Plávacia a záchranná vesta – čím sú odlišné?

Sylwia Stwora-Petela 03.07.2024

Ak ste si naplánovali vodnú aktivitu, či už splav kajakom, jazda na doske SUP alebo plavba loďou, nevyhnutnou výbavou bude vesta na plávanie. V našom článku vám vysvetlíme, čím sa líši plávacia vesta od záchrannej, aké majú použitie a ako svojim potrebám prispôsobiť výber príslušného modelu. Dozviete sa, ktoré parametre sú najdôležitejšie na to, aby ste si počas vodných aktivít zaručili maximálnu bezpečnosť.

Plávacia vesta je určená osobám, ktorí vedia plávať a pomáha nositeľovi pri udržaní sa na hladine, avšak nezaručuje úplnú stabilitu v núdzovej situácii. Záchranná vesta je naopak navrhnutá tak, aby poskytovala maximálnu bezpečnosť aj pre neplavcov alebo osoby v bezvedomí. V priebehu niekoľkých sekúnd otočí používateľa na chrbát a udržiava dýchacie cesty nad hladinou vody. Výber správneho typu kúpacej vesty môže rozhodnúť o vašej bezpečnosti, preto sa oplatí presne vedieť, aké sú vlastnosti a použitie jednotlivých typov.

Plávacia vesta

Plávacia vesta ponúka vztlak aspoň 50N, čo je dostatočná hodnota na to, aby vás udržala na hladine a pomohla vám dostať sa späť na palubu napríklad kajaku alebo dosky SUP, ale nezaručuje úplnú stabilitu v náročných situáciách. Predovšetkým nezaručí, že sa automaticky otočíte tvárou nahor a udržíte ju nad hladinou vody, čo môže ohroziť život ľudí v bezvedomí alebo neplavcov, ktorí v núdzovej situácii navyše spanikária

Na výrobu plávacích viest sa používa prevažne polyetylénová alebo polyuretánová pena. Vonkajšie vrstvy môžu byť vyrobené z pevného nylonu alebo polyestru, ktorý je odolný voči opotrebovaniu a pôsobeniu vody. Tento typ vesty je ľahší, menší a ergonomickejší ako záchranný model a poskytuje väčšiu voľnosť pohybu. Plávacie vesty môžu byť vybavené rôznymi systémami regulácie, ako sú ramenné popruhy, bedrové pásy a zapínanie na pracky. Zvyčajne sa tieto typy modelov dodávajú v svetlých a žiarivých farbách, aby sa zvýšila viditeľnosť používateľa vo vode, a majú reflexné prvky. Vztlak vesty by mal spĺňať medzinárodné bezpečnostné normy, ako napríklad ISO 12402-5.

Plávacia vesta je ideálnou voľbou pre zdatných plavcov, ktorí potrebujú dodatočnú pomoc, aby sa udržali na hladine. Možno ju použiť pri plachtení, plavbe na kajaku, windsurfingu, jazde na SUP boarde, rybolove či iných rekreačných vodných aktivitách, pri ktorých je malé riziko pádu do vody alebo ponorenia.

Záchranná vesta

Záchranná vesta je kľúčovým vybavením pre vodných záchranárov, deti, ľudí vo vode počas plavby na otvorenom mori, nadšencov extrémnych vodných športov alebo účastníkov plavieb na výletných lodiach. Používajú sa najmä v náročných a nebezpečných podmienkach, kde pomoc nemusí byť okamžite dostupná. Vesta poskytuje maximálnu bezpečnosť aj neplavcom alebo osobám v bezvedomí. To zaručuje vysoký vztlak a konštrukcia, ktorá umožňuje automatické otočenie tvárou nahor a udržanie dýchacích ciest nad vodou, čím sa eliminuje riziko nahltania vody. Záchranné vesty majú veľkú nafukovaciu časť s golierom, ktorá pomáha udržať hlavu používateľa nad hladinou vody.

Záchranné vesty sú vyrobené z odolných materiálov, ako je penový polyetylén alebo kapok (prírodné rastlinné vlákno), ktoré poskytujú veľký vztlak a odolnosť voči podmienkam na mori. Žiarivé farby, ako je oranžová alebo žltá, s veľkými reflexnými prvkami zvyšujú viditeľnosť vo vode. Záchranné vesty majú vztlak od 100 N aj do 270 N (najkvalitnejšie modely pre plavcov s ďalším vybavením). Mali by spĺňať medzinárodné bezpečnostné normy, ako napríklad ISO 12402-3 (pre záchranné vesty so vztlakom 100 N) a ISO 12402-2 (pre záchranné vesty so vztlakom 150 N a viac). Môžu byť menej pohodlné vzhľadom na ich väčšie rozmery a hmotnosť.

