Futbalová bránka – veľkosti, typy. Akú futbalovú bránku si vybrať?

Sylwia Stwora-Petela 03.07.2024

Aby ste podporili lásku svojho dieťaťa k futbalu, plánujete mu urobiť ihrisko? Alebo vy sami by ste chceli miesto, kde by ste si priateľmi mohli rekreačne zahrať futbal? Jednu z kľúčových investícií bude v tomto prípade predstavovať futbalová bránka. Spoznajte typy a veľkosti futbalových bránok a zistite, čomu venovať pozornosť pri nákupe tohto elementu vybavenia futbalového ihriska.

Futbalovú bránku tvorí jednoduchá konštrukcia v tvare obdĺžnika vybavená:

  • rámom – pozostáva z dvoch pozdĺžnych stĺpikov a vrchnej priečky. Môže byť vyrobená z hliníka, ocele, dreva alebo umelých materiálov (napr. plastové bránky pre deti, nafukovacie bránky určené na hranie či rekreačný futbal);
  • sieťou – má oká v tvare medových plástov (hexagonálne oká) alebo obdĺžnikové. Jej úlohou je zastavenie lopty po trafení do brány. Najčastejšie sa siete vyrábajú z trvácnych, vysoko kvalitných materiálov odolných voči natiahnutiu, predratiu či poveternostným podmienkam, ako polypropylén alebo polyetylén;
  • upevnením – háčiky, zacvakovacie systémy, kotviace kolíky alebo iné formy pripevnenia, ktoré umožnia rýchlu montáž aj demontáž brány, ako aj jej stabilné osadenie;
  • základňou – týka sa prenosných bránok. Jej cieľom je zaručiť stabilitu, zabezpečiť ju pred prípadným prevrátením, napr. pri silnom kope alebo prudkom vetre.

Vekové kategórie a s nimi spojené rozmery sú jedným zo základných kritérií rozdelenia futbalových bránok. V tomto kontexte rozlišujeme bránky:

  • zápasové (plnorozmerné),
  • mládežnícke,
  • detské.

Ďalšie rozdelenie sa týka miesta používania:

  • bránky do športovej haly (futsalové bránky),
  • bránky na vonkajšie športové ihriská,
  • bránky na detské ihriská,
  • plážové bránky.

Futbalové bránky sa delia aj v závislosti od spôsobu montáže na:

  • stacionárne/spevnené – na zabetónovanie do na to určených puzdier/otvorov. Vhodné na osadenie na klubových či školských ihriskách a pod.;
  • prenosné – voľne stojace, ľahké modely umožňujú rozostavenie ihriska kedykoľvek a na akomkoľvek mieste. Sú skladané, ľahko sa montujú aj demontujú.

Na trhu nájdete taktiež futbalové nahrávacie trenažéry, čo sú pružné siete na odrazenie futbalovej lopty a slúžia na zdokonalenie futbalových zručností (napr. techniky kopu lopty, kontroly nad loptou, vylepšenie reflexu a reakčného času atď.). Jeho prednosťou je možnosť samostatného tréningu. Niektoré futbalové bránky plnia dve funkcie – klasickej bránky aj trenažéra, vďaka ich možnosti namontovať dva typy siete (napr. futbalová bránka SKLZ Quickster Soccer Combo System ). K iným modelom sú dodávané tzv. tréningové steny v podobe plachty s vyrezanými otvormi na príslušných miestach (napr. horné rohy bránky). Slúžia na výučbu cielenia.

Rozmery zápasovej futbalovej bránky, v súlade s odporúčaniami FIFA (z francúzskeho: Fédération Internationale de Football Association, čiže Medzinárodnej futbalovej federácie) predstavujú:

  • šírka: 7,23 m
  • výška: 2,44 m

Na plnorozmerných bránkach hrá a trénuje aj mladší dorast (16-17 rokov), ako aj starší žiaci (14-15 rokov).

