Ako si vybrať boxerské rukavice pre začiatočníkov? 

Sylwia Stwora-Petela 24.04.2024

Chcete sa naučiť základné techniky boxu, zlepšiť svoju kondíciu alebo je vaším cieľom súťažiť v ringu? V každom prípade budete potrebovať dobre zvolené boxerské rukavice, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou tréningu boxu z dôvodu bezpečnosti, pohodlia a účinnosti. Náš sprievodca vás prevedie procesom výberu rukavíc – od typov cez veľkosť až po materiály a konštrukciu, vďaka čomu získate správny nástroj, ktorý vám poskytne ochranu a podporu počas akéhokoľvek tréningu, sparingu alebo zápasu.

Typy boxerských rukavíc 

Nájsť správny pár boxerských rukavíc v závislosti od vašich cieľov, úrovne zručností alebo formy cvičenia je dôležité najmä pre začiatočníkov v tomto bojovom športe. Prečo? Pretože rukavice nielen chránia pred zranením alebo úrazom, ale ovplyvňujú aj kvalitu tréningu. Rozlišuje sa medzi niekoľko typov boxerských rukavíc vrátane: na tréning vo vreci, tréning, sparing, boj v ringu a Mua Thai. Dobre zvolené boxerské rukavice vám pomôžu užiť si tréning a zlepšiť svoje zručnosti v ringu. Dôležité: Rôzne typy rukavíc majú rôzne účely a ich nesprávne používanie môže znížiť ich funkčnosť a životnosť.

Rukavice na boxovacie vrece 

Prístrojové rukavice sú určené na tréning na boxovacích vreciach a tréningových terčoch. Sú ľahké (hmotnosť 10 oz – podrobnosti nájdete ďalej v tomto článku) a majú zosilnený povrch, aby vydržali opakované údery do vreca/diskov. Používajú sa najmä na zlepšenie techniky, dynamiky a kondície. 

Rukavice na sparing  

Rukavice na sparing sa zvyčajne dodávajú vo veľkosti 12-14 oz (ale používajú sa aj rukavice s hmotnosťou 16 oz). Majú mäkší povrch a viac polstrovania v úderovej zóne, aby sa znížilo riziko zranenia počas sparingu. Poskytujú väčšie pohodlie pre vášho tréningového partnera.

Tréningové rukavice 

Najvšestrannejší typ rukavíc, ktoré sa hodia na sparing aj tréning s nástrojmi. Vyberte si ťažší model, ak chcete viac pracovať na sile a kondícii, alebo ľahší model, ak vám ide o rýchlosť a dynamiku. Tréningové rukavice sú ideálne na kickbox.  

Rukavice na boj v ringu 

Rukavice používané pri oficiálnych zápasoch v ringu musia spĺňať príslušné predpisy. Pre profesionálov sú to rukavice s hmotnosťou 8-10 oz, zatiaľ čo pre amatérov sú to rukavice s hmotnosťou 10-12 oz. Výber hmotnosti závisí od váhovej kategórie bojovníka. 

Rukavice pre Mua Thai 

Vyznačujú sa plochejším dizajnom a otvorenejším tvarom, ktorý hráčom umožňuje vykonávať techniky chytania v klinči a parírovania. 

Ako si vybrať správnu veľkosť boxerských rukavíc? 

Správna veľkosť boxerských rukavíc je rozhodujúca pre pohodlie, ochranu a bezpečnosť počas tréningu alebo zápasu. Ovplyvňuje tiež účinnosť, efektivitu a výkonnosť pohybov, úderov atď. Pri rukaviciach na bojové športy je dôležitá hmotnosť rukavíc, ktorá sa udáva v unciach (oz). Jedna unca je 28,4 g. Výber správnej hmotnosti rukavíc závisí od úrovne vašej kondície, typu tréningu a cieľov, ktoré chcete dosiahnuť. Vo všeobecnosti sa odporúča, aby si ľahkí začiatočníci (do 65 kg) vyberali modely s hmotnosťou 10-12 oz, zatiaľ čo ťažší ľudia by si mali vybrať modely s hmotnosťou 14-16 oz. Ak máte väčšie ruky alebo potrebujete dodatočnú ochranu, zvážte 16 oz rukavice. Pokročilí boxeri zvyknú počas technického a rýchlostného tréningu používať ľahšie rukavice (10-14 oz), pretože sa to prejavuje vo väčšej presnosti a rýchlosti. Stojí za zmienku, že väčšia výstelka rukavíc poskytuje lepšiu ochranu. 

Na výber správnej veľkosti boxerských rukavíc budete potrebovať aj rozmery vašej ruky. Pomocou krajčírskeho metra zmerajte dĺžku ruky od základne zápästia po špičky prstov a potom obvod ruky v najširšom mieste (v blízkosti kĺbov palca). Svoje výsledky porovnajte s tabuľkou veľkostí, ktorú poskytuje výrobca vybraného modelu boxerského vybavenia. Nezabudnite, že každá značka môže mať mierne odlišný strih a tvar rukavíc, preto sa oplatí vyskúšať rôzne modely, aby ste našli ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim rukám a potrebám.

