Ktoré tenisky? Vyberte si najlepšiu obuv na trávu, zem a tvrdé kurty

Sebastian Dzuła 24.04.2024

Počas intenzívnych tenisových zápasov a tréningov je chodidlo vystavené obrovskej záťaži, preto sa oplatí staviť na správnu tenisovú obuv. Správna obuv poskytne pohodlie, podporu a priľnavosť, čo môže mať obrovský vplyv na výkon a výsledky na kurtoch. Aké sú najlepšie tenisové topánky? Analyzujeme rôzne faktory, napríklad typ povrchu alebo individuálnu výkonnosť, aby sme vám pomohli urobiť to najlepšie rozhodnutie. 

Tenisová obuv na trávnaté kurty 

Jedným z najdôležitejších aspektov pri výbere obuv na hru na trávnatých kurtoch, je ich uchopenie. Trávnaté kurty môžu byť klzké v dôsledku rosy aj opotrebovania pri intenzívnom používaní. Preto by tenisová obuv určená na tento typ povrchu mala mať špeciálnu podrážku, ktorá zabezpečí primeranú priľnavosť na tomto povrchu. 

Ďalšou dôležitou vlastnosťou obuvi na trávu je plochá podrážka, ktorá minimalizuje stopy a nárazy na hrací povrch, čím umožňuje zachovať vysokú kvalitu povrchu počas celého zápasu. Na profesionálnych turnajoch, ako je napríklad Wimbledon, musia hráči nosiť úplne plochú tenisovú obuv, aby sa zabránilo poškodeniu kurtu. Treba tiež poznamenať, že na tráve nie je potrebná veľmi tuhá a odolná podrážka ako na tvrdých kurtoch. Vďaka mäkkému povrchu sa obuv toľko neopotrebúva.  

Počas dynamického behu dopredu smerom k lopte by nohy nemali byť obmedzené tuhou obuvou. Flexibilný zvršok poskytuje voľnosť pohybu a správne prispôsobenie, vďaka čomu majú hráči plnú kontrolu nad svojimi pohybmi na ihrisku. Okrem toho by obuv na trávnatý kurt mala byť ľahká, aby umožňovala rýchle reakcie a voľnosť pohybu. Vyhnite sa ťažkej obuvi, ktorá môže obmedzovať vašu pohyblivosť a viesť k rýchlejšej únave. 

Ak hľadáte obuv na každodenný tréning na trávnatom ihrisku, pozrite si tieto modely Palivový článok značky New Balance. Podrážka NDurance sa vyznačuje zvýšenou odolnosťou, zatiaľ čo rybí vzor behúňa poskytuje dobrú priľnavosť. Ľahká gumová zmes zlepšuje odolnosť a zvyšuje flexibilitu, a predovšetkým ponúka vysokú úroveň tlmenia a stabilizácie chodidla počas pohybu, preto je tenisová obuv značky New Balance sú vynikajúcou voľbou pre trávnaté kurty. 

Tenisová obuv na tenisové kurty 

Podkladový povrch, ako sú antukové a tehlové kurty, si vyžaduje obuv, ktorá zaručuje primeranú stabilitu a tlmenie. Tenisová obuv na hru na kurte by mali mať podrážku s dezénom, ktorý zabezpečí dobrú trakciu na tomto type povrchu. Behúň s hlbokými drážkami umožní lepšiu priľnavosť k zemi a zabráni pošmyknutiu. Obuv, ktorú sa oplatí vyskúšať, je Babolat Jet Tere Clay Určené pre tehlovú dlažbu. Špeciálny dezén behúňa je zodpovedný za dobrú priľnavosť k múke a ich konštrukcia zabezpečuje dobrú stabilitu napríklad pri šmyku. Vďaka spolupráci so spoločnosťou Michelin®, Babolat vyvinula podrážku s bezkonkurenčnou odolnosťou. Vyrobené z Gumy DIN20 zaručuje vynikajúcu priľnavosť a odolnosť proti oderu. 

Okrem toho je dôležité vybrať si obuv s primeraným odpružením, aby sa minimalizoval náraz a zaťaženie kĺbov. Podpora v oblasti päty a strednej časti chodidla je tiež kľúčová pre stabilitu počas dynamických pohybov na kurte. Zvršok obuvi by mal dobre stabilizovať a chrániť nohy. Pri hre na prízemnom kurte, kde sú časté bočné pohyby a skoky, je dôležité, aby bol zvršok odolný a zároveň pružný a umožňoval prirodzený rozsah pohybu. Ľahká obuv, ako napr. O výhode Rogera podporuje rýchle reakcie a znižuje únavu nôh počas dlhých zápasov a náročných tréningov.  

