Merino vlna – čo to je, aké má vlastnosti a ako sa o ňu starať?

Sylwia Stwora-Petela 23.04.2024

Merino vlna v outdoorovom oblečení zaručuje vysoký tepelný komfort aj v extrémnych podmienkach. Čo presne je merino vlna, aké má výhody, ako sa o ňu starať, aby si zachovala svoje vlastnosti, a prečo je taká cenná – odpovede nájdete nižšie.

Merino alebo odkiaľ pochádza merino vlna

Merino je jedným z najstarších plemien oviec žijúcich najmä v novozélandských Alpách, kde sú rozmanité a náročné klimatické podmienky. Zvieratá sa im prispôsobili vďaka svojej jemnej a pružnej vlne, ktorá mení vlastnosti v závislosti od teploty. Keď je teplo, jej vlákna sa rozťahujú, čím zlepšujú priedušnosť, a tým vyrovnávajú riziko prehriatia. Naopak, keď je chladno, vlákna sa stiahnu, čím sa telo ovce účinne zahreje a ochráni sa pred nízkymi teplotami, vetrom, snehom alebo dažďom. Vlákna sú chránené pred najnepriaznivejšími podmienkami aj vďaka vysokému obsahu prírodného tuku. Merino vlna, známa ako merino vlna alebo „magické rúno“, existuje v mnohých odrodách a samotné zvieratá sa chovajú najmä v: Austrália, Nový Zéland, Južná Amerika (napr. Argentína) alebo Južná Afrika.

Výhody merino vlny

Vlastnosti termoregulácia, vysoká priedušnosť, antibakteriálne, a jeho jemnosť a ľahkosť spôsobili, že oblečenie z merino vlny je obľúbený u profesionálnych športovcov aj u rekreačných športovcov. outdoorové športy a viac.

Termoregulácia

Ako sme už spomenuli, pevne stočená štruktúra vlákien merino vlny znamená, že zhromažďujú vzduch, čo im umožňuje prispôsobiť stupeň ochrany okolitým podmienkam. V teplejších mesiacoch oblečenie z merino vlny (nízka hmotnosť) zaručuje dobrú cirkuláciu vzduchu a ochranu pred UV žiarením, zatiaľ čo v zime izoluje proti chladu (vysoká hmotnosť od 200 g/m2), a preto by sa malo používať ako prvá vrstva „cibuľového“ oblečenia.

Hygroskopickosť

Jedinečná funkčnosť merina spočíva v jeho schopnosti absorbovať vlhkosť až do 35 % svojej hmotnosti pri zachovaní vysokých termoregulačných vlastností. Z toho vyplýva široké používanie „magického rúna“ v termoprádle.

Priedušnosť

Štruktúra vlákien merino vlny pokrytá šupinkami, ktoré vytvárajú póry zaručujúce účinnú cirkuláciu vzduchu, umožňuje účinné odvádzanie vlhkosti, takže oblečenie rýchlo schne a pokožka zostáva suchá a môže voľne dýchať. Okrem toho v teplých dňoch oblečenie z merina poskytuje pocit chladu.

Ľahkosť a jemnosť

Vlákna česaná merino vlna sú v porovnaní s inými druhmi vlny mimoriadne tenké a mäkké, takže neškriabu a nedráždia pokožku, takže sa pohodlne nosia. Okrem toho je tento materiál antialergický, takže ho možno úspešne používať pre deti alebo alergikov.

Odolnosť voči zápachu

Jedinečnou vlastnosťou merino vlny je antibakteriálnosť, čo znamená, že neumožňuje rast baktérií a plesní. Vďaka tomu sa nemusíte obávať vzniku nepríjemného zápachu ani počas veľmi intenzívneho cvičenia.

Flexibilita

Vysoký zákrut merino vlákien zaručuje vysokú elasticitu a dobré prispôsobenie sa telu. Oblečenie z neho sa navyše nemačká ani nekrčí, čo oceníte na niekoľkodňových výletoch.

Ochrana pred UV žiarením

Merino vlna je vybavená filtrom UPF, ktorý poskytuje ochranu pred UV žiarením.

