Ako správne nasadiť chránič zubov? Príručka pre ľudí trénujúcich bojové športy

Sylwia Stwora-Petela 24.04.2024

Chránič zubov je nepostrádateľnou súčasťou výbavy všetkých cvičencov bojových športov bez ohľadu na ich úroveň. Správne nasadenie chrániča zubov je kľúčom k zaisteniu maximálnej ochrany úst a zubov počas tréningu a boja. V tejto príručke sa dozviete o typoch chráničov zubov a o tom, ako ich správne nasadiť, aby ste zvýšili bezpečnosť, pohodlie a sebadôveru. 

Chránič zubov – prečo by sa mal používať? 

Bojové športy, najmä úderové športy ako box, kickbox, Muay Thai alebo MMA, predstavujú značné riziko poranenia úst a zubov. Počas súboja so súperom veľmi často dochádza k strate, zlomeniu alebo poškodeniu zubov alebo k zlomenine čeľuste, čo je nielen veľmi bolestivé a môže si vyžiadať dlhodobé zubné ošetrenie, ale aj nákladné. Chrániče zubov alebo populárne „chrániče čeľuste“ pomáhajú tlmiť nárazy a znižujú silu pôsobiacu na zuby alebo čeľusť počas kontaktu so súperom, čím tiež minimalizujú takéto situácie a pomáhajú zachovať zdravý chrup. Okrem toho chránič neumožňuje kontakt hornej a dolnej čeľuste, a tým znižuje pravdepodobnosť uhryznutia jazyka alebo tváre. Na trhu sú k dispozícii vonkajšie chrániče zubov alebo s prídavnými gélovými vložkami, aby ste mohli ešte viac chrániť ďasná, pery a sliznice ústnej dutiny pred poškodením. Pokročilejšie modely môžu ponúkať aj ventilačný systém v podobe napríklad dýchacieho kanála, ktorý vám umožní voľne dýchať, čo môže byť prospešné počas intenzívneho tréningu a boja. 

Nosenie chrániča zubov má aj psychologický rozmer – nosenie chrániča zubov zvyšuje sebadôveru a umožňuje sústrediť sa na boj, zlepšiť účinnosť zvolenej techniky alebo rozvíjať svoje schopnosti. Okrem toho je nosenie chrániča úst v mnohých organizáciách bojových umení a na súťažiach povinné.

Typy chráničov zubov pre bojové športy

Existuje niekoľko typov chráničov zubov vrátane dvoch hlavných – jednovrstvových a gélových. Na trhu však nájdete aj niekoľko ďalších typov vrátane: 

  • jednovrstvové chrániče zubov – sú jednoduché konštrukcie vyrobené z pružného materiálu, zvyčajne silikónu. Sú lacným a obľúbeným riešením vhodným pre začiatočníkov v bojových športoch alebo amatérov; 
  • gélové chrániče zubov / viac vrstiev – ponúka 2-3 vrstvy, z ktorých jedna má ďalšie gélové vložky na zvýšenie úrovne tlmenia a lepšiu ochranu proti nárazom; 
  • jednodielne chrániče zubov – je kryt len pre horné zuby, zvyčajne vyrobený zo silikónu; 
  • dvojdielne chrániče zubov – pozostávajú z oddelených častí pre hornú a dolnú čeľusť; 
  • chrániče vonkajších zubov – pokrývajú zuby zvonku a chránia aj pery a ďasná. Toto riešenie je obľúbené medzi boxermi, ale aj hráčmi rugby; 
  • chrániče zubov pre čeľusť – chrániť nielen zuby, ale aj čeľusť, čo je dôležité najmä pri disciplínach, pri ktorých hrozí jej zlomenie; 
  • individuálne prispôsobené chrániče zubov – takzvané protetické chrániče sú vyrábané na mieru protetikom/zubným lekárom. Vyznačujú sa dokonalým prispôsobením sa chrupu nositeľa. Bývajú to pokročilejšie a drahšie konštrukcie, ale poskytujú maximálnu ochranu a pohodlie počas tréningu alebo boja. 

Zubný chránič – ako ho správne nasadiť? 

Správne padnúci chránič zubov je nevyhnutný pre maximálnu ochranu chrupu, ďasien a čeľuste a pre pohodlie pri cvičení. Zle padnúci chránič zubov môže počas tréningu/zápasu vypadnúť, spôsobiť reflex zvracania a predovšetkým účinne nechráni citlivé miesta pri náraze, páde atď. Niektoré chrániče zubov sa dajú upraviť presne podľa tvaru zubov. Ak ste pokročilý športovec alebo máte špeciálne potreby, stojí za to zvážiť, či si u zubára necháte vyrobiť čeľusť na mieru pre bojové športy. Pre deti sú chrániče najčastejšie ponúkané vo veľkosti S alebo označené ako Junior. 

Ako sa vytvára chránič zubov? 

Aby chránič zubov plnil svoju funkciu, musí byť správne prispôsobený zubom používateľa. Pred nasadením chrániča zubov sa uistite, že vaša čeľusť a zuby sú uvoľnené. Vyhnite sa zatínaniu zubov, pretože to môže ovplyvniť presnosť nasadenia. Tvarovanie chrániča zubov chvíľu trvá. Dá sa to urobiť v niekoľkých jednoduchých krokoch: 

  1. Pripravte si dva sklenené taniere. Do jednej nalejte studenú vodu, druhú nechajte prázdnu.
  1. Prevarte vodu v kanvici a nalejte ju do prázdneho hrnca.
  1. Chvíľu počkajte a vhoďte chránič zubov do nádoby. 
  1. Počkajte primeraný čas – zvyčajne 15-30 sekúnd v závislosti od hrúbky puzdra a značky (informácie o čase ponorenia nájdete na obale od výrobcu). 
  1. Pomocou lyžice odstráňte pokrievku z vody a preložte ju do pohára so studenou vodou, aby vychladla.  
  1. Počkajte, kým sa pokrievka neprestane naparovať. Potom ho vyberte z vody, nasaďte si ho, pritlačte k zubom, nasajte vzduch a upravte ho pomocou prstov na vonkajšej strane a jazyka na vnútornej strane.
  1. Po chvíli chránič opatrne odstráňte a vložte ho na 10-15 minút do mrazničky.  
  1. Po uplynutí tejto doby odstráňte chránič zubov a ešte raz ho ponorte do studenej vody. 
  1. Ak chránič po tomto postupe nesedí, opakujte vyššie uvedené kroky, kým nedosiahnete uspokojivý výsledok. 

Uistite sa, že chránič zubov je pohodlný a nespôsobuje nepohodlie – správne nasadený chránič vám umožní voľne dýchať a komunikovať s ostatnými hráčmi alebo trénerom.

Nezabudnite chránič pravidelne postriekať antibakteriálnou tekutinou alebo ho po každom tréningu alebo zápase umyť vodou a pravidelne kontrolovať jeho stav. Chránič vymeňte hneď, ako spozorujete známky opotrebovania alebo akékoľvek poškodenie konštrukcie. 

Odporúčané produkty