Ktorý elektrický bicykel si vybrať?

Sebastian Dzuła 23.04.2024

Ak si plánujete kúpiť elektrobicykel, musíte zvážiť niekoľko kľúčových faktorov, ako je plánované použitie, kapacita batérie, umiestnenie batérie a motora, výkon a krútiaci moment motora a príslušenstvo. Výber správneho modelu závisí od vašich preferencií, štýlu jazdy a rozpočtu. Prečítajte si nášho sprievodcu, v ktorom nájdete kľúčové informácie, ktoré vám pomôžu vybrať si najlepší elektrobicykel pre vás. 

Elektrický bicykel – oplatí sa to? 

Elektrický bicykel je vynikajúcou alternatívou k tradičnému bicyklu alebo autu. S týmto vozidlom je pohyb po meste alebo jazda do kopca na náročných trasách jednoduchšia a pohodlnejšia. Elektrobicykel je tiež šetrnejší k životnému prostrediu ako auto, čo vedie k menšiemu znečisteniu ovzdušia. Okrem toho v porovnaní s tradičným bicyklom môže byť elektrobicykel dostupnejší pre starších ľudí alebo ľudí so zníženou pohyblivosťou. Elektrobicykel je investícia, ktorá môže výrazne uľahčiť pohyb nielen v meste, ale aj v rôznorodom teréne alebo na dlhšie vzdialenosti.  

Pri výbere elektrického bicykla je potrebné poznamenať, že ide o plne funkčný dopravný prostriedok, ktorý dokáže uspokojiť potreby starších aj mladších ľudí. Vo výsledku je výber elektrického bicykla investíciou do pohodlia a komfortu, ktorá vám umožní užiť si jazdu bez ohľadu na váš vek alebo fyzickú kondíciu. 

Typy elektrických bicyklov – ktorý model si vybrať v závislosti od účelu? 

Elektrický bicykel je skvelou voľbou nielen pre nadšencov cyklistiky, ale aj pre ľudí, ktorí hľadajú praktický a ekologický spôsob dopravy po meste alebo mimo neho. Existuje mnoho typov elektrobicyklov, z ktorých každý je prispôsobený na iné účely a typy jazdy. Tu sú niektoré z najobľúbenejších typov elektrobicyklov: 

  • Elektrický mestský bicykel – je elektrický bicykel určený na každodenné používanie v meste. Zvyčajne má výkonný motor, vhodne prispôsobené svetlá, blatníky, nosič batožiny a ďalšie príslušenstvo, ktoré vám uľahčí pohyb po meste. 
  • Elektrický mtb bicykel – Tento typ elektrobicykla je určený na ďalšie cesty mimo mesta. Zvyčajne je vybavený pohodlným sedlom, tlmičmi, pevnými pneumatikami, ktoré poskytujú dobrú priľnavosť aj na najťažších povrchoch. Elektrické mtb bicykle sú určené na jazdu v náročnom teréne, ako sú hory alebo lesy. Vďaka výkonnému motoru umožňuje vysokú intenzitu jazdy a primerane silné tlmiče poskytujú primeranú bezpečnosť a stabilnú jazdu. 
  • Skladací elektrický bicykel – Takýto bicykel sa dá ľahko zložiť a vziať so sebou na cesty. Je ideálny pre ľudí, ktorí potrebujú mobilný a ľahko prenosný elektrobicykel, napríklad do práce alebo na dovolenku. Špeciálne upravená konštrukcia rámu zaručuje bezpečnú a stabilnú jazdu pri každom rozložení. 
  • Elektrický nákladný bicykel – Tento typ elektrobicykla je určený na prepravu veľkých predmetov, ako sú nákupy alebo náradie. Je tiež ideálny na prepravu detí. Zvyčajne má veľký nosič batožiny v prednej alebo zadnej časti bicykla a silné pneumatiky a motor, aby sa ľahko pohyboval aj napriek veľkému nákladu.

Výber správneho typu elektrobicykla závisí od individuálnych preferencií, potrieb a životného štýlu. Elektrobicykel MTB má rovnako ako ostatné typy svoje jedinečné vlastnosti, vďaka ktorým je ideálny pre ľudí, ktorí hľadajú výzvy a chcú zdolávať náročné trasy na dvoch kolesách s dodatočnou výhodou elektrickej podpory. Mestské a dámske elektrobicykle sú veľmi obľúbenou voľbou medzi ľuďmi, ktorí sa chcú efektívne pohybovať po meste a oceňujú možnosť pohodlnej jazdy po asfaltových cestách počas víkendových výletov. Na druhej strane, ak hľadáte bicykel, ktorý vám umožní prevážať väčšie náklady, skvelou voľbou sú elektrobicykle nákladného typu.  

Kapacita batérie pre elektrobicykel – akú batériu si vybrať? 

Kapacita batérie určuje dojazd, ktorý môže elektrobicykel prejsť. Je to jeden z najdôležitejších parametrov, ktoré je potrebné zohľadniť pri výbere elektrobicykla. Modely elektrobicyklov dostupné na trhu sa líšia kapacitou batérie, ktorá ovplyvňuje ich dojazd, t. j. maximálnu vzdialenosť, ktorú možno prejsť na jedno nabitie.  

