Akú trekingovú obuv si vybrať? Ideálne dámske, pánske a detské horské topánky

Sylwia Stwora-Petela 03.07.2024

Obuv prispôsobená vašim potrebám a parametrom je kľúčovým prvkom, ktorý rozhoduje o pohodlí, bezpečnosti a výkonnosti vašich horských túr. Trekingová obuv je navrhnutá tak, aby vašim chodidlám poskytovala stabilitu, ochranu a pohodlie pri prekonávaní toho najnáročnejšieho terénu. Aby ste si mohli vybrať ideálnu trekingovú obuv, v tomto návode sa zameriame na najdôležitejšie parametre, ako je výška a materiál zvršku, nepremokavosť či typ podrážky.

Jedným z dôležitých faktorov pri výbere správnych topánok do hôr je určiť, v akom teréne, za akého počasia a v ktorom ročnom období sa chystáte do hôr. Plánujete v lete chodiť po ľahkých chodníkoch, čakajú vás dlhé túry po náročných kamenistých cestách alebo sa chystáte na expedície do extrémnejších lokalít so zimnými podmienkami? Výberom trekingovej obuvi, ktorá je prispôsobená konkrétnemu terénu a typu turistiky, ktorú vykonávate, zvýšite nielen svoje pohodlie a bezpečnosť, ale aj vplyv na výkon pri fyzickej aktivite. Ďalším dôležitým aspektom je typ podrážky, ktorý si v závislosti od typu horského terénu, ktorý sa chystáte prekonať, môže vyžadovať obuv s agresívnejším dezénom, ktorý zabezpečí lepšiu priľnavosť na klzkom povrchu, alebo vybavenú mäkšou podrážkou na väčšie pohodlie na dlhých trasách. Ak sa pohybujete v horskom teréne v zime alebo na ľadovcoch, vyberte si trekingovú obuv s tvrdou podrážkou, ktorá umožňuje nosiť mačky. Okrem toho je dôležitá aj tvrdosť podrážky, ktorá ovplyvňuje stabilitu nohy pri chôdzi po nerovnom teréne. Ďalším dôležitým prvkom je aj kvalita materiálov, z ktorých je trekingová obuv vyrobená. Najčastejšie sa používa koža, syntetický materiál a nepremokavé membrány, ktoré zaručujú odolnosť, pevnosť a ochranu pred poveternostnými vplyvmi.

Nasledujúcim dôležitým aspektom, ktorý je potrebné zohľadniť pri kúpe trekingovej obuvi, sú vaše individuálne parametre a potreby, ako aj úroveň náročnosti a frekvencia horskej turistiky (rekreačné výlety niekoľkokrát ročne do nízkych hôr alebo pravidelné expedície do nízkych aj vyšších hôr atď.).

Výška zvršku je jednou z prvých otázok, ktorú pri výbere topánok do hôr musíte zvážiť. Voľba medzi nízkymi a vysokými trekingovými topánkami bude závisieť od terénu, typu trasy a úrovne vašich schopností.

Vysoká trekingová obuv

Aj napriek zdaniu, nie je to obuv určená výlučne na nosenie v zimnom období. Trekingová obuv s vysokým zvrškom sa dobre osvedčí vo všetkých ročných obdobiach a podmienkach. Hlavnou výhodou trekingovej obuvi s vysokým zvrškom je lepšia opora členku, takže je menej pravdepodobné, že si privodíte zranenie alebo úraz členku. To je veľkou prednosťou nielen v strmom, technicky náročnom alebo skalnatom teréne, pri prekonávaní via ferrata alebo túry s ťažkým turistickým batohom, ale aj na začiatku vášho dobrodružstva v horách. Členková trekingová obuv tiež pomáha chrániť chodidlo a lýtko pred poškriabaním, odreninami, zablatením, nečistotami alebo hmyzom (znižuje riziko vniknutia hmyzu do topánky). Vysoký zvršok je tiež dobrou voľbou, ak sa vraciate k horským aktivitám po zranení nohy alebo členka, alebo ak sa chystáte na turistický chodník, ale vediete prevažne sedavý spôsob života s nízkou aktivitou.

