Ktorý bežecký bicykel si má dieťa vybrať?  

Sylwia Stwora-Petela 23.04.2024

Cyklistický bicykel je vynikajúci spôsob, ako začať cyklistické dobrodružstvo už pre dvojročné dieťa. Nemá pedále ani prehadzovačky a jazdu poháňajú nohy začínajúceho cyklistu. Premýšľate, aký krosový bicykel pre svoje dieťa vybrať? Poradíme vám, na ktoré parametre by ste mali dbať a ako bicykel prispôsobiť potrebám vášho dieťaťa.

Čo je bežecký bicykel? 

Cross-country bicykel známy aj ako „cross-country“, bicykel bez pedálov alebo balančný bicykel vyzerá ako klasický bicykel, ale tomuto modelu chýbajú pedále, reťaz, kazeta, prehadzovačka a kľuky. Dieťa sedí v rovnakej polohe ako pri jazde na klasickom bicykli, nemá však pohon, takže na to, aby sa pohlo zvoleným smerom, musí samo odstrkovať nohy z povrchu. Postupom času, keď sa mladý cyklista stane istejším a zručnejším na krosovom bicykli, môže začať vyvíjať väčšiu rýchlosť a odlepovať nohy od zeme. To ho bude nútiť udržiavať rovnováhu a umožní mu to simulovať jazdu na „dospelej verzii“.

Výhody používania bežeckého bicykla 

Medzi nepochybné výhody bicykla bez pedálov je radosť z používania, ľahká manipulácia a rozvoj koordinácie oko-ruka dieťaťa. Batoľa vo veku 18 mesiacov by ho malo zvládnuť, konečné rozhodnutie, kedy nasadnúť na pedálový bicykel, by však malo závisieť od toho, ako sa dieťa vyvíja. Myšlienka naučiť sa jazdiť na detskom bicykli by sa mala zvážiť, keď dieťa dokáže chodiť bez pomoci a je schopné udržať rovnováhu. Vyhnite sa tomu, aby ste dieťa nútili jazdiť na krosovom bicykli, aby ste ho od toho neodradili.

Bicykel na bežkách je vynikajúci spôsob, ako výučba základov cyklistiky pre vaše dieťa (pohyb vpred, otáčanie, brzdenie, vyvažovanie atď.) a samostatnosť. Bicykel na bežecké lyžovanie, ktorý je vhodne zvolený podľa výšky a predpokladov dieťaťa, môže byť skvelým spôsobom, ako sa aktívne pohybovať na čerstvom vzduchu. Je tiež skvelý na rýchlejšie prekonávanie dlhších vzdialeností, napr. na cestu do parku alebo na ihrisko.

Nízka hmotnosť krosového bicykla (zvyčajne nie viac ako 4 – 5 kg) umožní dieťaťu postaviť sa naň alebo na ňom vyjsť do malého kopca. Nízka hmotnosť v kombinácii s kompaktnými rozmermi uľahčuje prenášanie, takže detský dvojkolesový bicykel možno vziať prakticky kamkoľvek. Bez problémov sa zmestí aj do malej izby alebo auta.

Ako vybrať bežecký bicykel, ktorý bude vyhovovať výške vášho dieťaťa?

Pre zaistenie pohodlia a bezpečnosti vášho dieťaťa je dôležité predovšetkým vyberte bežecký bicykel, ktorý bude vyhovovať výške batoľaťa. Na trhu sú modely pre deti vysoké 80-110 cm. Správny model bude, keď vaše dieťa:

  • pri sedení na bicykli bude mať nohy mierne pokrčené v kolenách,
  • bude schopný udržať rovný chrbát,
  • nebude sa nadmerne nakláňať dopredu,
  • celá plocha chodidla sa dotýka zeme.

Môžete tiež zmerať uhlopriečku, t. j. vzdialenosť od zeme po rozkrok, a porovnať výsledok s rozmermi uvedenými výrobcom. Ak má batoľa ešte plienku, pripočítajte ju k meraniu. Krok by sa mal merať v topánkach, v ktorých sa batoľa bude učiť jazdiť.

Najlepšia voľba Bežecký bicykel s nastaviteľnou výškou sedadla a riadidiel, aby sa oba prvky mohli prispôsobiť rýchlo sa meniacemu rastu batoľaťa.

Plastový, hliníkový alebo drevený – ktorý bežecký bicykel si vybrať?

Základné hľadisko pri výbere balančný bicykel pre dieťa je materiál, z ktorého je vyrobený. Najbežnejšie modely sú hliník, ktoré sa vyznačujú nízkou hmotnosťou a vysokou odolnosťou voči poškodeniu (rozdrvenie, poškriabanie atď.). Dobrou voľbou je aj model oceľ alebo vybavené rám z horčíkovej zliatiny. Môžete si tiež vybrať z bežecké bicykle plast, ktoré sú veľmi ľahké, ale nie veľmi odolné – vhodné na domáce použitie pre malé deti, a drevené bicykle na jogging bez možnosti nastavenia výšky riadidiel alebo sedla, ale s efektným dizajnom (tvar a lakovanie).