Kapacita batérie elektrických bicyklov sa zvyčajne udáva v ampérhodinách (Ah). Je to miera celkového množstva elektrickej energie, ktorú batéria dokáže dodať za jednu hodinu. Čím vyššia je kapacita batérie, tým väčšiu vzdialenosť možno prejsť na jedno nabitie. Medzi elektrobicyklami na trhu nájdete modely s kapacitou batérie od 7 Ah až po 21 Ah. Modely s menšou kapacitou batérie majú zvyčajne kratší dojazd, ale sú úspornejšie a ľahšie. Naopak, modely s väčšou kapacitou batérie umožňujú dlhšie jazdy, ale sú ťažšie a drahšie. Napríklad elektrobicykel vybavený batériou s kapacitou 14 Ah môže na jedno nabitie prejsť vzdialenosť až 100 km, zatiaľ čo elektrobicykel s batériou s kapacitou 10,4 Ah má dojazd približne 80 km.

Treba však mať na pamäti, že kapacita batérie je len jedným z faktorov ovplyvňujúcich dojazd, pretože naň vplývajú aj ďalšie faktory, ako je hmotnosť bicykla, štýl jazdy a terén, v ktorom sa pohybujete. 

Umiestnenie batérie na elektrobicykli – ktoré je najlepšie? 

Umiestnenie batérie v elektrobicykli môže mať veľký vplyv na jeho stabilitu a vzhľad. Podľa odborníkov sú najlepšími možnosťami batéria umiestnená na ráme alebo integrovaná do rámu. Tým sa rovnomerne rozloží hmotnosť, čím sa zlepší stabilita a pohodlie. Batéria na nosiči batožiny je tiež obľúbeným riešením, ale môže ovplyvniť stabilitu pri jazde, najmä pri väčšom zaťažení. Napriek tomu je toto riešenie veľmi praktické, najmä v meste, kde možno prevážať malý nákup alebo tašky. Mnoho ľudí si toto umiestnenie vyberá pre jeho estetickú hodnotu a minimalistický vzhľad. Batéria umiestnená pozdĺž sedlovej trubky je pomerne zriedkavý pohľad, ale môže byť estetickým riešením, najmä na športovejších modeloch elektrobicyklov. Vzhľadom na predĺženú sedlovú trubku to však môže ovplyvniť pohodlie jazdy, najmä pre nižších jazdcov. Okrem toho umiestnenie batérie na tomto mieste môže ovplyvniť rovnováhu bicykla a posunúť váhu dozadu, čo môže sťažiť jazdu na nerovnom teréne. 

Zhrnutie: umiestnenie batérie na elektrobicykli závisí predovšetkým od preferencií používateľa a štýlu jazdy. Batéria umiestnená na ráme alebo integrovaná do rámu sú najlepšie možnosti kvôli rovnomernému rozloženiu hmotnosti, zatiaľ čo batéria na nosiči je bežnou voľbou pre mestské e-bicykle. Batéria umiestnená pozdĺž sedlovej trubky je pomerne zriedkavým riešením, ale je potrebné vedieť, že sa vyskytujú aj takéto riešenia. 

Motor v elektrobicykli – kam by mal ísť? 

Umiestnenie motora v elektrobicykli môže mať významný vplyv na jeho jazdné vlastnosti a pohodlie. Tu je niekoľko informácií o rôznych umiestneniach motora:  

  • V náboji predného kolesa – Táto možnosť sa používa najmä na mestských bicykloch, ale má svoje nevýhody. Kvôli nepriaznivému rozloženiu hmotnosti môže dodatočná hmotnosť na prednom kolese negatívne ovplyvniť stabilitu pri jazde, najmä počas daždivých alebo zimných dní. Tento typ pohonu je vhodnejší na rekreačnú jazdu ako na športovú jazdu.  
  • V náboji zadného kolesa – je to lacnejšia možnosť ako centrálne umiestnený motor, ale podobne ako v prípade batérie na kufri nie je hmotnosť správne rozložená, čo môže ovplyvniť stabilitu jazdy a pocit komfortu a pohodlia. 
  • Motor umiestnený uprostred – je najnákladnejším, ale aj najefektívnejším riešením. Vďaka dokonale rozloženej hmotnosti je ideálny na náročnejšiu jazdu, najmä v horách. Nevýhodou tohto typu pohonu je však väčšie opotrebovanie komponentov pohonu, ako je reťaz a kazeta. Elektrobicykle s centrálne umiestneným motorom sú zďaleka najlepšou voľbou pre tých, ktorí uprednostňujú športovú elektrobicyklovanie. 

Aký elektromotor si vybrať pre svoj bicykel? – najdôležitejšie parametre 

Motor je jednou z najdôležitejších súčastí elektrického bicykla a má zásadný význam pre jeho výkon. Je užitočné vedieť, ktoré parametre motora sú dôležité pri výbere elektrického bicykla.  

