Terénna bežecká obuv – akú si vybrať?

Sylwia Stwora-Petela 23.04.2024 ( 03.07.2024 )

Trailové bežecké topánky sú základným prvkom výbavy, ktorý by sme si mali zadovážiť pre začiatkom svojho bežeckého dobrodružstva v teréne. Prírodný terén môže byť pre obuv výzvou vzhľadom na nerovný povrch s rôznymi úrovňami stúpania – preto je také dôležité vybrať si topánky, ktoré stabilizujú chodidlo a zaručia čo najpohodlnejšie podmienky pre tréningu. 

Začnime však od začiatku – zistením, čo sa skrýva za módnym pojmom trail running. Nie je to nič iné ako beh po prírodnom teréne, teda mimo cesty.  Terénny beh je dobrou alternatívou k dostupnejšiemu, ale aj menej bezpečnému behu po spevnených povrchoch, ako je chodník alebo asfalt. Z tohto hľadiska je veľmi dôležitý zdravotný prvok. V dôsledku dlhodobého behu po spevnenom povrchu sú naše kĺby vystavené veľkým kumulatívnym nárazom, čo zvyšuje pravdepodobnosť zranenia z ich preťaženia. Preto je dobré zaviesť do tréningovej rutiny beh po prírodnom chodníku ako náhradu alebo spestrenie tréningu na tvrdom povrchu.  

Výhodou behu po lesných alebo poľných cestách je nerovný terén. Prednosťou je, že beh po nerovnom teréne precvičuje propriocepciu, t. j. orientáciu polohy jednotlivých častí vášho tela. Rozvíja sa aj zmysel pre rovnováhu, ktorej udržanie si pri behu v teréne vyžaduje prácu oveľa väčších svalových skupín ako na hladkom asfalte. Ak je terén kopcovitý, k výhodám sa oplatí pridať niečo, čo sa nazýva „prirodzené intervaly“, pretože intenzita intervalov nie je diktovaná tréningovým programom, ale tvarom trasy. Na druhej strane na veľmi strmých svahoch, ktoré sa oplatí vybehnúť s palicami, horná časť tela – tradične zanedbávaná pouličnými bežcami – pracuje rovnako intenzívne ako nohy. 

Najdôležitejšou vecou, ktorá určuje vhodnosť bežeckej obuvi do konkrétneho terénu, je typ dezénu podrážky. Dôležitý je nielen jej vzor, ale aj zloženie zmesi, z ktorej je guma vyrobená. Obe tieto vlastnosti musia vyhovovať povrchu, na ktorom sa chystáte behať. Ak beháte po kameňoch a skalách, dezén môže byť pomerne plytký, ale mal by sa skladať z husto uložených blokov, aby bola zaručená dostatočne veľká kontaktná plocha. Použitá gumená zmes musí byť tvrdšia, aby sa podrážka príliš rýchlo neopotrebovala.  

Jemný a hustý dezén dobre priľne k poľným cestám, ale ak tieto zmäknú a terén sa stane blatistým, najlepšie sa osvedčí agresívna podrážka s vysokými a pomerne riedko rozmiestnenými výbežkami, ktoré poskytujú skvelú trakciu na mäkkom alebo dokonca močaristom teréne, a zároveň umožňujú podrážke samostatne sa zbaviť blata z pôdy. V tejto situácii sa používa aj mäkšia zmes gumy, ktorá zvyšuje priľnavosť v mokrých podmienkach.    

Toto jednoduché rozdelenie však úplne nerieši dilemu výberu najvhodnejšej terénnej obuvi, pretože na trase nás môže čakať prekvapivá rozmanitosť – blatisté úseky striedajú kamenisté, spestrené klzkými koreňmi a samozrejme asfalt. Čo robiť v takomto prípade? Oplatí sa zvážiť výber univerzálneho modelu. Podrážka takejto obuvi si poradí s väčšinou podmienok v prírode a osvedčí sa aj pri každodennom mestskom tréningu, ale musíme počítať s tým, že bude mať ďaleko od nekompromisných vlastností špecializovanej obuvi.  

Keď sme už pri základoch topánky, zamerajme sa na menej nápadnú časť topánky – medzipodrážku. Tá zabezpečuje odpruženie a dáva topánke profil, známy ako heel-to-toe drop (pokles od päty k špičke). Ten určuje vlastnosti topánky – nižší sklon núti behať z klenby chodidla (dopad a odraz), čo je prirodzenejšie, ale odporúčané skôr pre ľudí so správnou technikou a požadovane prispôsobeným pohybovým aparátom. Na druhú stranu, vyšší sklon a hrubá, pružná podrážka navádza dopadať na pätu a uľahčuje aj otáčanie a odraz z prstov. Dalo by sa povedať, že táto technika nevyžaduje potrebu správnej techniky, a preto nie je ani prekvapujúce, že ju v praxi využíva väčšina bežcov. Avšak netreba ju podceňovať, keďže chodidlám pri dlhom behu umožňuje viac odpočívať, a z týchto dôvodov ju využívajú aj pokročilí bežci.  

