Aký nafukovací kajak si vybrať? Čo si všímať pri výbere vzduchového kajaku?

Sylwia Stwora-Petela 03.07.2024

Nafukovací kajak je medzi nadšencami vodných aktivít čoraz obľúbenejšou voľbou. Spája v sebe výhody tradičného kajaku s pohodlím a mobilitou, ktoré zaručuje jeho jednoduchá preprava a skladovanie. Vďaka pokročilým technológiám a moderným materiálom ponúkajú nafukovacie kajaky vysokú odolnosť, stabilitu a pohodlie pre začiatočníkov aj skúsených milovníkov kajakárstva. Tu sú najdôležitejšie kritériá, ktoré treba zohľadniť pri výbere nafukovacieho kajaku.

Výber medzi nafukovacím a pevným kajakom závisí od viacerých faktorov, akými sú miesto ich použitia, možnosti prepravy, úroveň odborných znalostí a rozpočet. Nafukovacie kajaky sú ideálne pre tých, ktorí uprednostňujú rekreačné výlety na pokojných vodách a ocenia mobilitu a jednoduchosť skladovania. Pevné kajaky na druhej strane ponúkajú lepšiu odolnosť a výkon na vode. Vďaka svojej konštrukcii sú rýchlejšie a obratnejšie, čo z nich robí preferovanú voľbu pre pokročilých používateľov a športovcov.

Nafukovací kajak – prednosti

Nafukovací kajak sa nafukuje vzduchom, ktorý mu dá konečnú podobu. Pri jeho výrobe sa používajú odolné materiály, ako je PVC, vinyl alebo Nitrilon, často s ďalší spevňujúcimi vrstvami. Moderné technológie (napr. Drop-stitch) dovoľujú získanie vysokej tvrdosti po nafúknutí, vďaka čomu ide o robustné konštrukcie s dobrou odolnosťou voči mechanickému poškodeniu. Okrem toho ponúkajú flexibilitu, ktorá tuhým modelom chýba, čo oceníte pri stretnutí s prekážkami, ako sú konáre stromov, kamene alebo piesčitý podklad. Okrem toho sa nafukovacie kajaky skladajú z niekoľkých vzduchových komôr (podlahová komora a bočné komory). Vďaka tejto konštrukcii sa nemusíte obávať, že aj v prípade prepichnutia kajaku pôjdete okamžite ku dnu. V prípade prepichnutia sa dá nafukovací kajak ľahko opraviť pomocou súpravy na opravu, ktorá sa zvyčajne dodáva spolu s plavidlom. Takto sa aj v prípade poškodenia môžete rýchlo vrátiť na vodu.

Najväčšou výhodou nafukovacieho kajaku je jeho prenosnosť. Vďaka tomu, že sa dá zložiť alebo zrolovať do kompaktných rozmerov a vložiť do špeciálneho obalu alebo vaku, nepotrebujete na prepravu kajaku k vybranej vodnej ploche špeciálny strešný nosič na aute. Príručné vybavenie sa zmestí aj do kufra malého auta. Vďaka jeho nízkej hmotnosti získate aj viac možností cestovania. Nafukovací kajak si môžete bez problémov zobrať aj na cesty vlakom alebo autobusom. Po vyfúknutí zaberá toto vybavenie veľmi málo miesta, takže sa dá ľahko uskladniť. Úspešne sa zmestí do škatule pod posteľ alebo do zadnej časti skrine.

Vďaka širšej konštrukcii je častokrát stabilnejší ako jeho pevné verzie, takže je ideálny pre začiatočníkov a rodiny s deťmi. Stabilita je kľúčom k tomu, aby sa kajak neprevrátil. Zvyčajne je tiež o niečo pomalší a horšie ovládateľný ako tradičné kajaky, hoci moderné modely tento rozdiel výrazne znižujú (napr. vytvarovaním prednej a zadnej časti do tvaru V po jeho nafúknutí). Okrem toho prítomnosť stabilizátorov pomáha pri riadení, čo oceníte, ak s kajakom začínate.