  • Výkon motora je základným parametrom, ktorá udáva množstvo energie, ktoré je motor schopný vyprodukovať. Udáva sa vo wattoch (W). Čím náročnejší je terén, v ktorom bicyklujete, tým väčší výkon motora je potrebný. V prípade mestských bicyklov postačuje výkon okolo 250 W, ale v prípade MTB elektrobicyklov môžete hovoriť o verziách s výkonom až 1000 W.  
  • Ďalším dôležitým parametrom je krútiaci moment, vyjadrené v Nm (Newton metroch). Je to parameter, ktorý určuje „trhanie“ motora, t. j. schopnosť rýchlo zrýchľovať. Pri mestských bicykloch sa hodnota krútiaceho momentu zvyčajne pohybuje okolo 50 Nm, zatiaľ čo pri horských bicykloch je vhodná hodnota aj 100 Nm.  
  • Napätie motora je tretím kľúčovým parametrom, čo ovplyvňuje jeho výkon. Napätie sa vyjadruje vo voltoch (V) a je úzko spojené s krútiacim momentom. Nižšie napätie znamená nižší krútiaci moment, čo znamená, že motor je menej účinný a môže mať problémy so zvládaním kopcovitého terénu. Na trhu sú k dispozícii motory s napätím 36 V a 48 V. Ak hľadáte jednotku pre MTB, Lepšou voľbou bude motor s vyšším napätím 48 V, ktorý poskytuje väčší krútiaci moment, menej zaťažuje batériu a ovplyvňuje dojazd a životnosť batérie. Pre mestské elektrobicykle bude na pokojnú jazdu stačiť 36V.  

Príslušenstvo pre elektrobicykle – na aké komponenty si mám dať pozor? 

Príslušenstvo pre elektrobicykle je dôležitou súčasťou určujúcou pohodlie a výkon vašej jazdy. V závislosti od vašich preferencií a rozpočtu sa oplatí pozrieť na niekoľko kľúčových komponentov.  

  • Brzdy sú jednou z najdôležitejších súčastí príslušenstva v elektrickom bicykli. Kvôli zvýšenému výkonu motora je dôležité, aby boli brzdy dobre prispôsobené hmotnosti a rýchlosti bicykla. Kotúčové brzdy sa bežne používajú na elektrobicykloch kvôli ich výkonu a odolnosti.  
  • Prevody prehadzovačky sú ďalšou dôležitou súčasťou vybavenia. Na e-bikoch sa oplatí vybrať vysokokvalitné prehadzovačky, ktoré zabezpečia hladké a presné radenie. Ak jazdíte v kopcovitom teréne, zvážte prehadzovačky s väčším počtom prevodových stupňov, ktoré umožnia ľahšie prispôsobenie sa rôznym sklonom. 
  • Kolesá sú ďalším zariadením, ktoré by sa mali prispôsobiť individuálnym preferenciám. V závislosti od štýlu jazdy a terénu, v ktorom budete jazdiť, si môžete vybrať kolesá rôznych veľkostí a typov dezénu. Stojí za to venovať pozornosť kvalite ráfikov a nábojov, ktoré majú veľký vplyv na životnosť kolies.
  • Pilier je tiež dôležitým prvkom, čo ovplyvňuje komfort jazdy. Skontrolujte materiál sedlovky a typ sedlovky. Ak jazdíte v kopcovitom teréne, možno budete chcieť zvážiť odpruženú sedlovku, ktorá poskytne väčšie pohodlie na nerovnom povrchu.

Výber príslušenstva pre e-bicykle závisí od individuálnych preferencií a štýlu jazdy. Stojí za to venovať pozornosť kvalite bŕzd, prehadzovačiek, kolies a sedlovky, aby ste si zabezpečili čo najväčšie pohodlie a vysoký výkon pri jazde. 

Objavte novú dimenziu jazdy s elektrickými bicyklami od Sportano.sk 

V spoločnosti Sportano ponúkame široký sortiment elektrobicyklov, ktoré sú skvelé pre ľudí, ktorí chcú spojiť potešenie so starostlivosťou o zdravie a životné prostredie. Naše elektrobicykle sú vybavené inovatívnymi pohonnými systémami, ktoré umožňujú rýchlu a jednoduchú jazdu aj v náročnom teréne. Vďaka tomu si každý môže nájsť model, ktorý najlepšie vyhovuje jeho potrebám a štýlu jazdy.  

Náš sortiment zahŕňa mestské aj horské bicykle. Všetky naše elektrobicykle boli starostlivo vybrané tak, aby našim zákazníkom poskytovali najvyššiu kvalitu a pohodlie počas jazdy..

Okrem toho v spoločnosti Sportano ponúkame aj veľký výber príslušenstva a dielov pre e-bicykle, ktoré vám umožnia plne si prispôsobiť svoj bicykel. Poskytujeme tiež komplexný servis, aby bol váš bicykel vždy v plnom stave.

Odporúčané produkty