Boxerské zábaly: na čo slúžia, ktoré si vybrať, ako ich viazať?

Sebastian Dzuła 24.04.2024

Boxerské zábaly sú neoddeliteľnou súčasťou tréningu a boja v ringu a plnia mnohé praktické funkcie. Výber správnych boxerských bandáží, znalosť ich správneho viazania a pochopenie ich úlohy pri ochrane rúk a zápästí sú pre každého boxera bez ohľadu na jeho úroveň kľúčové. V tomto článku sa bližšie pozrieme na rôzne aspekty boxerských bandáží – od ich druhov až po praktické tipy na viazanie. Pomôže vám to naučiť sa, ako sa starať o ruky počas tréningu a zápasov, predchádzať zraneniam a zlepšovať výkonnosť a bezpečnosť. 

Prečo nosiť boxerské zábaly? 

Vo svete bojových športov, kde rýchlosť, presnosť a sila zohrávajú kľúčovú úlohu, je ochrana rúk a zápästí prioritou každého bojovníka. Boxerské bandáže ponúkajú množstvo výhod, ktoré majú významný vplyv na pohodlie a bezpečnosť počas tréningu a sparingu. Predovšetkým spevňujú ruku a zápästie, čo ovplyvňuje účinnosť a bezpečnosť boxerských techník. Vďaka správnemu ovinutiu ruky je zápästie stabilizované, čo pomáha predchádzať zraneniam súvisiacim s náhlymi pohybmi a natiahnutím. Okrem toho palec, ktorý je jednou z najnáchylnejších častí ruky na zranenia, môže byť dodatočne zabezpečený špeciálnou väzbou, ktorá minimalizuje riziko jeho vykĺbenia.

Zábaly, inak známe ako boxerské popruhy, poskytujú ochranu aj záprstným kostiam, ktoré sú počas intenzívneho tréningu vystavené mnohým pomliaždeninám a poškodeniam. Vďaka vhodnému vystuženiu omotávky znižujú vplyv nárazov na kostné štruktúry, čo sa dlhodobo prejavuje v pohodlí a zdraví ruky.. 

Treba poznamenať, že boxerské zábaly nielenže poskytujú ochrannú bariéru pre ruky, ale prispievajú aj k správnej hygiene počas tréningu tým, že absorbujú vlhkosť a zabraňujú nadmernému poteniu rúk vo vnútri boxerského zábalu. boxerské rukavice. Tým sa znižuje riziko zápachu a množenia baktérií, čo je dôležité pre zdravie pokožky rúk. Na rozdiel od boxerských rukavíc možno návleky ľahko a pohodlne prať v práčke, takže si po každom tréningu zachováte náležitú hygienu.

Bavlnené alebo elastické – ktoré boxerské obväzy si vybrať?  

Výber boxerských návlekov je dôležitým rozhodnutím, ktoré môže ovplyvniť pohodlie, ochranu a výkon počas tréningu a zápasu. Spomedzi rôznych možností dostupných na trhu sú dve hlavné kategórie bavlnené a elastické zábaly. Každý typ má svoje jedinečné vlastnosti, výhody a nevýhody, ktoré sa oplatí pred výberom dôkladne zvážiť. Pri výbere boxerských bandáží sa oplatí zvážiť typ a intenzitu tréningu. Pri dlhých a vyčerpávajúcich tréningoch môžu byť lepšou voľbou elastické bandáže. Pri náročných sparingoch, kde je nevyhnutné správne podoprenie a pevná opora rúk a zápästí, sa rozhodnite pre bavlnené boxerské bandáže.

Bavlnené obaly  

Bavlnené zábaly sú trvanlivejšie a odolnejšie voči oderu ako ich elastické náprotivky. Bavlna výborne absorbuje pot, čo prispieva k udržaniu rúk v pohodlí a suchu počas cvičenia. Napriek tomu môžu byť tuhšie, čo sťažuje presné viazanie a prispôsobenie sa ruke. Okrem toho, vzhľadom na prirodzené vlastnosti materiálu môžu bavlnené návleky po absorbovaní veľkého množstva potu stratiť svoj pôvodný tvar a absorpčné vlastnosti. 

Pružné obaly 

Pružné obaly sa vyznačujú vynikajúcou pružnosťou a ľahkosťou. Ľahšie sa prispôsobujú tvaru ruky, vďaka čomu sa ľahšie viažu a lepšie sedia. Pružné materiály, ako je neoprén alebo elastan, sú odolné voči poškodeniu a dlhšie si zachovávajú svoj tvar. Nevýhody: pružné boxerské návleky môžu menej účinne absorbovať pot, čo vedie k nadmernému poteniu rúk vnútri rukavíc. 

Vnútorné boxerské rukavice – módny doplnok alebo praktické riešenie? 

Tradičné boxerské obväzy sú už dlho nepostrádateľnou súčasťou výbavy každého boxera, pretože poskytujú podporu a ochranu počas tréningu a zápasov. Na obzore je však alternatíva, ktorá získava na popularite – vnútorné boxerské rukavice. Sú vyrobené z ľahkých a priedušných materiálov a nosia sa pred boxerskými rukavicami, čím vytvárajú dodatočnú ochrannú vrstvu.