Ekologický a ohňovzdorný materiál

Merino vlna je biologicky odbúrateľná, a preto je šetrná k životnému prostrediu. Okrem toho nie je horľavá a pri vystavení vysokým teplotám sa nerozpúšťa.

Merino vlna v turistickom oblečení

Termoprádlo, tričká, mikiny, topy, ponožky, rukavice, komíny, čiapky, multifunkčné šály Buff alebo termoaktívne náramky – v týchto outdoorových výrobkoch sa najčastejšie vyskytuje merino vlna. Oblečenie alebo doplnky môžu byť vyrobené zo 100 % merino vlny alebo sa môže použiť ako doplnok k syntetickým vláknam.

Merino vlna sa pridáva do oblečenia a doplnkov značiek, ako sú:

  • Smartwool – napr. termo tričká s dlhými a krátkymi rukávmi, termo nohavice;

  • Buff – napr. klobúky, čelenky, šatky a multifunkčné komíny;

  • DYNAFIT – napr. lyžiarske ponožky;

  • Ľadoborec – Tričká a termo nohavice;

  • X-Socks – napr. lyžiarske ponožky;

  • X-Bionic – napr. tričká a termo nohavice;

  • Viking – napr. termoprádlo, trekingové rukavice,

  • Salewa – napr. tričká a termo nohavice.

Ako sa staráte o merino vlnu?

Aby funkčné odevy z merino vlny vydržali mnoho sezón a zachovali si svoje vlastnosti a mäkkosť, je dôležité sa o ne správne starať. Tu platí najlepšie pravidlo: čím menej často, tým lepšie, najmä pokiaľ ide o pranie merino vlny. Vďaka špeciálnym šupinkám, ktoré vytvárajú prirodzenú ochrannú vrstvu, sa tkanina sama vyčistí od väčšiny nečistôt. Okrem toho je bakteriostatická, antistatická (nepriťahuje prach atď.) a neabsorbuje pachy, takže na osvieženie jej zvyčajne stačí pravidelné vetranie.

Pred čistením merino vlny skontrolujte odporúčania výrobcu týkajúce sa spôsobu prania (ručne alebo v práčke), sušenia (v sušičke alebo prirodzene) a úrovne teploty. Pri praní v práčke:

  • obrátiť oblečenie naruby;

  • vhadzovať napríklad uteráky do bubna tak, aby bola práčka plná (zníži sa tým trenie, ktoré môže spôsobiť napríklad navlhnutie tkaniny);

  • vyberte program pre vlnu alebo ručné pranie a nastavte teplotu na maximálne 30 stupňov.;

  • vybrať možnosť otáčania na najnižšej rýchlosti alebo vôbec;

  • pridať prací prostriedok určený na pranie vlny (napr. s lanolínom);

  • Po skončení prania vyberte oblečenie z práčky čo najskôr a položte ho na rovnú plochu; ak je oblečenie silne nasiaknuté vodou, osušte ho uterákmi alebo ho vysušte v bubnovej sušičke (ak to výrobca uviedol na štítku).

Ak sa rozhodnete prať oblečenie z merino vlny ručne:

  • obrátiť ich naruby;

  • nalejte vodu do širokej misy s maximálnou teplotou 30 stupňov a pridajte jemný čistiaci prostriedok;

  • namočte bielizeň na približne 10 minút, potom ju opláchnite vo vlažnej vode alebo jemne vyžmýkajte tkaninu a odolnejšiu špinu zľahka zaprášte;

  • jemne vyžmýkajte prebytočnú vodu (nevyžmýkajte);

  • okamžite položte na rovnú plochu, napr. na uterák.

Odevy s vlnou z novozélandských oviec zvyčajne nevyžaduje žehlenie. Ak sa chcete zbaviť záhybov, jednoducho zaveste predmet do kúpeľne na dobu kúpeľa – vplyvom vlhkosti sa vyhladí. V mimosezónnom období skladujte osviežené a úplne vysušené merino oblečenie na plocho a bez žmýkania a na mieste s dobrou cirkuláciou vzduchu. Vyhnite sa zrolovaniu ponožiek alebo zaveseniu blúzok/košieľ atď. na vešiak (môžu stratiť svoje vlastnosti a zdeformovať sa). Používajte tiež prípravky proti moliam (napr. s levanduľou).

Odporúčané produkty