Gore-Tex® – najdôležitejšie vlastnosti najobľúbenejšej membrány v outdoorovom oblečení a obuvi

Sylwia Stwora-Petela 23.04.2024

Gore-Tex® – pravdepodobne ste už viackrát počuli o vynikajúcich nepremokavých vlastnostiach tejto membrány používanej v outdoorovom oblečení a obuvi. Ale čo presne je Gore-Tex®, aké má výhody a ktorý typ membrány by ste si mali vybrať podľa toho, akému športu sa venujete? Podrobnosti nižšie.

História membrány Gore-Tex®

Ikonickú membránu náhodne vynašiel americký podnikateľ a chemický inžinier Robert W. Gore v roku 1969. V teflónovej továrni, ktorú viedol jeho otec, zistil, že rýchle roztiahnutie polytetrafluóretylénových (PTFE) tyčí vytvorilo v membráne mikropóry, ktoré boli 700-krát väčšie ako molekula vodnej pary, ale 20 000-krát menšie ako kvapka. Spoločnosť Gore sa rozhodla ušiť tkaninu z expandovaného PTFE (ePTFE), ktorá by okrem vysokej odolnosti vynikala aj nízkou nasiakavosťou a zároveň účinne odvádzala pot a poskytovala dodatočnú ochranu proti vetru. Prvá bunda Gore-Tex® sa objavila v roku 1977 a bola propagovaná ako: „pravdepodobne najvšestrannejší kus oblečenia, aký ste kedy nosili“. Okrem outdoorového, športového alebo lifestylového oblečenia a obuvi našla membrána uplatnenie aj v elektrotechnických, zdravotníckych alebo priemyselných výrobkoch.

Čo je Gore-Tex®?

Gore-Tex® je mimoriadne tenký a robustný expandovaná polytetrafluóretylénová membrána (ePTFE), ktorý sa skladá z viac ako 9 miliárd mikroskopických pórov a nachádza sa medzi vonkajším materiálom a výstelkou. Ako už bolo spomenuté, jej veľkosť znamená, že voda vo forme kvapaliny sa do membrány nedostane, zatiaľ čo vo forme vodnej pary (napr. z potu) voľne uniká von.

Dôležitou vlastnosťou materiálu Gore-Tex® je laminát. Membrána je prilepená (alebo natavená) k základnej tkanine (zvyčajne syntetický typ nylonu), takže existujú 3 typy laminátu:

  • 2L (dvojitá vrstva) – membrána je na jednej strane spojená s lícovou tkaninou a na druhej strane môže mať podšívku (napr. vo forme sieťoviny), ktorá umožňuje použitie izolácie;

  • 2,5 l (dva a pol vrstvy) – Ľahký laminát je kombináciou membrány a lícovej tkaniny. Namiesto sieťoviny môže mať na vnútornej strane tenkú ochrannú vrstvu vo forme potlače, ktorá prispieva k nižšej hmotnosti odevu;

  • 3L (trojvrstvový) – membrána je na oboch stranách prilepená k lícovej tkanine, čo zvyšuje jej odolnosť a zároveň udržuje nízku hmotnosť.

Vlastnosti membrány Gore-Tex®

Vysoko porézny materiál je odolný voči poveternostným vplyvom, môže sa používať pri rôznych teplotách a je chemicky inertný. Outdooroví nadšenci oceňujú Gore-Tex® pre jeho vodotesnosť, priedušnosť a odolnosť proti vetru, ktoré poskytujú vysokú úroveň tepelného komfortu. Značka si je taká istá svojím výrobkom, že od roku 1989 robí reklamu s prísľubom: Zaručene vás udrží v suchu.

Vodotesné

Za úplnú nepremokavosť membrány Gore-Tex® je zodpovedná veľkosť pórov, ktorá je 20 000-krát menšia ako kvapka vody. To znamená, že ani pri veľmi vysokom tlaku vody počas lejaku alebo snehovej búrky neprepustí materiál membrány vlhkosť dovnútra.

Priedušnosť

Póry membrány Gore-Tex® sú 700-krát väčšie ako molekula vodnej pary, čo zabezpečuje účinný odvod potu, najmä počas veľmi intenzívnych aktivít. Nohavice, bundy alebo topánky Gore-Tex® sú vybavené membránou Gore-Tex®, ktorá umožňuje cirkuláciu vzduchu cez tkaninu a udržuje vás v suchu a pohodlí aj v extrémnom počasí a počas intenzívnej fyzickej aktivity.

Veternosť

Konštrukcia membrány Gore-Tex® vás tiež pomáha chrániť pred vetrom, čím sa eliminuje riziko ochladenia vášho tela chladným vzduchom, ktorý vniká do pokožky. To oceníte, či už ste na horách, na ľadopáde, beháte v zime alebo počas veľmi veterného dňa.

Výrobky s membránou Gore-Tex® – kde nájsť najobľúbenejšiu membránu?

