Turistická hojdacia sieť – akú si vybrať? Praktické rady

Marcin Denisiuk 03.07.2024

Ak plánujete turistický výlet spojený s prenocovaním, musíte sa postarať aj o nocľah. Ak nie ste veľkým milovníkom tzv. bushcraftu, ktorý si „ustelie“ aj vonku, máte na výber dve nasledujúce možnosti. Alebo si vyberiete spanie na zemi a izolujete sa od povrchu, na ktorom spíte, alebo si zvolíte turistickú hojdaciu sieť. V tomto článku sa bližšie prizrieme druhej možnosti a poradíme vám, čím sa riadiť pri výbere konkrétneho modelu.

Outdoorová branža obľubuje praktické riešenia. Preto nie je žiadnym prekvapením, že pre pohodlie turistov sa siahlo po vybavení známom už celé veky, a navyše geniálnom vo svojej jednoduchosti. Hojdacie siete alebo hamaky vo všeobecnosti používali pôvodní obyvatelia Ameriky a Karibiku, a boli výnimočné z niekoľkých dôvodov. Po prvé je takýto typ lôžka jednoducho pohodlný, keďže spiacu osobu ochráni pred nepohodlím, ktoré môže spôsobiť nerovný či tvrdý povrch, a navyše sa príjemne hojdá. Po druhé v regiónoch odkiaľ hojdacia sieť pochádza musí byť človek pripravený na návštevu nezvaných hostí – hmyzu či jedovatých hadov. Na „posteli“ zavesenej vo výške je rozhodne bezpečnejšie, ako priamo na zemi.

Európania tento patent spoznali na prelome 15. a 16. storočia, a to vďaka Krištofovi Kolumbovi, ktorý hojdaciu sieť priviezol do Starého sveta. Dnes ju obľubujú fanúšikovia rôznych outdoorových aktivít. Ale nielen oni. Hojdacie siete sa osvedčia na bivakoch, v kempingových zónach, na záhradách aj doma.

Kempingové hojdacie siete sú vybavením, ktorého špecifické vlastnosti dokonale vyhovejú očakávaniam milovníkom trekingu. Sú predovšetkým ľahké a po zbalení v ruksaku nezaberú veľa miesta. Dnes je samozrejme možné zakúpiť aj malý a ľahký turistický matrac . Lenže osoby, ktoré ho využívajú zvyčajne spia pod stanom , ktorý pozostáva, aj v tej najmenšej, jednoosobovej verzii, z vnútornej kostry, spálne, vonkajšieho plášťa, ako aj kolíkov a tyčiek. To všetko má však vplyv na váhu tejto výbavy.

Turistická hojdacia sieť s plachtou (pretože v takomto vydaní sa toto vybavenie najčastejšie vyskytuje), je podstatne ľahšou voľbou. A predsa váha a veľkosť patria vo svete outdooru medzi hlavné ukazovatele užitočnosti. Ak sa v okolí nachádzajú stromy, bivak si pripravíte v okamihu. Je to dôležité hlavne vtedy, keď do úvahy zoberieme únavu po celodennej chôdzi alebo nadchádzajúci dážď. Rovnako rýchlo bude prebiehať rozloženie táboráka, keďže hojdacia sieť v porovnaní so stanom nestlačí trávu, vďaka čomu po sebe zanechávate menej stôp.

Spanie v lone prírody má svoje neopakovateľné čaro. Sú však osoby, ktoré pre dobrý spánok potrebujú maximálne pohodlie. Menšia nerovnosť povrchu, chlad či málo čerstvého vzduchu a spánok je v nedohľadne. Turistická hojdacia sieť pre nich bude v tomto prípade skvelou alternatívou. Keďže takýto typ lôžka nemá kontakt s povrchom, a tak vás nebude tlačiť žiaden koreň alebo kameň. Pri spánku vo vyššej polohe ste izolovaní od chladnej zeme. A to, že vás nebudú obklopovať steny tak, ako to je pri osobách spiacich v stane, vám umožní lepší prístup ku čerstvému vzduchu. Osoby, ktoré majú zvyčajne problém zaspať, môžu rátať s tým, že budú hojdaním doslova „ukolísané“ do spánku, čo im zaručí aj lepšiu regeneráciu.