Nafukovacie kajaky sú aj cenovo dostupnejšie. Navyše v cene zvyčajne dostanete kompletnú súpravu s pádlom, pumpou, opravárenskou súpravou a úložnou taškou.

Pevný kajak – plusy a mínusy

Tradičné kajaky majú jednotnú, nemennú formu, ktorá si pre použitím nevyžaduje dodatočnú prípravu. Sú vyrábané z tvrdých materiálov, ako polyetylén, sklené vlákno alebo kevlar, čím zaručujú odolnosť voči mechanickému poškodeniu, hoci sú vo väčšej miere vystavené poškriabaniu a deformáciám pri kontakte s prekážkami.

Spravidla sú rýchlejšie a obratnejšie, čo z nich robí lepšiu voľbu pre pokročilejších používateľov. Vzhľadom na úzku konštrukciu (zvlášť pretekárske modely) sú menej stabilné, hoci na trhu sú dostupné aj turistické kajaky, ktoré pri plavbe ponúkajú lepšiu stabilitu. Pevné kajaky si tiež vyžadujú menšiu starostlivosť, než nafukovacie verzie, hoci je potrebné pravidelné skontrolovať stav ich plášťa a v prípade potreby ho opraviť.

Pevné kajaky, najmä tie, ktoré sú určené na turistiku a expedície na otvorenom mori, ponúkajú vysokú kapacitu nákladu. To vám umožní vziať si na palubu viac vybavenia, zásob a osobných vecí, čo je na dlhších výpravách neoceniteľné. Vďaka tomu budete môcť bez problémov stráviť niekoľko dní na vode, ale budete aj nezávislejší a pripravení na rôzne situácie. Nákladnú kapacitu tradičných kajakov ocenia aj rybári. Možnosť vziať si na palubu rôzne rybárske vybavenie, chladiace nádoby, návnady a príslušenstvo urobí váš rybolov pohodlnejším a efektívnejším.

Mínusy? Preprava pevného kajaku si vyžaduje vhodné prepravné vybavenie, ako sú priečniki na streche auta alebo strešný kufor. Je tiež náročnejší na prenášanie vzhľadom na jeho väčšiu hmotnosť a objemnosť. Kvôli svojej pevnej konštrukcii zaberá veľa miesta a vyžaduje si viac úložného priestoru, napríklad v garáži alebo špeciálnom sklade.

Nafukovacie kajaky sú čoraz populárnejšie, ale mnohí ľudia si kladú otázku, či sú bezpečnou voľbou na plavbu po jazerách alebo iných vodných plochách. Odpoveď je áno. Nafukovacie kajaky sú bezpečné. Moderné materiály, viackomorová konštrukcia a ďalšie bezpečnostné prvky z nich robia dobrú voľbu pre začiatočníkov aj skúsených kajakárov. Sú odolné voči prepichnutiu a oderu, čo výrazne zvyšuje ich bezpečnosť. Viackomorová konštrukcia znamená, že aj keď sa jedna komora poškodí, kajak sa nepotopí, pretože ostatné komory ho udržia na hladine.

Treba však poznamenať, že nafukovacie kajaky by sa mali používať v súlade s odporúčaniami výrobcu a predpokladaným účelom. Uistite sa, do akých vodných podmienok je konkrétny model vhodný. Väčšina z nich bude ideálna na jazerá a pokojné rieky. Existujú aj modely špeciálne navrhnuté na plávanie v mori alebo do náročnejších podmienok, ako sú rieky so silnými prúdmi (napr. s dodatočnými výstužami).

Renomovaní výrobcovia nafukovacích kajakov vykonávajú prísne testovanie svojich výrobkov a majú bezpečnostné certifikáty. Oplatí sa hľadať certifikáty, ako je CE, ktoré zaručujú, že výrobok spĺňa európske bezpečnostné normy.

Dôležitá je aj pravidelná údržba, pumpovanie na odporúčané PSI a používanie bezpečnostného vybavenia, ako sú bezpečnostné vesty, ktoré zaručia istotu a príjemné zážitky na vode. Viac informácií nájdete v článku: Plávacia vesta vs. záchranná vesta .