Bicykel pre dieťa – ďalšie dôležité parametre

Ďalším prvkom, na ktorý sa treba zamerať pri kúpe prvých bežeckých lyží pre vaše dieťa, je typ koliesok. Najobľúbenejšie modely sú tie, ktoré sú vybavené gumové pneumatiky s dušou, ktoré sa vyznačujú výrazne lepším tlmením a priľnavosťou k povrchu v porovnaní s penovými kolesami. Vďaka tomu sú bezpečnejšie a príjemnejšie na používanie v teréne, na chodníkoch a pri jazde v zime.. Penové kolesá sú ľahké a vhodné pre najmenšie deti, ktoré jazdia najmä v jednoduchom, nenáročnom teréne. Ich veľkou výhodou je odolnosť voči poškodeniu vrátane prepichnutia. Pokiaľ ide o veľkosť kolies, krosové bicykle sú k dispozícii v týchto modeloch 10, 12 a 14-palcové. Pre dvojročné dieťa je najlepší krosový bicykel s 10 alebo 12-palcovými kolesami a pre staršie alebo vysoké dieťa sú vhodné 14-palcové kolesá.

Ďalšie užitočné vybavenie pre bežecký bicykel:

  • zámok riadenia – chráni pred náhodným otočením a prevrátením;
  • protišmykové podložky na rukovätiach  – znížiť riziko skĺznutia detských rúk z riadidiel;
  • opierka nôh/nožných opierok – pri kúpe bicykla pre staršie dieťa (staršie ako 3 roky) sa oplatí zvážiť, aby si dieťa mohlo precvičovať rovnováhu, obratnosť a jazdu bez toho, aby ho niekto bral do náručia;
  • zvon;
  • kôš na obľúbené hračky alebo možnosť pripojiť ho.

Brzdy na bežeckom bicykli – sú nevyhnutné? 

„Bežecké lyžovanie sa vyrába vo verziách s ručnou brzdou a bez nej. Ktorá z nich je lepšia? Všetko závisí od vašich potrieb a schopností vášho malého cyklistu. Drvivá väčšina bežeckých bicyklov neumožňuje vášmu dieťaťu rýchlu jazdu (zvyčajne dokážu „zrýchliť“ na niekoľko kilometrov za hodinu), takže brzdiť možno nohami (v tejto súvislosti musíte brať do úvahy rýchlosť, akou sa obuv odlepuje). Na druhej strane musíte vziať do úvahy, kam budete dieťa voziť na prechádzky. Ak plánujete často jazdiť do kopcov a stúpaní, potom bežecký bicykel s brzdami bude určite bezpečnejšou voľbou. Bude tiež užitočná, ak chcete, aby sa vaše batoľa naučilo používať brzdy hneď.

Kedy by malo dieťa prejsť z krosového bicykla na klasický pedálový bicykel?

Najčastejšie sa „terénne“ bicykle vyrábajú pre batoľatá vo veku od 18 do 5 rokov, ale to, kedy vaše dieťa začne jazdiť na bežnom bicykli, závisí od štádia jeho psychomotorického vývoja a pripravenosti na prechod na „dospelácku“ verziu bicykla. Najčastejšie sa tak deje vo veku od 5 do 7 rokov. Prechodným riešením pre batoľa pred prechodom z terénneho bicykla na klasický bicykel by bola trojkolka, ktorá je zvyčajne veľmi nízko pri zemi, a preto je veľmi stabilná. Na rozdiel od krosového alebo klasického bicykla však neumožňuje rozvíjať rovnováhu a je o niečo ťažšie ovládateľná.

Pri výbere bežeckého bicykla pre svoje dieťa nezabudnite skontrolovať certifikáty potvrdzujúce, že zariadenie spĺňa príslušné bezpečnostné normy. (CE, TÜV GS). Bicykle na bežecké lyžovanie v športovom obchode Sportano.sk od overených výrobcov: Hudora, Milly Mally, Orbea, Huffy, leg&go, Kellys, Kettler, Micro, woom alebo Spokey, je zárukou vysokej kvality spracovania, pohodlia a bezpečnosti jazdy. Vhodne premyslená konštrukcia, atraktívny dizajn a funkčné príslušenstvo určite spríjemnia vášmu dieťaťu vstup do sveta bicyklov a vzbudia vo vašom dieťati túžbu byť aktívny na čerstvom vzduchu.

Odporúčané produkty