Futbalové bránky pre deti sú menšie prispôsobené výške, veku a zručnostiam mladých futbalistov a futbalistiek. Na detských ihriskách sa pri hrách staršej prípravky používajú bránky s rozmermi 5 x 2 m, pre deti vo veku 6-9 rokov sa zase odporúčajú futbalové bránky s rozmermi 3 x 1,55 m.

V prípade bránok na halový futbal (futsal), ako aj tréningových bránok máme univerzálnu veľkosť pre mládež aj dospelých, ktorá je 3 x 2 m.

Futbalovú bránku je dôležité vybrať tak, aby vyhovovala veku, výške a schopnostiam svojho používateľa/ky. Základnou otázkou je účel tohto vybavenia. Musíte vedieť, či bude bránka slúžiť na každodenné tréningy a vylepšovanie futbalových schopností u začiatočníkov, skúsených hráčov alebo miestny futbalový tím, prípadne bude používaná na rekreačné účely či na zábavu. Kľúčový význam má tiež miesto, v ktorom ju budete používať (vonkajšie športové ihrisko, pole, záhrada, na rodinných výletoch, na pláž a pod.), ako aj spôsob montáže (zaliatie do betónu, upevnenie pomocou kolíkov, kotvy, prenosné rozkladané atď.).

Zápasové bránky majú rozmery 7,23 x 2,44 m a najčastejšie sú vyrábané z trvácneho hliníka, ktorý odolá aj vplyv počasia a vybavené aj kvalitnou sieťou. Sú pomerne ťažké, vďaka čomu sú stabilné aj pri veľmi silných strelách.

Ak potrebujete bránku pre amatérskejšie účely (rekreačné hry s priateľmi atď.), na trénovanie alebo pre mládež, stavte na model s rozmermi 5 x 2 m. Vyberte si vybavenie vyrobené z vysoko kvalitného hliníka alebo ocele, ktoré zaručia požadovanú stabilitu a odolajú nielen silným úderom, ale aj hrdzi (práškové lakovanie). Obráťte pozornosť aj na vypracovanie siete – mala by byť natoľko pevná a trvácna, aby zastavila loptu a nedeformovala sa pod vplyvom sily úderu alebo počasia, ale zároveň natoľko pružná, aby minimalizovala riziko úrazu. Vyberte si husto tkaný model s okami so stredným priemerom vyrobený napr. z polyestru alebo polyetylénu. Skontrolujte, či má bránka zaoblené hrany a správne osadené montážne prvky, ktoré počas hry nebudú predstavovať hrozbu. V prípade prenosnej bránky bude praktickým riešením prenosný obal, ktorý umožní rýchle a precízne umiestnenie bránky a jednoduché skladovanie.

Detská bránka by mala byť zvolená v súlade s vekom, výškou a úrovne zručností mladých futbalových adeptov, aby mali zaručené príjemnú a bezpečnú hru, ako aj vylepšovanie svojich schopností.

Pre najmenšie deti (do 7 rokov) bude vhodným riešením nafukovacia bránka alebo vyrobená z ľahkého plastu s možnosťou jej zloženia, ktorú je možné bez problémov použiť na hru v záhrade, ako aj doma. Oplatí sa venovať pozornosť aj tomu, či bránka má napr. protišmykovú, zaťaženú základňu, ktorá ju umožní stabilne udržať na jednom mieste. Praktickým doplnkom bude aj mäkká penová lopta, s ktorou sa dieťa môže zahrať doma, ako aj na záhrade. Výber konkrétnej veľkosti bránky pre deti by sa mal zakladať na odporúčaniach výrobcu. Na trhu nájdete modely vo veľkosti: 40 x 30 cm, 60 x 30 cm, 90 x 70 cm, ako aj 150 x 100 cm.

V prípade starších detí sa osvedčia kovové modely s rozmermi 1,8 x 1,2 m, 2,1 x 1,3 m alebo 2,4 x 1,5 m, a pre mládež je možné vybrať modely s rozmermi, ktoré sú stvorené na vonkajšiu hru.

Pri výbere futbalovej bránky pre dieťa by ste mali taktiež zistiť, či spĺňa nevyhnutné bezpečnostné normy (napr. EN-71).

Odporúčané produkty