Aká by mala byť najvhodnejšia úroveň tlmenia v trailovej obuvi? Hoci sa tvrdí, že beh po prírodnom, čiže zvyčajne relatívne mäkkom povrchu, si nevyžaduje veľké odpruženie, táto otázka do veľkej miery závisí od našich preferencií , anatómie, kondície a predovšetkým techniky behu. V súčasnosti možno na nohách športovcov z radov popredných svetových trailových bežcov vidieť minimalistickú obuv s tenkou podrážkou a nulovým sklonom, ako aj modely s bohatým tlmením. Veľa závisí aj od terénu a vzdialenosti – minimalistická obuv zabezpečí obratnosť a skvelé precítenie terénu na náročných chodníkoch, zatiaľ čo modely s dostatočným tlmením ponúkajú pohodlie na dlhších, ale technicky nenáročných tratiach.  Medzipodrážka v trailových topánkach je tiež navrhnutá tak, aby poskytovala ochranu pred ostrými predmetmi na trase, ktoré by mohli chodidlá tlačiť. Z tohto dôvodu je spravidla tvrdšia ako tá, ktorá sa používa v modeloch na beh po rovnom, spevnenom teréne. Bežným riešením na zachovanie pružnosti terénnej obuvi bez toho, aby sa obetovali jej ochranné vlastnosti, sú špeciálne doštičky umiestnené v podrážke, zvyčajne pod strednou časťou chodidla. 

Čím vyniká zvršok trailových topánok? V prvom rade je to odolnosť. Materiál, z ktorého je vyrobený, čelí kameňom, koreňom a iným prekážkam na trase. Oveľa ničivejšie však pôsobí blato a prach, ktorým sa v teréne nedá vyhnúť. Ostré častice, ktoré obsahujú, prenikajú do štruktúry materiálu a urýchľujú jeho opotrebovanie. 

Ďalšou dôležitou funkciou zvršku bežeckej obuvi do terénu je zabezpečenie pohodlia. Preto musí v závislosti od vašich potrieb chrániť pred nepriaznivými vplyvmi (voda, vlhkosť alebo nízke teploty) alebo čo najviac uľahčovať termoreguláciu zabezpečením priedušnosti. V prvom prípade sa používajú husté, nepremokavé alebo membránou vybavené materiály, zatiaľ čo v letných podmienkach najlepšie funguje hustá sieťovina. Je potrebné si uvedomiť, že nepremokavé zvršky výrazne obmedzujú vetranie (dokonca aj tie, ktoré sú vybavené membránou), takže obuv nemá šancu počas behu vyschnúť. To je v protiklade s priedušnejšími konštrukciami, ktoré umožňujú odparovanie vlhkosti ihneď, ako sa zlepší počasie.  

Akú obuv na terénny beh si vybrať – voľnú či priliehavú?    

Terénna bežecká obuv určená na dlhé vzdialenosti by mala poskytovať viac priestoru v oblasti prstov, pretože chodidlo môže počas dlhých hodín behu trochu spuchnúť. Na druhej strane, obuv na kratšie, ale technicky náročné trasy musí byť ideálne padnúť, čo zabezpečí dobre prispôsobený zvršok aj systém šnurovania, ktorý v spolupráci s konštrukciou posilňuje oporu chodidla.  

Ak sa chystáme behať v náročnom teréne, často v noci a za nepriaznivých poveternostných podmienok, je dôležité dbať na niekoľko konštrukčných detailov dôležitých pre bezpečnosť a pohodlie. Vysoká gumou pokrytá špička ochráni prsty pred nárazmi o prekážky na trati. Tvrdšia konštrukcia pätovej časti zvyšuje stabilitu členku a vyšší lem po bokoch – z plastu, gumy alebo odolného materiálu – chráni zvršok pred kontaktom s ostrými elementami na zemi a chráni ho pred vlhkosťou pri behu cez orosené lúky alebo plytké kaluže.   

Na Sportano.sk nájdete trailovú bežeckú obuv od renomovaných výrobcov, ako sú HOKA, ASICS, La Sportiva, On Running, Mizuno alebo Salomon, ktorej špecializovaná konštrukcia zaručuje špičkovú kvalitu pri behu v teréne.

Odporúčané produkty