Obuv do posilňovne – ako si vybrať dámsku a pánsku obuv na silový tréning, fitness či kardio?

Sylwia Stwora-Petela 03.07.2024

Či už zdvíhate činky, cvičíte crossfit, navštevujete hodiny fitnessu alebo ste fanúšikom silového tréningu, správna tréningová obuv vám pomôže nielen efektívne a účinne cvičiť, ale aj znížiť riziko zranenia. V našom poradníku sa dozviete, ako si vybrať vhodnú športovú obuv do posilňovne v závislosti od typu tréningu a čo treba zohľadniť pri kúpe dámskej a pánskej tréningovej obuvi.

Tréningová obuv je jedným z najdôležitejších prvkov vášho športového oblečenia, keďže zaručí pohodlie a bezpečnosť pri cvičení. Ak je správne prispôsobená typu tréningu, vašim nohám v prvom rade poskytne primeranú oporu, odpruženie či stabilizáciu a umožní pohyb v správnom rozsahu. Prečo je to také dôležité a prečo by sme túto tému nemali zanedbávať? V nesprávne zvolenej obuvi sa naše nohy rýchlejšie unavia, čo v prvom rade zvyšuje riziko zranenia. Ovplyvní to aj vaše celkové držanie tela alebo spôsob pohybu a to môže mať za následok bolesti kolien, bedier alebo chrbta. Často zabúdame alebo si neuvedomujeme, že problémy s chodidlami môžu spustiť reťazovú reakciu a ovplyvniť ďalšie časti tela, čo vedie k bolesti alebo nepohodliu a núti nás zmeniť polohu tela do príjemnejšej (nie nevyhnutne správnej) polohy alebo sa vzdať vykonávania konkrétnych cvičení. Zameraním sa na tréningovú obuv môžete zlepšiť kvalitu a efektívnosť vykonávanej fyzickej aktivity, či už zdvíhate činky, chcete podať stopercentný výkon počas tréningu HIIT, pracujete na správnych pohybových vzorcoch počas silového tréningu alebo prekonávate rekordy počas tréningu WOD (ang. workout of the day) na hodinách crossfitu.

Výber ideálnej obuvi na tréning závisí okrem iného od typu aktivity, frekvencie cvičenia alebo úrovne tréningu. Kľúčom k úspechu je prispôsobiť obuv individuálnym potrebám a parametrom. Treba si uvedomiť, že to, čo funguje u bežného návštevníka posilňovne alebo sa zdá ako módne a univerzálne, nemusí byť pre vás vhodné, najmä ak so športom alebo rekreačným cvičením len začínate. Hoci ak nie ste profesionál, môžete si dovoliť byť pri výbere športovej obuvi na väčšiu flexibilitu a nemusíte hneď siahať po špecializovaných modeloch našpikovaných modernými technológiami, stále sa však oplatí vyberať si obuv, ktorá je kompatibilná so špecifikami vami zvolenej aktivity a úrovňou náročnosti. To je dôležité aj z hľadiska životnosti samotnej tréningovej obuvi.

Účel

Pri výbere tréningovej obuvi si najprv odpovedzte na otázku, aké aktivity budete v posilňovni prevažne vykonávať? Budete sa venovať silovému tréningu, tréningu na bežiacom páse, hodinám fitnessu alebo máte v úmysle robiť zo všetkého trochu? Bude pre vás rozhodujúca dobrá obratnosť pri vysoko intenzívnom tréningu, alebo potrebujete stabilný základ na dvíhanie činiek? Keď ste si stanovili, na aký typ činnosti budete obuv najčastejšie nosiť, môžete zúžiť svoj výber. Ak sa napríklad spoliehate na širokú škálu cvičení, dobrou voľbou bude športová obuv, ktorá zaručuje určité odpruženie a stabilitu pri väčšine vykonávaných činností vrátane behu na bežiacom páse alebo počas posilňovania. Uistite sa, že model, ktorý si vyberiete, má podrážku, ktorá nezanecháva stopy. Ak však chcete zvýšiť svoj výkon v určitej oblasti, investujte do obuvi špecifickej pre danú činnosť a obuv meňte v závislosti od typu tréningu.

Veľkosť

Obuv do posilňovne je dobré kupovať popoludní, keď sú vaše nohy mierne opuchnuté z celodenného státia alebo chôdze, a v ponožkách, v ktorých budete cvičiť. Umožní vám to výber najlepšieho modelu. Ak si kupujete dámsku alebo pánsku tréningovú obuv online, starostlivo si zmerajte dĺžku a šírku chodidla a vyberte si pár o pol čísla väčší, ako je vaša bežná veľkosť obuvi. Táto rezerva zabezpečí, že nebudete mať nepríjemné pocity z opúchania nôh v dôsledku intenzívneho cvičenia. Treba mať na pamäti, že príliš malá tréningová obuv bude spôsobovať nepohodlie, odreniny alebo otlaky, zatiaľ čo príliš veľká obuv sa môže zošmyknúť z nohy a viesť k nebezpečným situáciám napríklad v dôsledku nestability. Pozrite si aj veľkostné tabuľky konkrétnych výrobcov, pretože používajú rôzne veľkosti (napr. značka adidas vyrába obuv vo veľkostiach 40 2/3, 45 1/3 atď.) Ak obuv akýmkoľvek spôsobom tlačí na jednu časť chodidla alebo prsty, nenamýšľajte si, že sa prispôsobenie časom zlepší. Vyberte si iný model.