Vnútorné rukavice, známe aj ako boxovacie tenzory, sa dajú nasadiť oveľa rýchlejšie ako tradičné obväzy, čo je neoceniteľné, keď sa potrebujete v krátkom čase pripraviť na tréning. Okrem toho vnútorné rukavice vďaka viac priliehajúcemu dizajnu poskytujú stabilizáciu zápästia a správnu polohu rúk v rukaviciach, čo vedie k zlepšeniu techniky a zvýšeniu pohodlia. Boxerské nosidlá môžu byť dobrou voľbou pre rekreačných alebo začínajúcich študentov bojových umení, ktorí ešte neovládajú umenie viazania boxerských bandáží. Na veľmi intenzívne tréningové jednotky a sparingy si vyberte vhodné modely vnútorných rukavíc, ktoré sú vybavené špeciálnymi systémami odvádzajúcimi vlhkosť, aby boxerské rukavice zostali hygienické a nadmerne sa nepotili.  

Na zabezpečenie primeranej úrovne pohodlia sú vnútorné rukavice značky Everlast, sa používa technológia EverCOOL®. Ide o systém zodpovedný za reguláciu teploty vo vnútri rukavíc Everlast. Deje sa tak pomocou ventilačných komôr a priedušných materiálov. Výsledkom je, že ruky zostávajú suché počas celej doby tréningu. Inovatívna ochranná konštrukcia EVERGEL™ poskytuje pevné odpruženie a rozptyľuje energiu nárazu, čím zlepšuje ochranu rúk, kĺbov a zápästí. 

Akú dĺžku boxerských obväzov si mám vybrať? 

Správna dĺžka boxerských návlekov zaisťuje primeranú ochranu a pohodlie rúk a zápästia počas tréningu boxu aj zmiešaných bojových umení, ako je MMA. Štandardná dĺžka boxerských bandáží je približne. 4 m. Ide o univerzálnu veľkosť, ktorá dokonale padne väčšine boxerských rukavíc. Táto veľkosť bandáže postačuje na dostatočné obopnutie ruky, zápästia a palca, čím sa vytvorí pevná vrstva podpory a ochrany. Naopak, pri zmiešaných športoch, ako je MMA, býva preferovaná dĺžka bandáží o niečo kratšia a spadá do rozsahu 2-3 m. V MMA je dôležité zachovať si určitú voľnosť v rukách a zápästiach, aby bolo možné vykonávať rôzne chvaty a techniky, ktoré sú pre túto disciplínu charakteristické. Príliš stuhnuté zápästia môžu obmedziť pohyblivosť a účinnosť pri vykonávaní pák, najmä v boji na zemi. 

Ako viazať boxerské zábaly? 

Viazanie boxerských obväzov je kľúčovou zručnosťou na zabezpečenie správnej ochrany a podpory počas tréningu a boja. Tu je návod na správne viazanie boxerských obväzov krok za krokom: 

  1. Roztiahnite všetky prsty doširoka a na palec umiestnite slučku pásky. Táto slučka bude východiskovým bodom pre ovinutie. 
  1. Omotajte pásku okolo zápästia dva alebo trikrát, čím zabezpečíte počiatočnú stabilizáciu. 
  1. Prejdite na palec a obviažte ho raz obväzom, pričom začnite od vonkajšej strany. 
  1. Vráťte sa k zápästiu a raz ho oviňte, aby ste posilnili podporu. 
  1. Pokračujte v omotávaní palca dva alebo trikrát, aby ste dosiahli dodatočnú stabilitu.. 
  1. Naposledy si omotajte pásku okolo zápästia. 
  1. Pokračujte v ovíjaní záprstnej kosti, pričom začnite od vonkajšej časti záprstnej kosti. Obviažte obväz dvakrát alebo trikrát okolo záprstnej kosti. 
  1. Obviažte obväz 2-3 krát okolo členkov. 
  1. Obväz veďte z vnútornej strany záprstnej kosti a raz ho oviňte okolo zápästia, čím spojíte ruky a zápästia do jedného celku.
  1. Preložte pásku medzi jednotlivými prstami a zaháknite ju okolo vonkajšej strany základne palca, aby ste im poskytli dodatočnú oporu.
  1. Dvakrát obviažte obväz okolo kĺbov a základne štyroch prstov, čím podopriete celú ruku. 
  1. Zvyšok materiálu oviňte okolo zápästia a zaistite všetky obaly. Teraz ste pripravení na tréning. 

Nebojte sa, ak vám oblepenie rúk boxovacou páskou spočiatku nepôjde tak dobre. Cvičenie vám pomôže zdokonaliť tento proces. Ak nie ste presvedčení, že bandáže sú omotané správne, nechajte si poradiť od svojho trénera alebo skúseného tréningového partnera. 

Profesionálny tím Sportano.sk vám pomôže vybrať najlepšie padnúce boxerské bandáže, ktoré vám zaistia bezpečnosť pri každom tréningu. Získajte odbornú podporu a vyberte si vybavenie, ktoré vyhovuje vašim potrebám.

Odporúčané produkty