Ak sa rozhodnete vziať si na kempovanie turistickú hojdaciu sieť s plachtou, môže sa stať, že keď začne silno pršať, trochu viac zmoknete. Vyhnete sa však ďalšiemu veľmi nepríjemnému prekvapeniu, ktoré postihuje bivakujúcich v stane, ktorí si neopatrne vyberajú miesto. Aj menšia priehlbina sa po intenzívnom daždi môže zmeniť na poriadnu kaluž.

Mohlo by sa zdať, že výber kempingovej hojdacej siete je rovnako jednoduchou vecou, ako rozloženie tohto vonkajšieho lôžka. V skutočnosti sa však jednotlivé modely medzi sebou líšia detailmi, ktoré môžu vplývať na pohodlie pri používaní. Predstavujeme niekoľko základných faktorov, ktoré je potrebné zohľadniť.

Spôsob používania

Skôr, než sa vyberiete na nákup, popremýšľajte, ako bude turistická hojdacia sieť používaná. Ak hľadáte outdoorové lôžko, ktoré vám umožní nocovať na túre, základnými parametrami pre uváženie sú váha a veľkosť. Keď je hojdacia sieť používaná na oddych v záhrade či pri kempovaní, tieto vlastnosti nie sú až také podstatné. Dôležitejšie je to, aby zaisťovala, čo najvyššie pohodlie.

Sólo alebo vo dvojici?

Toto vybavenie sa najčastejšie predáva v dvoch verziách – pre jednu alebo pre dve osoby. Ak čas v prírode trávite so svojou druhou polovičkou, zíde sa vám turistická hojdacia sieť pre dve osoby. Stavte na také modely, ako:

  • ENO DoubleNest , ktorý bol ušitý z trvácneho materiálu 70D Nylon, s váhou 540 g a predpokladá maximálne zaťaženie až do 180 kg.
  • Ticket To The Moon Original s váhou 600 g a nosnosťou až do 200 kg.

Odolnosť

Počas používania bude hojdacia sieť vystavovaná slnečnému žiareniu a vlhkosti, ako aj mechanickému poškodeniu, preto sa oplatí investovať do vybavenia, kde máte zaručenú jeho odolnosť.

Venujte pozornosť tomu, aké maximálne zaťaženie predpokladá výrobca a z akého materiálu je turistická hojdacia sieť vyrobená. Tento typ turistickej výbavy je zvyčajne vyrobený z pevného nylonu alebo polyestru. Je dobré, ak je dodatočne vystužená – napríklad technológiou ripstop, vďaka ktorej je materiál odolnejší voči roztrhnutiu.

Pohodlie verzus váha

Pri výbere hojdacej siete si odpovedzte na otázku: je pre vás dôležitejšia nízka váha alebo kompaktné rozmery, alebo skôr vyššia kvalita spania? Minimalistické modely sa budú pohodlnejšie prenášať, ale ľahkosť zvyčajne vyplýva z faktu, že obal bol ušitý z menšieho kusa materiálu. Znamená to aj fakt, že pri spaní v takejto kempingovej sieti, budete mať menší voľnosť pohybu. V širších modeloch budete môcť spať pohodlnejšie. Mínusom sú však dodatočné gramy, ktoré je potrebné preniesť na vlastnom chrbte.

Priedušnosť

Materiál, z ktorého bola hojdacia sieť ušitá, bude mať kontakt s vaším telom. Pre pohodlie pri spánku je výhodnejšie, aby sa teda nesprávala ako nepriedušné plastové vrecko, ale zaručila požadované vetranie. V opačnom prípade sa budete výrazne potiť.

