Ktorý batoh do hôr si vybrať? Najlepšie modely turistických, trekingových a horolezeckých batohov

Sylwia Stwora-Petela 12.03.2024

Či už sa chystáte do hôr na jednodňový alebo víkendový výlet, alebo na dlhšiu expedíciu, ktorá zahŕňa výstup na vysoký vrchol, batoh je nevyhnutnou súčasťou výbavy. Zistite, ako si vybrať turistický, trekkingový alebo horolezecký batoh, aby ste si mohli zbaliť všetku potrebnú výbavu a pritom bez problémov zvládli horské chodníky.

Nákup batohu do hôr – na čo si dať pozor?

Čas strávený na horských chodníkoch je jedným z hlavných faktorov výberu turistický batoh a jeho kapacitu. Vo všeobecnosti platí, že čím kratšia túra, tým menší objem litrov by vás mal zaujímať. Vyhnite sa kúpe väčšieho batohu v domnienke, že bude užitočný aj na iné cesty. Takýto prístup sa zvyčajne končí balením zbytočných vecí, a tak sa aj krátky, pokojný výlet môže zmeniť na nepríjemnú námahu, najmä ak nie ste zvyknutí nosiť bremená na chrbte.

Pri výbere batohu do hôr zvážte aj:

  • aké trasy budete zdolávať (nízke hory s malým prevýšením, strmé a dlhé stúpania s kamenistými cestami atď.),
  • v ktorom ročnom období,
  • čo si chcete vziať so sebou,
  • aký je váš všeobecný fyzický stav.

Napríklad:

  • na jednodňový výlet je najlepší batoh s objemom do 35 l,
  • na viacdňovú turistiku s kempovaním je dobrou voľbou model s objemom 55 až 80 litrov,
  • ako horolezca by vás mala zaujímať možnosť 40-55 litrov s množstvom nohavíc na vybavenie, ako je prilba, ľadvinka alebo trekingové palice.

Ak hľadáte robustné a funkčné turistické, trekingové alebo horolezecké batohy, pozrite si ponuku Sportano.sk, kde nájdete produkty od svetových lídrov v oblasti outdoorového vybavenia a oblečenia, konkrétne: deuter, Osprey, Dakine, Columbia, Tatonka, CamelBak alebo Thule.

Nosný systém

Nosný systém je najdôležitejšou súčasťou každého batoh do hôr, čo umožňuje rovnomerné rozloženie hmotnosti batožiny na ramená a chrbát, čím sa predchádza preťaženiu chrbtice a kostrového systému vo všeobecnosti. Na rozdiel od bežného mestského batohu nemôže hmotnosť našej batožiny spočívať len na našich ramenách. Na tento účel sú na chrbte pridané špeciálne vystužené panely (výstuhy alebo ľahké hliníkové rámy – nachádzajú sa na modeloch na dlhšie túry), ako aj bedrové a hrudné popruhy.. Nosný systém, ktorý je prispôsobený výške a tvarovaný podľa štruktúry tela, zaručuje pohodlie pri chôdzi v horách.

S rastúcou kapacitou trekkingového alebo turistického batohu sa najčastejšie zvyšuje zložitosť nosného systému. Mnohé modely sú vybavené dištančnou sieťovinou alebo špeciálne rozmiestnenými vankúšmi v zadnom paneli, ktoré sú zodpovedné za dostatočnú cirkuláciu vzduchu v chrbte. Tie umožňujú prístup vzduchu k chrbtu a zabraňujú lepeniu batohu na telo po celej jeho ploche. Bedrové pásy (hlavne pri väčších modeloch) sú tiež vybavené vankúšikmi, ktoré umožňujú pohodlnejšie nosenie zvýšenej hmotnosti na chrbte, vhodne ju rozkladajú a zabraňujú odieraniu.