Materiál

Pri tréningovej obuvi je dôležitá priedušnosť materiálu – musí zaručiť dobrú ventiláciu vzduchu a vysoký tepelný komfort. Kľúčová je aj životnosť a odolnosť voči mechanickému poškodeniu. Na tréningovú obuv sa používa vzdušná sieťovina na zvršku a na prednej časti, a syntetické materiály alebo koža. Vnútro športovej obuvi je zvyčajne vyplnený mäkkou výstelkou pre zvýšenie jej pohodlia.

Zapínanie

Klasické šnúrky, suchý zips, nazúvanie alebo možno hybridné riešenie (napr. šnúrky + suchý zips)? Optimálnym riešením sa zdá byť tradičný systém šnurovania, ktorý umožňuje presne nastaviť rozsah zapínania podľa vašich individuálnych preferencií a pomáha tak zachovať správnu stabilitu nohy. Inovatívnym typom zapínania je systém BOA®, ktorý pomocou špeciálnej skrutky a šnúrok umožňuje prispôsobiť zapínanie jediným kliknutím.

Výška zvršku

Výška zvršku úzko súvisí s oporou členka. Dôležitý je bod, v ktorom sa zvršok topánky nachádza nad alebo pod členkom. V závislosti od toho, či je zvršok vykrojený nízko alebo vysoko, umožňuje požadovane zvýšiť alebo obmedziť pohyblivosť členku smerom dovnútra alebo von. Pri dynamických cvičeniach sa odporúča zvoliť vyšší zvršok, ktorý dobre stabilizuje členkový kĺb a znižuje riziko zranenia.

Podrážka

Podrážka a dezén sú v priamom kontakte s povrchom a poskytujú primeranú trakciu, čo je dôležité už len preto, aby sa zabránilo pádom. Pri tréningovej obuvi by mala mať podrážka strednú hrúbku a tvrdosť, a mala by byť protišmyková, aby sa zabránilo pošmyknutiu alebo pádu na mokrom povrchu. Vyberte si model vyrobený z kvalitnej gumy alebo plastu, ktorý je odolný voči opotrebovaniu a nezanecháva stopy na povrchu.

Odpruženie

Odpruženie sa vám bude hodiť, ak pri tréningu vykonávate veľa dynamických cvikov alebo ak máte radi aerobik – zníži sa tým zaťaženie vašich kĺbov. Používa sa predovšetkým v pätovej časti podrážky. Dobré odpruženie sa osvedčí ľuďom s nadváhou.

Technológie

V obuvi do posilňovne sa môžete stretnúť s množstvom inovatívnych riešení na zvýšenie výkonu a pohodlia pri cvičení. Napríklad značka Under Armour vybavuje svoju tréningovú obuv najmodernejším odpružením UA Charged Cushioning® a UA HOVR™ pre skvelú návratnosť energie. Tréningová obuv Nike ponúka zase známy systém tlmenia Air Max (vzduchové vankúšiky) alebo penu Renew, zatiaľ čo napríklad tréningová obuv Vibram Fivefingers využíva napr. technológiu Rope traction na crossfit a lezenie po lane.

Silový tréning nie je len cvičenie s voľnými závažiami, ako sú dlhé činky, činky jednoručky alebo kettlebelly, ale aj cvičenie s vlastnou váhou tela (vrátane cvičenia s pásmi TRX). Ak je vašou prioritou tréning na zlepšenie sily svalov, vhodná bude pre vás obuv s rovnou protišmykovou podrážkou, ktorá udrží vašu stabilitu a zabráni pošmyknutiu. Vyberajte si minimalistické alebo nízkoprofilové modely, ktoré vám poskytnú správnu oporu a rovnováhu.

Pri kardio tréningu, akým je beh na bežiacom páse, jazda na stacionárnom bicykli alebo cvičenie na orbitreku, by ste si mali vybrať bežeckú obuv, ktorá zodpovedá úrovni pronácie vášho chodidla (pronované – chodidlo sa otáča dovnútra, supinované – chodidlo vybieha smerom von alebo je neutrálne). Do ktorej kategórie patríte si môžete overiť pomocou testu mokrého chodidla alebo analýzou svojej chôdze či poškodenia vašej bežnej obuvi. Správna obuv vám pomôže cvičiť efektívnejšie a zvýšiť výkon, ako aj minimalizovať riziko preťaženia alebo zranenia. Hľadajte priedušný zvršok a dobré odpruženie v zadnej aj v prednej časti chodidla, ktoré dostatočne stlmí nárazy. Pri nadmernom vytáčaní chodidla si vyberte model s dodatočnou oporou strednej (vnútornej) časti obuvi, aby ste zabránili nadmernému stáčaniu chodidla dovnútra.