Nízka trekingová obuv

Trekingová obuv s nízkym zvrškom sa vyznačuje svojou ľahkosťou, pružnosťou a dobrou ventiláciou, takže je ideálna na rýchlejšie potulky, do mierneho terénu alebo nízkych pohorí (napr. Beskydy, Sudety, Pieniny). Krátky zvršok poskytuje členku väčšiu voľnosť a neobmedzuje jeho pohyb, čo môže byť pohodlné pri chôdzi po rovných cestách alebo chodníkoch s nízkou úrovňou náročnosti. Obuv s nízkym zvrškom je tiež dobrou voľbou na teplejšie mesiace – poskytuje dostatočné prúdenie vzduchu okolo chodidla, čím znižuje riziko prehriatia, ako aj pre skúsených milovníkov trekingu.

Na výrobu trekingovej obuvi je používaná:

  • prírodná koža (napr. semiš, hovädzia koža) – vyznačuje sa vysokou odolnosťou, pevnosťou a ochranou proti kameňom, konárom a iným prekážkam na trase. Prírodná koža je tiež pružná a prispôsobuje sa tvaru chodidla, čo zvyšuje pohodlie pri horskej turistike. Mínusom je potreba pravidelnej údržby (vrátane impregnácie) pre zachovanie jej ochranných vlastností;
  • syntetický materiál (napr. nylon, polyester, ekologická koža alebo sieťovina) – vyznačuje sa nižšou hmotnosťou v porovnaní s kožou, dobrou priedušnosťou, pružnosťou a rýchlym schnutím. Okrem toho mnohí výrobcovia používajú technológie, vďaka ktorým sú syntetické horské topánky nepremokavé alebo odpudzujú vodu, čím zaručia ochranu pred vlhkosťou. Medzi jej prednosti treba zaradiť aj vyššiu odolnosť voči opotrebovaniu a menej náročnú údržbu.

Trekingové topánky môžu byť vybavené nepremokavými membránami vrátane ikonickej GORE-TEX® (medzi ďalšie patria OutDry™ a Omni-Tech™ od spoločnosti Columbia alebo FUTURELIGHT™ od firmy The North Face), ktoré poskytujú ochranu proti dažďu a vlhkosti. Je však potrebné spomenúť, že takéto membrány zabezpečujú o niečo menšiu cirkuláciu vzduchu, čo mierne sťažuje odvádzanie vody z vnútra topánky a prejavuje sa okrem iného aj rýchlejším potením nohy počas intenzívnej námahy. Výber horských topánok s membránou je dobrý nápad, ak sa chystáte na túru v premenlivom počasí, v zime alebo v oblastiach s vysokou vlhkosťou. Na letné mesiace je vhodné zvoliť trekingové topánky bez membrány, ale napríklad s priedušnými sieťovanými panelmi. Je dobré ich impregnovať, aby sa znížila možnosť prieniku vody do ich vnútra.

Typ podrážky v horských topánkach by mal byť prispôsobený konkrétnemu terénu. Kvalitná podrážka by mala poskytovať primeranú priľnavosť na rôznych typoch povrchov a chrániť nohy pred pošmyknutím v mokrom alebo nerovnom teréne. Vyberte si trvácnu podrážku Vibram®, ktorá si poradí s klzkými aj suchými povrchmi. Doplnenie peny EVA a Megagrip umožňuje dosiahnuť vynikajúci pomer odolnosti a flexibility. Je dobré zabezpečiť aj dostatočné tlmenie nárazov, aby sa znížilo riziko preťaženia kĺbov.

Čomu ešte venovať pozornosť pri výbere trekingovej obuvi?

Z dôležitých faktorov, na ktoré treba pamätať pri výbere trekingovej obuvi, treba vymenovať aj:

  • spevnenie prstovej časti topánky – môže to byť napríklad dvojitá guma. Má vplyv na dlhšiu životnosť obuvi a chráni prsty napr. pred následkami nárazu na kameň;
  • systém šnurovania – zodpovedá za priľnutie topánky k nohe a členku. Venujte pozornosť možnosti jednoduchého uvoľnenia šnúrok a prítomnosti ďalších háčikov a šnúrok;
  • antibakteriálna ergonomická stielka (napr. Ortholite®), ktorá poskytuje optimálne prispôsobenie sa chodidlu, skvelé odvetrávanie a vysoký komfort pri nosení.

