Badminton – pravidlá hry. Servis, bodovanie, základné hry

Sylwia Stwora-Petela 24.04.2024

Badminton je obľúbená letná aktivita, na ktorú zvyčajne stačí kúsok voľného priestoru, pár rakiet a raketoplán. Rekreačná forma tohto raketového športu si nevyžaduje žiadne osobitné pravidlá ani hranie na kurte s presne vymedzenými rozmermi a vybavenom sieťou zavesenou v správnej výške. Chcete sa dozvedieť, ako vyzerá profesionálna hra a aké sú najdôležitejšie pravidlá bedmintonu? Odpoveď nájdete v nasledujúcom článku.  

Stručná história bedmintonu 

Počiatky športu, ktorý je dnes známy ako bedminton, siahajú do 19. storočia, keď anglický Bath Badminton Club v roku 1873 uverejnil prvé oficiálne pravidlá tejto hry. Názov bedmintonu je odvodený od názvu Badminton estate v anglickom grófstve Gloucestershire – miesta, kde členovia klubu tento raketový šport hrali. V roku 1893 vznikla Národná bedmintonová asociácia (teraz Badminton England) a v roku 1934 bola založená Medzinárodná bedmintonová federácia (teraz Badminton World Federation – BWF), ktorá dohliada na svetové súťaže. V roku 1992 bol bedminton oficiálne zaradený do programu letných olympijských hier v Barcelone. Medzi najpopulárnejšie medzinárodné turnaje patria: All England Open Badminton Championships, Thomas Cup, Uber Cup, Sudirman Cup a majstrovstvá sveta BWF.  

Badminton, známy aj pod názvom kometka (rekreačná/ dvorová verzia), sa stal rýchlym a dynamickým športom, ktorý si vyžaduje vysokú úroveň fyzickej zdatnosti, obratnosti a strategického myslenia, a bedmintonové hry priťahujú profesionálnych hráčov aj amatérov.

Druhy hry bedmintonu 

V bedmintone sa zápasy hrajú systémom: 

  • jeden – inak jedna hra, ktorej sa zúčastňujú dvaja hráči rovnakého; 
  • zdvojnásobenie – známa aj ako dvojitá hra, pri ktorej sa hrá vo dvojiciach, buď žena – žena, alebo muž – muž; 
  • microsoft – známa aj ako zmiešaná hra, ktorú hrajú vo dvojici muž a žena.

Badmintonové ihrisko – rozmery 

Rozmery bedmintonového kurtu sú štandardizované pre zápasy na medzinárodnej úrovni, ale môžu sa mierne líšiť v závislosti od miestnych pravidiel alebo turnaja. Pri hre jednotlivcov je dĺžka bedmintonového kurtu 13,4 m a šírka 5,18 m, zatiaľ čo vo štvorhre hráči hrajú na kurte s rozmermi 13,4 x 6,1 m. Na kurte sa rozlišuje niekoľko typov čiar: 

  • stred – rozdeľuje ihrisko na dve rovnaké polovice; 
  • servisná zóna – nachádza sa 1,98 metra od siete a prebieha po celej šírke kurtu; 
  • strany – vymedzujú hranice ihriska a prebiehajú po celej dĺžke ihriska. 

V strede bedmintonového kurtu je sieť, ktorá je zavesená vo výške 1,52 m v strede a 1,55 m na okrajoch kurtu (na bočných stĺpikoch). Sieť je široká 76 cm a musí byť rovnomerne natiahnutá po celej šírke kurtu.  

Badminton – pravidlá hry 

Badminton je raketový šport, v ktorom proti sebe súťažia dvaja ľudia (dvojhra) alebo dva páry (štvorhra/mikst), ktorí sa pokúšajú trafiť vyhradenou raketou letku a umiestniť ju na opačnú stranu kurtu tak, aby zabránili súperovi v odraze. Krídielko sa skladá z korkovej alebo gumovej špičky a pernatých krídielok (vyrobených zo syntetických vlákien alebo husacieho/kačacieho peria), ktoré mu dodávajú stabilitu počas letu. Sieť môže preletieť len jedným úderom a hráči ho môžu odraziť len raz, než ho pošlú späť na stranu súpera. Hra pokračuje, kým jeden z hráčov alebo dvojica nezíska bod. Počas hry sa hráč nesmie dotknúť siete rukami ani telom. Taktiež nie je dovolené dotýkať sa šípok rukou počas ich odrážania. Pred začiatkom zápasu sa pod dohľadom rozhodcu vykoná žrebovanie. Víťaz žrebovania sa môže rozhodnúť, na ktorej polovici ihriska chce začať hru a či uprednostní začať podaním alebo príjmom.  

