby ste svojmu dieťaťu zabezpečili čo najväčšie bezpečie a pohodlie pri hre vo vode.

Materiál 

Vyberte si vestu z odolného a rýchloschnúceho materiálu, ako je PVC alebo neoprén, ktorý zároveň poskytuje vysoký tepelný komfort. Skontrolujte, či má výrobok vrstvu UPF, ktorá chráni pokožku dieťaťa pred škodlivým slnečným žiarením. Dobrou voľbou je vybrať detskú plávaciu vestu s vrstvou nylonu, ktorá znižuje riziko mechanického poškodenia. 

Typ 

Plavecké vesty sú k dispozícii v dvoch hlavných verziách – nafukovacie a penové. Nafukovacie vesty majú špeciálne vzduchové komory, ktoré sa dajú nafúknuť, aby zabezpečili vztlak. Penové vesty sú vyrobené z mäkkej peny a prispôsobujú sa tvaru tela dieťaťa. Oba typy majú svoje výhody, preto sa oplatí vybrať ten, ktorý najlepšie vyhovuje preferenciám a potrebám vášho dieťaťa.

Obojok 

Dobre navrhnutý golier na detskej plaveckej veste je dôležitý na zaistenie bezpečnosti. Mal by byť pohodlný a primerane chrániť krk dieťaťa, aby sa počas plávania nenakláňal príliš dozadu.

Zapínanie a pásik v rozkroku 

Detská plávacia vesta by mala mať pevné zapínanie, aby sa zabezpečilo bezpečné a spoľahlivé nosenie. Skontrolujte, či sa zapínanie ľahko ovláda pre dieťa aj opatrovateľa. Pásik v rozkroku je ďalším prvkom, ktorý pomáha udržať vestu na mieste a zabraňuje jej skĺznutiu z dieťaťa vo vode. To je dôležité najmä vtedy, ak je batoľa veľmi aktívne a vo vode sa dynamicky pohybuje. 

Integrované plaváky 

Niektoré vesty majú integrované plaváky, ktoré sa dajú podľa potreby nastaviť alebo odstrániť. Zvyčajne sú k dispozícii modely s 8 alebo 16 plavákmi. To je skvelé na postupné nastavovanie vztlaku a úrovne podpory, keď si dieťa začne byť vo vode istejšie. 

Rukoväť na zadnej strane 

Prítomnosť rukoväte na zadnej strane vesty uľahčuje podopieranie dieťaťa vo vode, najmä v prípade núdze. Ide o užitočnú funkciu, ktorá poskytuje dodatočnú bezpečnosť a kontrolu. 

Komfort a pohodlie 

Uistite sa, že ste vybrali vestu, ktorá je pre vaše dieťa pohodlná a neobmedzuje ho v pohybe. Je dôležité, aby sa cítilo pohodlne a malo plný rozsah pohybu, ktorý mu umožní plávanie. 

Normy a certifikáty EÚ 

Pred kúpou skontrolujte, či detská plavecká vesta spĺňa bezpečnostné normy Európskej únie, ako napríklad EN 393-399, a či je označená značkou CE. To zaručuje, že vesta bola testovaná a spĺňa určité kvalitatívne a bezpečnostné normy. 

Ako určiť veľkosť detskej vesty na plávanie? 

Výber správnej veľkosti vesty môže byť trochu zložitý, pretože sa líši od výrobcu k výrobcovi. Existuje však niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť urobiť správne rozhodnutie. Na meranie budete potrebovať krajčírsky meter. 

Prvým krokom je zmeranie obvodu hrudníka vášho dieťaťa v najširšom bode. Je to dôležité, pretože väčšina plaveckých viest je navrhnutá tak, aby vyhovovala určitému rozsahu obvodu. Do úvahy by sa mal brať aj vek a hmotnosť dieťaťa. Plavecká vesta pre dvojročné dieťa sa zvyčajne líši od vesty pre trojročné dieťa. Niektoré modely majú odnímateľné plaváky, ktoré umožňujú upraviť objem vesty, takže výrobky môžu mať širší vekový rozsah. Plavecká vesta pre dojčatá sa bohužiaľ nevyrába. V tomto období deti ešte nemajú dostatočne vyvinutý zmysel pre rovnováhu a silu potrebnú na udržanie sa v správnej polohe vo vode.

Ak chcete zabezpečiť, aby vaše dieťa bolo pri hre vo vode čo najbezpečnejšie a najpohodlnejšie, vyberte si osvedčené a kvalitné detské plávacie vesty, istiace a záchranné vybavenie od renomovaných značiek: Speedo, Zoggs, Aquarius, AQUASTIC, Speedo alebo Waimea, ktoré sú k dispozícii na Sportano.sk

Odporúčané produkty