Futbal: typy, veľkosti, ako si vybrať? Sprievodca nakupovaním

Sylwia Stwora-Petela 24.04.2024 ( 03.07.2024 )

Ste začínajúci futbalista alebo rodič mladého futbalového žiaka a stojíte pred voľbou futbalovej lopty, ale rozmanitosť typov a veľkostí vám sťažuje správne rozhodnutie? Mali by ste si vybrať futbalovú loptu veľkosti 5, 4 alebo nebodaj veľkosti 3? Sú úroveň zručností a typ povrchu dôležité? V tomto článku sa pozrieme na to, ako vybrať najlepšiu futbalovú loptu, aby mala správny vplyv na výučbu techniky, ovládanie lopty a celkovú radosť a spokojnosť z hry.  

Futbalové lopty sa delia na niekoľko typov podľa toho: 

  • na akom povrchu hráte (prírodná tráva, umelý trávnik, hala, tvrdý povrch ako betón, asfalt alebo piesočná pláž);  
  • na aký účel ich používate (tréning, oficiálny zápas, priateľská/športová/rekreačná hra). 

Zápasové futbalové lopty aj tréningové futbalové lopty môžu byť určené na hru na prírodnom alebo umelom trávniku. V prvom prípade sa najčastejšie vyrábajú z kože, zatiaľ čo v druhom prípade sa vyrábajú zo syntetickej kože, polyuretánu alebo ide o hybridné modely (pri ich výrobe sa používajú rôzne materiály).  

Zápasové futbalové lopty 

Používajú sa v oficiálnych zápasoch, na medzinárodných turnajoch (napr. FIFA World Cup™, UEFA Euro, CONMEBOL Copa America) a ligových súťažiach (napr. anglická Premier League, španielska La Liga alebo nemecká Bundesliga). Vyznačujú sa starostlivým a kvalitným spracovaním zo syntetickej kože, ktoré zaručuje vynikajúce letové vlastnosti, zachovanie tvaru a kontrolu. Zápasové lopty spĺňajú medzinárodné normy FIFA (Medzinárodnej futbalovej federácie) alebo NCAA (Národnej asociácie univerzitných športovcov) a NFHS (Národnej federácie štátnych stredoškolských asociácií). Posledné dve menované organizácie certifikujú lopty pre univerzitné, resp. stredoškolské hry v Spojených štátoch.   

Tréningové futbalové lopty   

Ako už názov napovedá, sú určené na futbalový tréning. Tréningové futbalové lopty ponúkajú veľmi vysokú úroveň odolnosti, aby vydržali nároky častého používania. Sú tiež skvelou voľbou na rekreačné hranie alebo pre skúsených futbalistov, ktorí sa chcú zdokonaliť v hre s loptou. Tréningové lopty sú tiež označené certifikátom FIFA Quality. 

Halové futbalové lopty   

Halové futbalové lopty sa môžu používať na hranie v priestoroch, ktoré nie sú určené na futbal, napríklad na basketbalovom alebo tenisovom ihrisku. Medzi halovými futbalovými loptami máme ešte modely na futsal (halový variant futbalu) vyrobené z peny, ktoré sú pomerne ťažké a neodrážajú sa veľmi vysoko.   

Futbalové lopty na umelý trávnik   

Hoci na umelom trávniku možno používať klasické zápasové alebo tréningové lopty, na tento povrch bol navrhnutý špeciálny model – lopta na trávnik. Vyznačuje sa ľahším odrážaním a rýchlejším pohybom. 

Futbalové lopty na tvrdé povrchy   

Pouličný futbal si vyžaduje loptu vyrobenú z trvanlivého materiálu, ktorý je odolný voči pošmyknutiu alebo poškriabaniu spojenému s hrou na betóne alebo asfalte. Odporúčajú sa modely vyrobené z PVC a vybavené butylovým mechúrikom, ktorý dlhodobo udržiava správnu hladinu vzduchu. 

Futbalové lopty na pláž   

Futbalové lopty na plážový futbal majú rovnakú veľkosť ako klasické lopty, ale sú oveľa ľahšie, mäkšie a dodatočne vystužené, aby zabezpečili pri kopaní naboso zabezpečili maximálne pohodlie. 