Služba 

Servis je hra, pri ktorej sa uvádza loptička do hry. Vykonáva sa z oblasti servisu (z pravej alebo ľavej strany) a spočíva v údere raketou zospodu (pod pásom) tak, aby sa raketou odrazila od hlavy rakety (musí byť nižšie ako podávajúca ruka) a letela cez sieť smerom k súperovi. Podanie sa vykonáva diagonálne, t. j. ak hráč podáva z pravej strany, jeho súper musí tiež stáť na pravom poli na svojej strane a naopak. Pravá strana sa hrá na začiatku zápasu a pri každom párnom počte bodov a ľavá strana sa hrá pri nepárnom počte bodov. Ak podávajúci hráč urobí chybu (napr. netrafí smeč, odoberie nohy z kurtu), stráca právo podávať. Na začiatku 2. a prípadného 3. setu začína podávať hráč/pár, ktorý vyhral predchádzajúci set.  

Bodovanie 

Bedmintonový zápas sa hrá na dva víťazné sety. V prípade remízy 1:1 sa hrá tretí set. Každý zápas sa hrá do 21 bodov alebo dovtedy, kým jedna zo strán nezíska dvojbodový náskok, keď je na ukazovateli skóre nerozhodný stav 20:20. Ak žiadny hráč/pár nezíska požadovaný náskok a stav predĺženia je 29:29, potom set vyhráva ten, kto prvý získa 30. bod. Body v bedmintone sa môžu získavať viacerými spôsobmi vrátane: 

  • servisové eso – keď sa súper po podaní nedotkne loptičky a tá dopadne na jeho polovicu kurtu; 
  • chyby súpera – netrafenie loptičky pri podaní, dotyk siete rukou/telom, úder loptičkou mimo ihriska alebo do stropu, dvojitý úder loptičkou jedného hráča, dotyk loptičky s oblečením atď.; 
  • hry, ktoré vedú k tomu, že súper nie je schopný vrátiť loptičku včas, a to aj pred jej kontaktom s podlahou. 

Dôležité: body je možné získať len prostredníctvom samoobsluhy. 

Zmena strán 

V bedmintonovom zápase dochádza k zmene strán: 

  • na konci 1. setu; 
  • na konci 2. setu, ak je stav zápasu nerozhodný 1:1; 
  • po 11. bode rozhodujúceho 3. setu. 

V prípade, že niekto zabudol zmeniť stranu ihriska, mal by to urobiť čo najskôr, len čo sa chyba zachytí a šípky nie sú v hre. V tomto prípade sa výsledok nemení.  

Prestávky 

Prestávky v bedmintone sú povolené: 

  • keď jeden tím získa 11. bod – v každom sete je naplánovaná minútová prestávka; 
  • pred 2. a 3. setom. 

Základné hry v bedmintone 

Okrem podania možno v bedmintone rozlíšiť niekoľko kľúčových úderov, ako napríklad: 

  • drop shot/skratka – jemný dotyk tesne za sieťou; 
  • rozbiť/rozbiť/rozrezať – silný náraz zhora, ktorý krídlu dodá vysokú rýchlosť. Rekordný úder letel rýchlosťou 493 km/h; 
  • lob/clir – Hra, ktorá vám umožní poslať šípku vysoko nad súpera. Používa sa napríklad na zmenu tempa hry alebo na to, aby ste sa mohli vrátiť do pozície; 
  • riadiť/poháňať – rýchly a plochý úder, ktorého cieľom je udržať tlak na súpera tým, že sa raketka drží blízko siete. 
Odporúčané produkty