Nafukovacie vesty – moderná alternatívne ku klasickým vestám

Nafukovacie vesty sú hybridným riešením, ktoré spája pohodlie pri nosení s vysokou úrovňou bezpečnosti. Sú plnené špeciálnymi kazetami s oxidom uhličitým (CO2). Nafukovacie vesty sú vybavené dvoma nafukovacími mechanizmami:

  • manuálny – používateľ sám aktivuje nafukovací mechanizmus zatiahnutím za šnúrku alebo páčku;
  • automatický – vesta sa nafúkne automaticky pri kontakte s vodou vďaka špeciálnemu hydrostatickému alebo chemickému mechanizmu.

Tieto typy viest sú vyrobené z pevných, ale ľahkých materiálov, ako je nylon alebo polyester, s vnútorným nafukovacím plášťom z pevného materiálu odolného voči prederaveniu. Nafukujú sa v priebehu niekoľkých sekúnd po aktivácii a majú vysoký vztlak, čím zaručujú spoľahlivú oporu na vode. Dajú sa zložiť do kompaktnej veľkosti, vďaka čomu sú mimoriadne ľahké a pohodlné na dlhodobé nosenie.

Nevýhody? Vyžadujú si pravidelnú údržbu, výmenu kaziet CO2 po každom použití a sú drahšie ako tradičné vesty. Pri správnej starostlivosti vám počas vodných aktivít poskytnú spoľahlivú ochranu.

Nafukovacie vesty sú obľúbené u dospelých a profesionálov, ktorí oceňujú pohodlie a voľnosť pohybu. Sú výbornou voľbou pre tých, ktorí vedia plávať, a pre tých, ktorí potrebujú mať istotu, že budú v bezpečí, ak by náhodou spadli cez palubu. Sú ideálne na plachtenie, plavbu na kajaku, rybolov, ako aj na iné vodné športy a rekreačné aktivity na vnútrozemských vodách, ako aj na otvorenom mori.

Ako sme už spomenuli, výber medzi plávacou vestou a záchrannou vestou by mal závisieť od vašich plaveckých schopností, typu vodnej aktivity a podmienok, v ktorých sa bude používať. Správne zvolená vesta môže výrazne zvýšiť vašu bezpečnosť na vode, preto je nevyhnutné prispôsobiť ju vašim individuálnym parametrom: výške, hmotnosti a obvodu hrudníka. Vesta by mala dobre sedieť, ale nemala by byť príliš tesná ani príliš voľná. Pri obliekaní vesty dbajte na to, aby bol hlavný pás zapnutý presne na úrovni hrudníka a umožňoval vám tiež vložiť ruku medzi pracku a pás (nevyhnutné, ak vás treba vytiahnuť z vody). Bezpečnostné vesty pre malé deti majú častokrát aj popruhy v rozkroku, ktoré zabraňujú zošmyknutiu vesty, najmä v prípade vĺn alebo silného prúdu.

Aby sme to zhrnuli, výber správnej bezpečnostnej vesty je pre bezpečnosť na vode veľmi dôležitý. Plávacie vesty sú ľahšie a pohodlnejšie, ale v extrémnych situáciách sú menej účinné. Ide o riešenie pre tých, ktorí vedia plávať. Záchranné vesty poskytujú maximálnu bezpečnosť, ale môžu obmedzovať pohyb. Sú nevyhnutným doplnkom pre ľudí, ktorí plávať nedokážu. Je dôležité spomenúť, že pri plavbe na vnútrozemských vodných cestách je povinné mať na palube plavidla počet plávacích pomôcok zodpovedajúci počtu cestujúcich na palube. Absencia záchrannej vesty môže mať pri kontrole poriečnou políciou za následok pokutu aj do 50 EUR na osobu.

Kvalitné plávacie a záchranné vesty spĺňajúce potrebné bezpečnostné normy od známych značiek ako Aquarius, JOBE, Helly Hansen, Jetpilot, SPINERA, ION alebo AQUASTIC nájdete na Sportano.sk.

Odporúčané produkty