Spoločnosť W.L. Gore & Associates, ktorá je zodpovedná za výrobu membrány, vyvinula nielen základnú verziu s čiernym označením ,,Zaručené udržanie v suchu„, čo znamená úplnú nepremokavosť, priedušnosť a vetruodolnosť. Na trhu je k dispozícii celý rad Gore-Tex Infinium s bielym označením, ktoré sa zameriava na pohodlie, nízku hmotnosť tkaniny a ochranu proti vetru v suchších podmienkach na úkor odolnosti proti vode. Medzi ďalšie typy membrán Gore-Tex patria:

  • Gore-Tex® Infinium™ Windstopper® – je úplne vetruodolný a vysoko priedušný;

  • Gore-Tex® Infinium™ s technológiou Stretch – poskytuje skvelé prispôsobenie a lepšiu kontrolu pohybu. Používa sa okrem iného: v rukaviciach;

  • Gore-Tex® Pro – sa vyznačuje vysokou odolnosťou, je určená do extrémnych poveternostných podmienok;

  • Gore-Tex® Invisible Fit – používa sa v obuvi na zabezpečenie dokonalého prispôsobenia a vodotesnosti;

  • Gore-Tex® Surround® – priedušný systém používaný v obuvi na zabezpečenie vysokej cirkulácie vzduchu v celej nohe.

Membránu Gore-Tex® používajú popredné značky vyrábajúce outdoorové oblečenie, obuv a doplnky, konkrétne: Salomon, Merrel, Salewa, Black Diamond, MAMMUT, Viking, SCARPA, La Sportiva alebo Mamrot.

Outdoorové oblečenie

Vonkajšie bundy a trekingové nohavice s tradičnou membránou Produkty Gore-Tex® ponúkajú rôzne typy laminátov od dvojvrstvových vhodných napr. pre bežcov až po trojvrstvové používané napr. pri lezení v ľade. Dobre sa uplatnia aj pri parašutizme, trekingu, rekreačnej turistike strednej intenzity a všetkých aktivitách, pri ktorých chcete vysokú ochranu proti zrážkam, vlhkosti a vetru. Do náročnejších podmienok, atmosférických aj terénnych (napr. odolnosť voči mechanickému poškodeniu, ako je odieranie), sa hodia odevy z radu, ktorý využíva Gore-Tex® Pro. Vynakladáte veľmi intenzívne úsilie? Najväčšiu priedušnosť zaručuje Produkty Gore-Tex® Active.

Topánky

 

V prípade topánky s membránou Gore-Tex Máme tiež širokú ponuku produktov, od horských a trekingových modelov až po bežeckú obuv a mestské modely s nízkym alebo vysokým zvrškom, ktoré sa osvedčia v rôznych podmienkach. Obuv je vybavená membránou Obuv Gore-Tex® Performance Comfort (vhodné napríklad na prechodné obdobie), Obuv Gore-Tex Insulated Comfort (určené okrem iného na lezenie v ľade), Obuv Gore-Tex® Extended Comfort alebo Gore-Tex® Surround (obe sú vhodné pri veľmi intenzívnej námahe alebo vysokých teplotách).

 Rukavice

Od teplých zimných modelov na každodenné dochádzanie do práce až po vodotesné lyžiarske rukavice alebo snowboarding s vynikajúcou priľnavosťou. Modely s membránou Gore-Tex® zabezpečia tepelný komfort a sucho pri nízkych teplotách a zároveň primeranú priedušnosť v závislosti od použitej technológie, formy cvičenia a jeho intenzity. Rukavice s Gore-Tex InfiniumWindstopper® Zabraňujú vetru, takže sú vhodné na bicyklovanie, beh alebo pokojné prechádzky. Zatiaľ čo Gore-Tex InfiniumStretch vďaka 3D tvarovaniu podľa tvaru ruky dokonale padnú.

 

Ako prať Gore-Tex®?

Vhodné Starostlivosť o odevy s membránou Gore-Tex® si vyžaduje uplatnenie niekoľkých kľúčových zásad na zachovanie vysokých vlastností materiálu. V prvom rade dodržiavajte pokyny výrobcu, aby ste sa vyhli náhodnému poškodeniu použitím nesprávnej teploty alebo nesprávneho čistiaceho prostriedku. Pred vložením membránových odevov do práčky vyprázdnite všetky vrecká, zapnite zipsy, suché zipsy a patentky. Neobracajte bielizeň naruby – membrána je umiestnená na vnútornej strane. Do zásobníka nalejte odporúčané množstvo prostriedok na pranie membránových odevov. Nastavte možnosť prania syntetických látok na 30˚C a cyklus odstreďovania na maximálne 600 otáčok za minútu.. Oblečenie Gore-Tex® možno sušiť na vešiaku vo vzdušnej miestnosti alebo vonku (nevystavujte ich priamemu slnku) alebo v sušičke (postupujte podľa pokynov výrobcu). Ak chcete obnoviť vodoodpudivé vlastnosti membrány, po vysušení položte oblečenie na žehliacu dosku, hornú stranu zakryte uterákom a prežehlite ho žehličkou nastavenou na možnosť „syntetika“. Ďalšou možnosťou je použiť špeciálny sprej alebo iný prípravok.

Zašpinenú obuv jednoducho vyčistite vlhkou handričkou alebo kefkou s mäkkými štetinami. Silné škvrny si vyžadujú použitie špeciálnych čistiacich prostriedkov. Okrem toho po vysušení topánky s membránou Gore-Tex® mali by sa znovu impregnovať špeciálnymi prípravkami pre tento typ membrány.

Odporúčané produkty