Trekingová obuv by mala správne sedieť, ale zároveň by nemala spôsobovať nepohodlie alebo tlak, najmä v oblasti prstov, päty a okolo členka. Pri skúšaní konkrétneho modelu majte na pamäti, že počas dlhých a náročných túr nohy opúchajú, preto sa oplatí nechať si určitý priestor aj pre túto možnosť. Ak chcete zabezpečiť, aby vám horské topánky čo najlepšie sedeli, najlepšie je si ich skúšať po celodennej chôdzi alebo dlhej prechádzke na unavených a mierne spuchnutých chodidlách, a s trekingovými ponožkami, ktoré plánujete do obuvi nosiť. Urobte niekoľko krokov, aby ste skontrolovali, ako topánky sedia na chodidle a či nespôsobujú trenie alebo tlak.

Aby ste si zmerali dĺžku chodidla:

1. Pripravte si papier, pero/ceruzku a krajčírsky meter.

2. Postavte sa na kus papiera a perom si obkreslite pravú nohu, potom ľavú nohu.

3. Na oboch chodidlách zmerajte vzdialenosť od päty po špičku najdlhšieho prsta.

4. Porovnajte svoje výsledky s tabuľkou veľkostí výrobcu pre vybraný model trekingovej obuvi. Nezabudnite, že rôzne značky môžu mať trochu odlišné štandardy veľkosti.

Ak si trekingovú obuv kupujete online, vyberte si výstelku, ktorá je o 0,5 – 1 cm dlhšia, ako je rozmer vášho chodidla.

Chcete si vybrať robustné trekingové topánky, v ktorých zdoláte každý kilometer horskej trasy s pocitom pohodlia a bezpečia bez ohľadu na poveternostné a terénne podmienky? Vyberajte si osvedčené značky, ktorým dôverujú mnohí profesionálni aj rekreační nadšenci trekingu: Salewa, Alpina, Columbia, Salomon, Dolomite, Helly Hansen, HOKA, Jack Wolfskin, La Sportiva, Mammut, Meindl, SCARPA alebo The North Face. Na Sportano.sk nájdete široký výber dámskych, pánskych a detských trekingových topánok .

Vyberte si obuv starostlivo vyrobenú z materiálov, ktoré najlepšie vyhovujú vašim potrebám a dokážu splniť požiadavky horského terénu. Je potrebné spomenúť, že každý milovník hôr má iné preferencie a potreby, takže neexistuje univerzálny model trekingovej obuvi. Dámska trekingová obuv sa napríklad vyznačuje zúženým dizajnom v oblasti špičky a päty, aby sa zabezpečilo maximálne prispôsobenie anatómii ženskej nohy. Niektoré modely môžu mať nižšiu klenbu, preto by si dámy mali vyberať modely určené pre seba. Detská trekingová obuv je navrhnutá tak, aby poskytovala maximálne pohodlie a oporu chodidla. Mala by byť vyrobená zo syntetických materiálov, ktoré sú ľahšie ako koža, a preto je jej nosenie pohodlnejšie, zaručia menšiu únavu na dlhších trasách a ponúkajú dobrú priedušnosť. Hľadajte dobre priľnavú podrážku a zosilnenú prednú časť, aby mali mladí horskí nadšenci zaručenú vysokú bezpečnosť. Pánska trekingová obuv zasa napríklad ponúka predĺženú geometriu päty, vyprofilované goliere alebo celý rad moderných technologických riešení (napr. klimatizačný systém Air Revolution®, podrážku Impact Brake System pre zníženie otrasov, vyprofilované výstelky Kinetic Fit™ pre zníženie únavy), ktoré pri trekingu zaručujú spoľahlivosť a pohodlie.

Odporúčané produkty