Okrem toho si vyberte obuv s priedušnými materiálmi, ktoré pomáhajú udržať chodidlo v suchu a zaručujú pohodlie počas intenzívneho tréningu. V modeloch značky Babolat sa používa technológia Ortholite®, čo je špecializovaná vložka do topánok z mäkkej polyuretánovej peny. Vyznačuje sa vysokou mierou pružnosti, je pohodlná na nosenie a navyše má antibakteriálne vlastnosti a umožňuje účinný odvod vlhkosti.

Ak hľadáte univerzálnu a viacúčelovú tenisovú obuv, oplatí sa vyskúšať modely tejto značky. Mizuno, ktorá využíva inovatívne technológie MIZUNO WAVE a konštrukcie 3D Solid, poskytuje stabilitu a dynamické odpruženie. Vibrácie a energia nárazu sú rozložené po celej platforme topánky, čím sa znižuje únava a riziko zranenia. 

Tenisová obuv na tvrdé kurty 

Výber vhodných tenisová obuv na hranie na tvrdých kurtoch je dôležitá pre pohodlie, podporu a dobrú trakciu. Tvrdé betónové alebo asfaltové kurty si vyžadujú obuv, ktorá zaručuje stabilitu a zároveň je odolná a priedušná. Modely s odpružením v medzipodrážke a na päte môžu minimalizovať vplyv nárazu na kĺby a chrániť tak pred zranením. Podpora v oblasti strednej časti chodidla a päty pomáha udržiavať stabilitu nohy počas bočných pohybov a dynamických zmien smeru. 

Tvrdé kurty sa vyznačujú hladkým povrchom, preto je dôležité, aby obuv poskytovala primeranú priľnavosť. Hľadajte obuv s podrážkou so špeciálnym vzorom a gumovými výstupkami, ktoré zlepšujú trakciu a umožňujú vám istejší pohyb po kurte. Je tiež dôležité, aby obuv bola trvanlivá a odolná voči poškodeniu počas intenzívneho tréningu a zápasov na tvrdom povrchu. Tieto požiadavky spĺňa tenisová obuv Wilson, ktoré vďaka technológii R-DST+, poskytujú vysoko citlivé odpruženie a väčšie pohodlie. Celá konštrukcia je veľmi ľahká, čo zvyšuje rýchlosť a výkon. Na zabezpečenie dostatočnej odolnosti podrážky v tvrdých podmienkach kurtu sa používa technológia Duralast. Ide o vysokokvalitnú gumu v špecifických častiach podrážky, ktorá optimalizuje odolnosť spevnením zón najviac náchylných na opotrebovanie.

Ako si môžem nastaviť veľkosť tenisovej obuvi? 

Nesprávne padnúca obuv môže viesť k nepohodliu, odreninám, zraneniam a negatívne ovplyvniť vašu hru. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu správne nastaviť veľkosť tenisovej obuvi: 

  • meranie chodidla – odmerajte si dĺžku chodidla od päty po najdlhší prst pomocou meracieho pásu alebo pravítka; 
  • veľkostné tabuľky – po výbere správneho modelu skontrolujte veľkosť výrobcu, ktorá je k dispozícii na karte výrobku; 
  • vyskúšať si obuv – Nezabudnite, že vaše chodidlá sa môžu líšiť dĺžkou, aj keď len minimálne, preto si vyskúšajte obe topánky a uistite sa, že sú rovnako pohodlné a dobre sedia na oboch nohách. Zabezpečíte tak rovnomernú podporu a pohodlie počas hry. 

Tenisová obuv by mala dobre sedieť na nohe, aby bola pohodlná a stabilná. Skontrolujte, či výrobca ponúka rôzne šírky, aby ste našli ideálne prispôsobenie pre vašu nohu. Nezabudnite, že obuv musí byť pohodlná od prvého obutia, bez toho, aby sa musela dlhodobo „rozťahovať“. 

Ak hľadáte odolnú a kvalitnú tenisovú obuv, pozrite si ponuku Sportano.sk, kde nájdete široký výber tenisová obuv, To vám poskytne výhodu na ihrisku. Bez ohľadu na vašu úroveň u nás nájdete produkty špičkových značiek vrátane: Babolat, HEAD, Joma, Mizuno, New Balance, Wilson alebo YONEX, ktoré splnia vaše očakávania. Kolekcia tenisovej obuvi, ktorú sme zhromaždili, bola starostlivo vybraná tak, aby vám počas hry dokonale sadla, poskytla pohodlie a podporu. Ponúkame rôzne modely, ktoré spĺňajú potreby profesionálov aj začiatočníkov. Nezáleží na tom, na akom povrchu hráte – na tvrdom kurte, prašnom kurte alebo trávnatom ihrisku – máme pre vás obuv, ktorá vám zaručí vynikajúcu priľnavosť a stabilitu. 

Odporúčané produkty