Systém pripevnenia

V súprave sa najčastejšie nachádzajú dva háky, ktoré umožnia rýchlu a pevnú montáž. Niektorí výrobcovia sa však vzdali hákov a pribalia vám len šnúrky, ktoré tiež umožnia rozložiť hojdaciu sieť, nie je to však tak pohodlné. Namiesto šnúrok budú lepšie širšie remienky, ktoré viac vážia, avšak nepoškodia kôru stromov.

Rýchle schnutie

Keď nocujete vonku, na hojdacej sieti sa bude zbierať ranná rosa. Ak na cestu zvyčajne vyrážate skoro ráno, vyberte si model z rýchloschnúceho materiálu. Vďaka tomu bude vaše outdoorové lôžko rýchlejšie pripravené na zbalenie.

Vrecká

Ak máte radi po ruke dôležité veci, ako telefón či čelová baterka, môžete pohľadať model vybavený vreckom na drobnosti.

Farba

Váš výber by mal vyplývať nielen z individuálnych preferencií, ale aj z toho, či chcete, aby bol váš bivak už zďaleka viditeľný. Tlmená zelená vám umožní lepšie splynúť s okolím.

Aby sme vám uľahčili úlohu, predstavujeme niekoľko príkladov turistických hojdacích sietí z ponuky Sportano.sk, ktoré sú odpoveďou na konkrétne potreby milovníkov outdooru.

Ak je vašou prioritou nízka váha, vyberte si turistickú hojdaciu sieť ušitú z ľahkého, ale trvácneho materiálu. Napríklad model ENO Sub6 Ultralight vážiaci 164 g alebo Lesovik Sul ušitý z polyetylénového materiálu Dyneema®, ktorý váži 175 g (celá súprava 300 g).

Ak sa vyberiete na rodinný bivak, myslíte aj na menší model, ktorý bol vyrobený pre deti. Turistická hojdacia sieť pre dieťa bude ľahšia a malému turistovi zaručí vysoké pohodlie. Ktorú mu vybrať? Napríklad Ticket To The Moon Mini pre deti s výškou do 90 cm. Tento model bol vyrobený zo zdravotne nezávadného materiálu a zaručuje dobrú priedušnosť (má certifikát OEKO-TEX®). Keď vaše dieťa z neho vyrastie, môže plniť funkciu hojdacej siete na batožinu.

Turistická hojdacia sieť je pohodlným lôžkom, ale sama o sebe nezaručuje optimálne pohodlie. Turisti rozhodnutí pre spánok v hojdacej sieti zvyčajne potrebujú dodatočné vybavenie. Pred vyrazením na turistický výlet si premyslite, čo z nasledujúceho zoznamu by sa vám mohlo zísť.

      plachta

Turistická hojdacia sieť z plachtou (np. Lesovik Heksa ) je duo, ktoré si v outdoore získava čoraz väčšiu popularitu. Ľahká strieška z textilu úspešne nahradí stan a používateľa ochráni pred dažďom.

      hojdacia sieť na batožinu

Veľmi praktický doplnok, ktorý umožní ochrániť vaše vybavenie pred premočením, keby ste sa po prudkom lejaku ocitli v kaluži. Je menší a ľahší od normálnych vydaní, takže sa ho na cestu oplatí zobrať. Vďaka nemu budete mať celé vybavenie po ruke. Príklad: Lesovik Huba , s váhou 120 g a nosnosťou do 15 kg.

       sieť proti hmyzu k hojdacej sieti

Pri outdoorových aktivitách môže byť problémom aj nepríjemný hmyz. Aby ste sa pred ním ochránili, oplatí sa mať hojdaciu sieť s ochrannou sieťkou proti hmyzu, ktorú je najčastejšie potrebné dokúpiť osobitne. Napríklad moskyt éra na hojdaciu sieť Ticket To The Moon Convertible BugNet 360° .

     podložka do hojdacej siete

Ak sa vyberáte bivakovať v chladnejšom ročnom období, vyberte si špeciálnu podložku, ktorá slúži na oteplenie outdoorového lôžka. Príklad: Lesovik Otul Lite so syntetickou výplňou PrimaLoft® Silver.

Odporúčané produkty