Ak chcete otestovať, ako vám rukavice sedia, zabaľte si ruky do boxerskej fólie/obväzu, ktorý budete používať počas tréningu. Vložte ruky do rukavíc a utiahnite suchý zips na zápästí/šnúrkach. Dobre padnúce rukavice nebudú spôsobovať tlak na žiadnom mieste. Mali by mať dostatok miesta v oblasti palca, ale zároveň by nemali byť ani príliš tesné (neumožnia vám zovrieť ruky v päsť, môžu obmedziť krvný obeh a spôsobiť nepohodlie), ani príliš voľné (neposkytnú dostatočnú stabilitu počas úderov). Uistite sa, že majú dobre tvarované zápästie, aby dobre podopierali túto časť ruky. Je to dôležité, aby ste sa vyhli zraneniam a úrazom. 

Kožené alebo syntetické, so šnúrkou alebo na suchý zips – ktoré boxerské rukavice by ste si mali vybrať na začiatok? 

Boxerské rukavice sú vyrobené z prírodnej kože (napr. teľacia, hovädzia, kozia) alebo syntetickej kože (napr. PVC, PU). Prvé menované sa vyznačujú vysokou odolnosťou, pohodlím a vynikajúcim vetraním a prispôsobením, takže budú najlepšou voľbou, ak plánujete pravidelne trénovať alebo uprednostňujete maximálne pohodlie. Na rekreačné použitie si môžete vybrať rukavice zo syntetickej kože, ktoré sú ekonomickejším riešením, ale majú menšiu priedušnosť a odolnosť. Môžete si vybrať aj hybridnú verziu, ktorá je vyrobená zo zmiešaných materiálov. 

Pokiaľ ide o výplň vnútornej strany rukavíc, môže byť celá z peny alebo môže byť vrstvená (niekoľko vrstiev rôznych druhov látok). Majú rôznu hmotnosť a objem, ktoré majú vplyv na stupeň ochrany rúk, ale aj na rýchlosť alebo silu nárazov.  

Rukavice na bojové športy sa môžu zapínať na suchý zips alebo viazať. Na začiatok boxerského dobrodružstva sa lepšie hodia prvé modely, pretože ponúkajú väčšiu voľnosť a jednoduchosť pri nasadzovaní a vyzliekaní. Šnurovacie rukavice si najčastejšie vyberajú profesionálni a skúsení boxeri. Poskytujú presné prispôsobenie a ich nasadzovanie a vyzliekanie je časovo náročné, vyžaduje si pomoc druhej osoby.

Aký je rozdiel medzi pánskymi a dámskymi boxerskými rukavicami? 

Hoci sa väčšina boxerských rukavíc vyrába ako unisex, niektoré značky majú modely určené špeciálne pre ženy.. Dámske boxerské rukavice bývajú menšie a majú iné proporcie, aby lepšie padli do ženskej ruky, a sú k dispozícii v širšej škále farieb a vzorov. Väčšinou sú určené pre ženy a ich modely sa pohybujú od veľkosti 8 (pre dámy s veľmi malými rukami) až po 12 oz.

Ktoré boxerské rukavice pre dieťa? 

Pre deti mladšie ako 6 rokov by bola dobrá voľba veľkosť rukavíc 4 oz, zatiaľ čo pre deti vo veku 6-9 rokov by sa hodili modely s veľkosťou 6 oz. Pre 10-ročné a staršie dieťa bude vhodná veľkosť rukavíc 8 oz. Vo veku nad 15 rokov sa odporúča používať rukavice vo veľkosti pre dospelých. 

Ako sa staráte o svoje boxerské rukavice? 

Správna starostlivosť o boxerské rukavice je mimoriadne dôležitá na zachovanie hygieny, kvality a životnosti vášho vybavenia. Pravidelnou starostlivosťou o toto boxerské príslušenstvo tiež predídete vzniku nepríjemných pachov a baktérií. Predtým, ako si rukavice nasadíte, sa predovšetkým uistite, že máte čisté a suché ruky – zabránite tak prenosu vlhkosti do konštrukcie. Používajte tiež bandáže alebo boxerské návleky, ktoré okrem ochrany zápästia a rúk skvele absorbujú vlhkosť a pot počas náročného cvičenia (nezabudnite ich po každom tréningu umyť).

Po skončení tréningu alebo zápasu vyberte rukavice z vrecka, rozopnite ich manžety (aby v nich mohol cirkulovať vzduch a znížilo sa množstvo vlhkosti a potu, ktoré sa v nich hromadí) a položte ich na vzdušné miesto. Na minimalizovanie množstva vlhkosti vo vnútri rukavíc môžete použiť špeciálne absorpčné vankúšiky alebo špeciálny antibakteriálny prášok. Nenechávajte rukavice priamo na slnku alebo na miestach s vysokou teplotou a nesušte ich v bubnovej sušičke, pretože to môže poškodiť materiál. Z času na čas ich môžete vyprať v teplej vode s jemným mydlom. Nezabudnite dôkladne opláchnuť povrch a vnútro rukavíc. V prípade kožených boxerských rukavíc je dobré z času na čas namazať ich vonkajšiu vrstvu vazelínou alebo olejom, aby sa udržala ich vlhkosť a zabránilo sa praskaniu materiálu. Poznámka: boxerské rukavice nie je možné prať v práčke.

Nezabudnite, že každý človek je iný, takže výber veľkosti a typu rukavíc sa bude líšiť podľa individuálnych potrieb a preferencií. Najlepšie je vyskúšať niekoľko rôznych modelov a posúdiť, ktorý z nich najlepšie vyhovuje vašim potrebám a štýlu tréningu. Ak máte pochybnosti o výbere hmotnosti a typu rukavíc, poraďte sa s trénerom boxu alebo odborníkom zo Sportano.sk, ktorý vám pomôže správne sa rozhodnúť.

Odporúčané produkty