Existuje 5 veľkostí futbalových lôpt, ktoré by mali byť prispôsobené najmä veku a schopnostiam hráča. Príliš veľká alebo príliš ťažká lopta v pomere k fyzickým schopnostiam a úrovni tréningu hráča môže viesť k zraneniam a úrazom, hlavne k natiahnutiu šliach a väzov. Najmenšie futbalové lopty sú ľahké, ľahšie ovládateľné a bezpečnejšie z hľadiska sily úderu, čo podporuje správny rozvoj techniky a zvyšuje radosť z hry, preto sú určené pre najmladších a začínajúcich futbalistov. Pri určovaní veľkosti lopty na klubový tréning pre rôzne vekové skupiny sa oplatí venovať pozornosť odporúčaniam a požiadavkám miestnych líg alebo futbalových organizácií, ktoré môžu mať v tejto oblasti vlastné smernice.  

Veľkosti futbalových lôpt:    

  • veľkosť 5 – najväčšie lopty určené mládeži od 12 rokov a dospelým. Majú štandardnú veľkosť a používajú sa na profesionálnej úrovni;  
  • veľkosť 4 – určená pre mladých futbalistov vo veku 8-12 rokov;  
  • veľkosť 3 – vhodná pre deti medzi 5-8 rokov;  
  • veľkosť 2 a 1 – používaná na hru pre deti v predškolskom veku (3-5 rokov) alebo v začiatočných fázach futbalovej výučby.  
VEĽKOSŤ LOPTY OBVOD LOPTY VÁHA LOPTY  VEK HRÁČA 
68-70 cm (27-28 palcov) 410-450 g 12 rokov a vyššie
63,5-66 cm (25-26 palcov) 310-395 g 8-12 rokov 
58,5-61 cm (23-24 palcov) 280-320 g 5-8 rokov 
2 i 1 46-51 cm (18-20 palcov)asi 200 g menej než 5 rokov 

V prípade futsalu sú používané tri veľkosti:  

  • veľkosť 4 – určená pre mládež od 13 až do seniorskej skupiny;  
  • veľkosť 3 – juniorský model pre hráčov vo veku 8-12 rokov;  
  • veľkosť 2 – mini lopta pre deti do 7 rokov.  

Výber ideálnej futbalovej lopty pre vašu nohu nekončí pri veľkosti, type povrchu alebo úrovni hráčov. Dôležité sú aj faktory, ako je použitý vonkajší materiál, konštrukcia, typ podšívky a mechúra, splnenie príslušných noriem alebo výrobca.  

Vonkajší materiál   

Vonkajší plášť futbalovej lopty sa vyrába najmä z:  

  • syntetickej kože – ide o najkvalitnejšie a najdrahšie modely, ktoré sa používajú pri profesionálnych hrách. Poskytujú vynikajúcu presnosť a kontrolu hry. Na tvrdých povrchoch (ulica, betónová príjazdová cesta atď.) sa však neosvedčia kvôli vysokému riziku poškriabania alebo poškodenia;  
  • PU (polyuretán) – predstavuje dobrý pomer medzi kvalitou a odolnosťou, mäkkosťou a citlivosťou;  
  • PVC (polyvinylchlorid) – cenovo najdostupnejšie, odolné a pomerne tvrdé lopty s nižšou odolnosťou voči intenzívnemu používaniu;  
  • hybridné – kombinujú vlastnosti viacerých z uvedených materiálov. 

Typ mechúra  

Lopty na futbal sa pozostávajú aj z mechúra, ktorý je vnútornou časťou naplnenou vzduchom a zodpovedá za udržiavanie tlaku. Najbežnejšie typy mechúrov sú:   

  • latexové – vyznačujú sa pružnosťou a mäkkosťou, čo umožňuje lopte správne sa odrážať, a relatívne krátkym časom udržania vzduchu (je potrebné ich pomerne často dofukovať);  
  • butylové – vyznačujú sa dobrou retenciou vzduchu a vysokou tvrdosťou;   
  • gumové – poskytujú vysokú trvácnosť a odolnosť voči vibráciám. Výborne sa hodia na tvrdé povrchy;  
  • hybridné – kombinujú vlastnosti butylu a latexu, čo sa prejavuje vysokou odolnosťou a pružnosťou, ako aj možnosťou použitia na rôznych typoch povrchu. 

Futbalové lopty do haly sú vyplnené penou, ktorá tlmí ich odrazové vlastnosti.   

Podšívka   

Podšívka je umiestnená medzi vonkajším plášťom a mechúrom futbalovej lopty. Zvyčajne má mnoho vrstiev, ktorých kvalita určuje odolnosť konkrétneho modelu. Môže byť vyrobená zo syntetických vlákien (zvyčajne polyester) alebo bavlny. Aby bola lopta mäkšia, často sa používa podšívka z peny.    