Materiál

Materiál použitý na výrobu horského batohu by mal byť trvanlivý, kvalitný a odolný voči vonkajším vplyvom (napr. vlhkosť, UV žiarenie atď.) alebo mechanickým vplyvom (napr. odieranie, rozťahovanie atď.). V súčasnosti sa batohy vyrábajú z rôznych typov polyester (napr. s dodatočnou PU vrstvou), polyamid, nylon, ripstop, vlákno Endura alebo Cordura (kombinácia polyamidu a polyuretánu). Hoci väčšina týchto materiálov je rýchloschnúca alebo neabsorbuje vlhkosť, napriek tomu sa pri meniacich sa poveternostných podmienkach oplatí vybrať kryt proti dažďu (takzvaný kryt proti dažďu), ktorými sa oblečenie, vybavenie a zásoby chránia pred dažďom a vlhkosťou. Zvyčajne je k dispozícii ako príslušenstvo väčších trekingových alebo horolezeckých batohov. Na kempingovú výbavu si môžete kúpiť napríklad aj nepremokavý vak, ktorý ochráni vašu batožinu pred navlhnutím (napr. Tatonka Stausach).

Komora, komín a klapka

Komora je hlavná časť batohu, do ktorej sa ukladá horská výbava. Môže byť jednoduchý (zvyčajne v modeloch s menšou kapacitou) alebo rozdelený na dve komory oddelené prepážkou (napr. jedna môže slúžiť na uloženie špinavého/vlhkého oblečenia). Prístup k veciam zabaleným v spodnej priehradke uľahčuje spodný zips, takže môžete pohodlne siahnuť po potrebnej veci alebo odeve bez toho, aby ste museli prelistovať celý obsah. Na stránke spací vak batohy majú často samostatnú priehradku. Väčšie trekingové modely majú komín, ktorý umožňuje rozšíriť batoh a získať ďalší priestor, a ochrannú chlopňu na vrchu batohu (pevnú alebo odnímateľnú), ktorá sa dá nastaviť podľa kapacity batohu a pod ktorú môžete uložiť napríklad lano alebo stan alebo na ňu pripevnite bundu alebo mikinu..

Bočné vrecká a nohavice

Bočné vrecká a nohavice pomáhajú lepšie organizovať batožinu a zvyšujú tak funkčnosť batohu. Prvá z nich je ideálnym úložným priestorom na drobné predmety, ku ktorým potrebujete mať ľahký a rýchly prístup, napríklad fľašu s vodou. Na popruhy môžete pripevniť trekingové palice, statív fotoaparátu, karimatku alebo dokonca stan. Pri špecializovaných modeloch možno popruhy použiť na pripevnenie prilby, sekery, lana atď.

Hydratačný systém

Obľúbené camelbak je najlepším riešením na výlety v lete. Nádrž na vodu s pitnou hadičkou vedenou pozdĺž ramenných popruhov a s tesniacim uzáverom sa dodáva v rôznych objemoch (napr. 1,5 alebo 3 litre). Jej hlavným účelom je umožniť hydratáciu kedykoľvek bez potreby rúk. Niektoré batohy majú namiesto systému špeciálny vrecko na nádrž na vodu.

Technológie

Väčšina popredných výrobcov turistických, trekingových alebo horolezeckých batohov vyvinula špeciálne technológie na zvýšenie použiteľnosti tohto vybavenia v horách. Spoločnosť North Face ponúka Systém Dyno Cinch™ na stlačenie batohu jedným pohybom alebo technológiou FLASHDRY-XD™ zodpovedné za odvod vlhkosti.

Batohy značky Black Diamond používajú priedušný panel OpenAir™ v bedrových pásoch. Spoločnosť deuter si zase nechala patentovať ergonomický a pohodlný deuter Systém Aircomfort, čo je nosný systém, ktorý zaručuje dostatočné vetranie v troch smeroch, znižuje potenie o 25 % a pomáha znižovať telesnú teplotu. Najnovším riešením značky je systém Aircontact Ultra pokryté sieťovinou Air Spacer pre vysoký komfort a skvelé tlmenie a vetranie za všetkých podmienok.

Ktorý turistický batoh na výlet do hôr?

V závislosti od toho, či plánujete niekoľkohodinový výstup na menej náročnú trasu (napr. niektorý z úsekov Cesty Orlieho hniezda, výstup na hrad Chojnik alebo Łysú horu), náročnejší výstup na Sněžku alebo Babiu horu alebo niekoľkodňový prechod Tatier, budete si musieť inak pripraviť horskú výbavu, a preto si vyberte batoh, do ktorého sa zmestí potrebné oblečenie, vybavenie a zásoby..