V prvom rade zvážte, na aké účely chcete kajak používať. Budú to rekreačné výlety na pokojných vodách, ideálne pre rodiny a začiatočníkov? Širšie a dlhšie kajaky sú stabilnejšie a lepšie držia smer, takže sú vhodnou voľbou pre menej skúsených vodákov. Chceli by ste podnikať dlhé výlety, ktorých súčasťou je aj plávanie v náročných podmienkach? Vyberte si špičkový nafukovací model s technológiou Drop-stitch, ktorá poskytuje skvelý pomer odolnosti, pevnosti a váhy. Úzke a krátke kajaky sú obratnejšie, takže sa lepšie osvedčia na rýchlo tečúcich vodách a pri vyhýbaní sa ponoreným predmetom. Takéto modely sú ideálne pre skúsených kajakárov.

Vyberte si jedno-, dvoj- alebo viacmiestny kajak podľa počtu osôb, ktoré ho budú používať. Mnohí výrobcovia ponúkajú kajaky pre 2+ alebo 3 osoby, do ktorých sa zmestia až traja dospelí alebo dvaja dospelí a dieťa či pes. Skontrolujte nosnosť kajaku, t. j. koľko maximálne kilogramov unesie. Uistite sa, že kajak pomestí všetkých pasažierov a všetko vybavenie, ktoré si plánujete vziať so sebou.

Ďalším faktorom je výber kajaku s otvorenou alebo uzavretou palubou (vonkajším plášťom). Prvá verzia poskytuje viac priestoru a je pohodlnejšia pri nastupovaní, avšak neochráni pred dažďom alebo vodou, ktoré sa môžu dostať dovnútra. Druhý model zakrýva konštrukciu, čím zabraňuje zamočeniu vnútra kajaku. Treťou možnosťou sú kajaky sit-on-top, v ktorých nie je typická priehlbina so sedením. V tomto prípade sedíte priamo na hornej časti trupu. Toto riešenie je určené na rekreačnú jazdu na kajaku na pokojných vodných plochách – bez vĺn alebo rýchlych prúdov.

Nevyhnutným doplnkom sú aj pádla. Venujte pozornosť ich hmotnosti – čím sú ľahšie, tým ľahšie sa s nimi manipuluje, ale zároveň nezvyšujú hmotnosť celej batožiny. Praktickou voľbou sú skladacie kajakárske pádla , ktoré umožňujú nastaviť dĺžku podľa výšky jednotlivých používateľov.

Venujte pozornosť aj dodatočným elementom, ako:

  • systém pružných lán obkolesujúci vonkajšiu časť kajaku, ku ktorým môžete pripevniť batožinu, čím vo vnútri získate viac miesta,
  • prepravné úchytky, vďaka ktorým jednoducho kajak prenesiete (či už do auta alebo pri plávaní, kedy narazíte na plytčinu),
  • nastaviteľné a pohodlné sedačky zvyšujúce pohodlie pri plávaní,
  • smerová plutva, vďaka ktorej budete kajak ľahšie ovládať.

Dôležitým kritériom pri kúpe nafukovacieho kajaku je aj rozpočet. Určite si, koľko ste schopní minúť, a hľadajte model, ktorý ponúka najlepší pomer ceny a kvality. Pozornosť venujte aj dĺžke a podmienkam záruky.

Výber správneho nafukovacieho kajaku si vyžaduje, aby ste zvážili viacero faktorov, od používania a úrovne skúseností až po materiál a ďalšie príslušenstvo. Analýza týchto aspektov vám pomôže nájsť ideálny kajak pre vaše potreby a zaručí bezpečné a pohodlné dobrodružstvá na vode. V obchode Sportano.sk nájdete kvalitné nafukovacie 1-, 2-osobové aj väčšie od popredných výrobcov kanoistického a raftingového vybavenia , ako sú Aqua Marina, Sevylor, Pure4Fun, Advanced Elements alebo MOAI.

Odporúčané produkty