Hoci sa fitness aktivity v jednotlivých kluboch alebo posilňovniach líšia, pri výbere fitness obuvi by ste sa mali riadiť kritériami, ako je ľahkosť a pružnosť bez obmedzovania pohybu, nízky rozsah tlmenia a stabilizácia zodpovedajúca forme cvičenia (napríklad pri aeroboxe alebo klasickom boxe sa osvedčí bočná stabilizácia).

Ak radi vykonávate dynamické pohyby plné skokov, otočiek a pod. alebo ste fanúšikom tréningu HIIT (High Intensity Interval Training, teda vysoko intenzívneho intervalového tréningu), vyberte si ľahkú a odolnú obuv so stabilnou, pružnou podrážkou a dobrou priľnavosťou pre lepšie udržanie rovnováhy (napr. pri skokoch). Hľadajte zvršok zo sieťoviny, ktorý umožňuje dostatočnú cirkuláciu vzduchu a dobre prilieha k nohe.

Na zumbu a iné tanečné tréningy bude na začiatok vhodná ľahká obuv s dobrým tlmením nárazov a oporou chodidla (zosilnená päta), ktorá zaručí obratnosť a zároveň stabilitu pri rýchlych pohyboch a otočkách do všetkých smerov. Pre pokročilejších nadšencov tanečných foriem bude vhodná tréningová tanečná obuv s tenšou podrážkou, menším odpružením a oporou, ktorá umožňuje väčšiu flexibilitu a plynulosť pohybu. Vyhnite sa obuvi s podrážkou s vysokou priľnavosťou, pretože to sťaží obraty, otočky či kĺzanie po tanečnom parkete.

Na hodiny pilatesu, jogy alebo iné hodiny body & mind budú skvelou voľbou protišmykové ponožky s ergonomickým tvarom, ktoré chodidlám umožnia prirodzené ohýbanie.

Crossfitové topánky sú jedny z najvšestrannejších tréningových topánok, ktoré sa vďaka svojej špecifickej konštrukcii hodia na širokú škálu aktivít. Najčastejšie majú podrážku so strednou alebo vysokou hustotou, ktorá zaručuje primeranú stabilitu počas vzpierania, intenzívnych intervalov alebo funkčných pohybov. Okrem toho sú vybavené priedušným zvrškom so zvýšenou odolnosťou, ktorý sa skvele hodí na ťažké tréningy. Poskytujú ľahkú oporu a majú mierne zakrivenie podrážky alebo sú úplne rovné.

  • Vzpieračské topánky sú navrhnuté tak, aby zaručovali čo najväčší rozsah pohybu v lýtku a členku. To vám pomôže na nohách zísť nižšie a mať väčšiu stabilitu pri cvikoch, ako je predný drep, drep nad hlavou, nadhod či squat snatch. Ak robíte veľa zdvihov olympijského štýlu, najvhodnejšie pre vás budú tzv. lifters, čiže obuv charakteristická:
  • zvýšenou pätou zaručujúcou lepšiu pohyblivosť členkov pri hlbšom drepe a vzpriamený trup pre optimálny výkon;
  • chýbajúcim odpružením;
  • zosilneným zvrškom;
  • prídavnou prackou, ktorá spolu so šnúrkami umožňuje zafixovať strednú časť chodidla a poskytuje dodatočnú oporu.

Pri tréningu v posilňovni by ste mali mať obuv, ktorej podrážka je maximálne plochá, aby zachovávala stabilné držanie tela, ale zároveň dostatočne tvrdá, aby sa pod vami „neprepadla“, keď začnete cvičiť s veľmi ťažkými váhami, a teda nenamáhala iné svaly ako tie, ktoré by mali byť pri danom pohybe najviac zapojené. Zatiaľ čo bežecké topánky sú relatívne ľahké, majú pomerne mäkkú podrážku a rôzne úrovne opory umiestnené v rôznych oblastiach chodidla, ale preto, že sú navrhnuté tak, aby okrem iného pomáhali nohe odrážať sa od zeme, môžu sťažovať kontrolu pohybu. Môžete ich radšej použiť pri behu na bežeckom páse, pri kardio tréningu alebo pri tréningu hornej časti tela.

Tréning bez obuvi – kedy sa oplatí trénovať naboso?

Niektorí vzpierači dávajú prednosť tréningu naboso – absencia obuvi umožňuje chodidlu zachovať si prirodzenú stabilitu. Existujú aj špecifické typy hodín fitnessu nazývané body&mind alebo cvičenia zamerané aj na psychickú stránku, medzi ktoré patrí napr. joga, pilates, strečing, mobilita alebo zdravá chrbtica, pri ktorých sa odporúča cvičiť v špecializovaných ponožkách alebo naboso.

Ak hľadáte funkčnú a kvalitnú obuv do posilňovne, pozrite si stránku Sportano.sk, kde nájdete široký výber dámskej a pánskej tréningovej, fitness alebo crossfitovej obuvi od svetových značiek, ako: Nike, Under Armour, Vibram, New Balance, Puma, On, Salomon alebo adidas.

Odporúčané produkty