Batoh na jednodňový výlet do hôr

V tomto prípade je optimálna voľba malý turistický batoh s objemom 20 až 35 l Menšia kapacita približne 1 kg je ideálna pre bundu do dažďa, fľašu na vodu, čiapku, čelovku a zásoby. Na leto si vyberte menší litrový (napr. The North Face Chimera 24 l) a väčší na zimnú túru, ktorá si vyžaduje vziať si ďalšie oblečenie na prezlečenie (napr. tričko, ponožky, rukavice atď.). Mal by mať ľahko polstrovaný nosný systém s dobrým vetraním, bedrovými a hrudnými popruhmi a nastaviteľnými popruhmi pre správne prispôsobenie. Užitočné môžu byť elastické bočné vrecká (napr. na fľašu alebo fľašu s vodou), predné vrecko (na drobnosti, ako sú kľúče, doklady atď.) alebo popruhy na zavesenie napr. trekingových palíc..

Chcete si urobiť rodinný výlet s malým turistom? Pre najmenších turistov sa bude hodiť ľahký batoh s objemom 5 až 10 litrov s hrudným popruhom, bočným vreckom na fľašu/vodu a reflexnými prvkami (pre lepšiu viditeľnosť pri slabom osvetlení). Detské batohy majú často aj vnútorný štítok s údajmi a niektoré modely sú vybavené hydratačným systémom, napr. batoh Thule UpTake Bike Hydration 6L.

Turistický batoh

Na niekoľkodňovú cestu, pri ktorej plánujete prenocovať v hosteli alebo penzióne, kde si nepotrebujete brať spacák, karimatku alebo stan, je vhodné vybaviť sa batohom s objemom 40 až 55 l. Mal by byť relatívne ľahký a bez mnohých pomôcok, ktoré ho zaťažujú. Určite sa vám bude hodiť pláštenka do dažďa alebo vystužený a pohodlný nosný systém. Oplatí sa uistiť, že je kompatibilný s hydratačným systémom alebo má vo vnútri vyhradené vrecko na fľašu s vodou (užitočné hlavne v letných mesiacoch, najmä ak si po ceste nemáte kde kúpiť fľašu s vodou).

Ktorý trekingový batoh na horskú expedíciu?

Ak je súčasťou vašej niekoľkodňovej cesty do hôr kempovanie a ďalšie vybavenie (stan, spací vak, turistický varič atď.), zvážte batoh s objemom 50 až 80 litrov. Nezabudnite si zmerať svoje sily s prostriedkami a vedzte, že každá ďalšia plocha znamená kilogramy navyše, ktoré môžu rozhodnúť o úspechu celej výpravy. Trekingový batoh zvyčajne má viac popruhov a pútok na pripevnenie vybavenia, kompresné popruhy (na zníženie hrúbky batohu), bočné vrecká a chlopňu. Za zmienku stojí komín, menšia spodná komora, ako aj bočné zipsy, ktoré umožňujú rýchle vybratie predmetov umiestnených v spodných vrstvách batohu.

Profesionálny horolezecký batoh: aký si vybrať na horolezectvo?

Horolezecký batoh má pomerne minimalistický dizajn, ktorý môže trochu pripomínať námornícku tašku. Jeho štíhlejší a plochejší dizajn má okrem iného zabezpečiť jednoduché manévrovanie medzi skalami. Z bezpečnostných dôvodov je zvyčajne vybavená minimálnym počtom vreciek, popruhov, pútok, remienkov alebo iných výčnelkov, čo sa prejavuje vo väčšej stabilite.

Horolezecké batohy málokedy vyčnievajú nad hlavu kvôli potrebe častého otáčania sa. U mnohých modelov možno pozorovať mierne zrezanie tvaru v spodnej časti, ktoré slúži na lepšiu spoluprácu s postrojom.

Horolezectvo je ťažšie a náročnejšie na kondíciu ako chôdza po chodníku, preto je pri horolezeckých batohoch veľmi dôležitá hmotnosť. Tá sa znižuje napríklad použitím ľahkých, ale odolných materiálov (napr. Endura), aby sa zabránilo odieraniu.

Batohy určené na horolezectvo majú často vrecko na prilbu, podbradník na bedrovom páse a úchyty na lano alebo ľadvinku, zatiaľ čo bočné popruhy sú navrhnuté tak, aby ste mohli ľahko pripevniť lyžovanie. Horolezecké batohy sa vyrábajú v rôznych veľkostiach a konečný výber veľkosti litrov je opäť potrebné prispôsobiť hlavne dĺžke expedície.

Odporúčané produkty