Konštrukcia   

Najobľúbenejšou konštrukciou futbalovej lopty je model s 32 panelmi, ktorý najlepšie kopíruje let lopty pri veľmi silnom kope. Na trhu sú aj lopty s 18, 26 alebo dokonca 6 panelmi. Vo všeobecnosti platí, že čím menej panelov, tým je lopta rýchlejšia, a čím viac, tým ľahšie sa ovláda. Konštrukcia panelov môže mať tiež vplyv na let lopty, napríklad niektoré lopty majú hladší povrch pre lepšiu aerodynamiku. Najkvalitnejšie futbalové lopty sa dodávajú s ručne šitými panelmi. O triedu nižšie sú strojovo šité lopty a lopty s lepenými panelmi, ktoré sa zvyčajne používajú na tréning, rekreačnú hru alebo propagačné aktivity.    

 Štandardy    

Aby sa lopta mohla používať v zápasoch alebo súťažiach, musí spĺňať určité kritériá a musí byť schválená príslušnou organizáciou, konkrétne už vyššie uvedenými FIFA, NFHS a NCAA. V prípade FIFA existujú tri úrovne noriem: FIFA Basic, FIFA Quality a FIFA Quality Pro. Lopty pre outdoorový, futsalový a plážový futbal musia prejsť prísnym testovacím laboratórnym procesom, kde sú podrobené siedmim testom v tých najnáročnejších podmienkach. Testy sa vykonávajú v takých oblastiach, ako je hmotnosť, obvod, guľatosť, odraz, absorpcia vody, strata tlaku a zachovanie tvaru a veľkosti. Na loptách nájdete aj logo IMS (International Matchball Standard). Ide o starú certifikáciu, ktorá môže byť udelená loptám, ktoré prešli menej prísnymi testami, ako sú tie, ktoré používa FIFA.  

Výrobca   

Ďalším faktorom, ktorý je potrebné zvážiť pri výbere futbalovej lopty, je renomovaný výrobca. Značky, ktoré sú známe a uznávané profesionálmi na celom svete, sú zárukou pozornosti na kvalitu výroby a požadované technické parametre. Medzi najobľúbenejších výrobcov futbalových lôpt patria značky adidas, PUMA, SELECT a Nike. Tieto značky často vyvíjajú inovatívne technológie, ktoré napríklad zvyšujú odolnosť voči absorpcii vody, udržiavajú primeraný tlak, zabezpečujú vysokú trvácnosť alebo zachovanie tvaru. Napríklad značka SELECT používa robustnú vnútornú trubicu Zero-Wing, ktorá zaručuje optimálnu guľatosť, alebo ventil s dvojitým tesnením Double Lock™. Spoločnosť Nike zase vyvinula špeciálne drážky Aerowsculpt na zvýšenie presnosti zakrivenia lopty a PUMA ponúka robustný ventil PUMA Air Lock.  

To, či si vyberiete šitú alebo lepenú loptu, závisí od vašich individuálnych preferencií, typu hry a účelu lopty. Je tiež vhodné zvážiť úroveň, na ktorej sa hrá a typ povrchu. Šité lopty, pri ktorých sú panely zošité ručne alebo strojom pomocou pevných nití, sú obľúbenou voľbou vďaka svojej cene a tradičnému vzhľadu. Výrazné viditeľné šitie môže ovplyvniť životnosť lopty a niektoré aspekty hry, napríklad: kontrolu alebo rotáciu. Šité lopty môžu tiež viac absorbovať vodu, takže vo vlhkých podmienkach ponúkajú horšie letové vlastnosti. Na druhú stranu lepené lopty na nohy majú plášť z panelov zlepených špecializovaným lepidlom, čo sa prejavuje hladším povrchom, skvelou kontrolou lopty a letovými vlastnosťami a menšou absorpciou vody. Silnou alternatívou sú futbalové lopty s panelmi zlepenými tepelnou metódou.   

Na záver treba dodať, že pri výbere futbalovej lopty je veľmi dôležité prispôsobiť model konkrétnemu účelu (zápas, tréning, hra v hale atď.) a vybrať si výrobok, ktorý má certifikáciu FIFA alebo inými regulačnými orgánmi, aby boli garantované vlastnosti lopty. Predtým, ako si vyberiete tú najlepšiu futbalovú loptu, ktorá vyhovuje vašim potrebám a štýlu hry, oplatí sa vyskúšať rôzne typy futbalových lôpt.  

Odporúčané produkty